Συνάντηση Συρμαλένιου με εκπροσώπους του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

Newsroom
22/03/2023 20:33
 
 
 

Mε το Προεδρείο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και ειδικότερα με την Πρόεδρο Δέσποινα Κουτσούμπα, καθώς και την Γενική Γραμματέα Εύα Γιατρουδάκη, συναντήθηκε σήμερα στο γραφείο του στην Αθήνα ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος, στο πλαίσιο καταδίκης των «μαφιόζικων τρομοκρατικών ενεργειών» που εκδηλώθηκαν με τον πρόσφατο ξυλοδαρμό του αρχαιολόγου Μανώλη Ψαρρού.

Ο κ. Συρμαλένιος και οι κυρίες Κουτσούμπα και Γιατρουδάκη συζήτησαν το σημαντικό ζήτημα της εγκληματικής ενέργειας εναντίον του συγκεκριμένου αρχαιολόγου, επειδή εκτελούσε ευσυνείδητα τα καθήκοντα του στην Μύκονο, καθώς και τον ρόλο των Ελλήνων αρχαιολόγων στην τήρηση και διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς στη Μύκονο και γενικότερα στις Κυκλάδες.

Αναλυτικά, συζητήθηκαν τα εξής θέματα:

-Η ανάγκη εφαρμογής της νομοθεσίας ή της τροποποίησης της, όπου είναι αναγκαίο, έτσι ώστε να υλοποιούνται άμεσα κατεδαφίσεις βεβαιωμένων αυθαίρετων κατασκευών και να σταματήσει η κερδοφορία οικονομικών συμφερόντων που λυμαίνονται το νησί της Μυκόνου, θησαυρίζοντας εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

-Η κατάργηση του άρθρου 72, παρ. 1Α του ν. 5021/2023 (αντικατάσταση των δύο αρχαιολόγων στη σύνθεση του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Ν. Αιγαίου), που ενώ λειτουργούσε υποδειγματικά και διεκπεραίωνε με μεγάλη ταχύτητα τις υποθέσεις, τώρα με τον παρόντα νόμο, αφενός μεν μειώνουν την παρουσία των καθ’ ύλην αρμόδιων, των αρχαιολόγων και αφετέρου έχουν οδηγήσει την υπηρεσία σε τεράστια καθυστέρηση έγκρισης των υποθέσεων, όπως μας επεσήμανε πρόσφατα και ο Δήμαρχος Αμοργού.

-Η ανάγκη να γίνονται σεβαστές από όλες τις υπηρεσίες και άμεσα εκτελεστές οι ανακλήσεις αδειών λειτουργίας που εκδίδει η Αρχαιολογική Υπηρεσία.

-Η ανάγκη θεσμοθέτησης των όρων χρήσης γης και δόμησης όπως αρχαιολογικούς χώρους (με Κ.Υ.Α. και Π.Δ. όπως προβλέπει ο Αρχαιολογικός Νόμος).

Για όλα τα παραπάνω ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έκανε γνωστό ότι την επόμενη Τρίτη 28 Μαρτίου 2023 θα πραγματοποιήσει κινητοποίηση στη Μύκονο, στην οποία ο κ. Συρμαλένιος δήλωσε ότι θα παραστεί. Επίσης, ο Σύλλογος ανέφερε ότι θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις του, με απεργία-αποχή από συγκεκριμένα καθήκοντα που σχετίζονται με τα αιτήματα για οικοδομικές εργασίες στη Μύκονο έως τις 23/4/2023 και ότι το ΔΣ του ΣΕΑ θα μεταβεί στη Μύκονο στις 27και 28 /3 για συναντήσεις με φορείς και συλλόγους αλλά και για την προαναφερθείσα κινητοποίηση.

«Η υπόθεση των συνεχιζόμενων πολεοδομικών και περιβαλλοντικών αυθαιρεσιών, και η ανυπαρξία αποτελεσματικών μέτρων για την πάταξη τους στην ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού, στην Μύκονο, όπως έχουμε ήδη αναδείξει με επανειλημμένες Ερωτήσεις και Αναφορές μας εδώ και αρκετό καιρό, συνυπάρχει με το οργανωμένο έγκλημα και κατά συνέπεια οι πράξεις ξυλοδαρμού, απειλών και εκβιασμών με στόχο την τρομοκράτηση όλων των έντιμων υπηρεσιακών παραγόντων και των αρχαιολόγων, ακριβώς έχει ως στόχο τη διαιώνιση τους» δήλωσε ο κ. Συρμαλένιος και πρόσθεσε: «η αναπτυξιακή πορεία των Κυκλάδων πρέπει να γίνεται με αυστηρούς κανόνες αειφορίας και απόλυτου σεβασμού στην μικροκλίμακα του νησιωτικού περιβάλλοντος και του μοναδικού κυκλαδικού πολιτισμού».

Τέλος, εξήρε το ρόλο των αρχαιολόγων στη διαφύλαξη της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

 

(Visited 24 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*