Στην κοινή συνεδρίαση ΕΝΠΕ – ΚΕΔΕ ο Γιώργος Χατζημάρκος

xatzimarkos enpe kede 1
admin
05/10/2016 23:37
 
 
 

Στην κοινή συνεδρίαση των Διοικητικών Συμβουλίων της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) συμμετείχε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.
Θέμα της κοινής συνεδρίασης ήταν «η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης, Δήμων και Περιφερειών», με σκοπό να υπάρξει κοινή γραμμή πλεύσης από ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ, μετά και την έντονη ανησυχία που προκάλεσαν νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση και χωρίς η Αυτοδιοίκηση να έχει διατυπώσει άποψη επ’ αυτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόθεση του υπουργείου Εσωτερικών να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για σύσταση θέσεων διοικητικών και αναπληρωματικών Διοικητικών Γραμματέων εν είδει «τοποτηρητών» στους δήμους και τις Περιφέρειες.
Για το θέμα αυτό εξάλλου, η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος έχει διατυπώσει την κάθετη αντίθεσή της σε κάθε νομοθετική απόπειρα που θα έχει στόχο τη δημιουργία δύο πόλων εξουσίας στο εσωτερικό κάθε ΟΤΑ, αποξενώνοντας τα αιρετά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από καθήκοντα που είναι συνυφασμένα με την άμεση λαϊκή τους νομιμοποίηση και για τα οποία έχουν λάβει εντολή άσκησης από την ίδια την τοπική κοινωνία.
Σκοπός της κοινής συνεδρίασης ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ ήταν να υπάρξει ενιαία στάση απέναντι στα θέματα που αφορούν την διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης, με στόχο την ενδυνάμωση και όχι την αποδυνάμωσή τους, όπως σήμερα επιχειρείται. Επίσης, να εξεταστεί κάθε πρόσφορο μέσο κλιμάκωσης των αντιδράσεων της Αυτοδιοίκησης στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν αναλάβει ρητή δέσμευση για τον απόλυτο σεβασμό της αυτοτέλειας της Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού.
Για το θέμα, ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε τα εξής: «Το κεντρικό κράτος πρέπει επιτέλους να ξεπεράσει φοβίες και αγκυλώσεις και να αντιληφθεί ότι σε μια τόσο δύσκολη περίοδο όπως αυτή που διανύει η χώρα μας, με τόσα μέτωπα ανοιχτά, η θωράκισή της μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την ενδυνάμωση της αυτοτέλειας της Αυτοδιοίκησης».

xatzimarkos enpe kede 2

(Visited 16 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.