Εκπρόσωποι της πολιτικής «αποχαιρετούν» τον Γιάννη Χωματά

giannis chomatas 1
admin
28/11/2016 09:16
 
 
 

Σε δηλώσεις για την απώλεια του πρώην βουλευτή Κυκλάδων Γιάννη Χωματά προχώρησαν εκπρόσωποι της πολιτικής.

Για «υπόδειγμα ήθους και ακεραιότητας» έκανε λόγο ο τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ και βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης, “αγωνίστηκε για το καλό των νησιωτών μας, την ανάπτυξη του Αιγαίου και ιδιαίτερα των Κυκλάδων” ανέφερε ο αντιπεριφειάρχης Δωδεκανήσου Χαράλαμπος Κόκκινος, “ήταν εξαίρετος γιατρός και άνθρωπος και εξαίρετο πολιτικό πρόσωπο με σημαίνοντα ρόλο για δεκαετίες” δήλωσε ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλης Μαργαρίτης,«βουλευτή της καρδιάς μας» τον χαρακτήρισε η πολιτευτής του ίδιου κόμματος Κατερίνα Μονογυιού, ενώ ο πρώην νομάρχης Κυκλάδων Δημήτρης Μπάιλας ευχήθηκε «η πολιτική του συμπεριφορά και ο χαρακτήρας του να αποτελέσουν παράδειγμα για άλλους πολιτικούς». “Οι Κυκλάδες και ειδικά η Νάξος έγιναν σημαντικά φτωχότερες” σημειώνει ο Γιάννης Βλασερός, ενώ το δημοτικό συμβούλιο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων σε ψήφισμα που εξέδωσε, μεταξύ άλλων αποφάσισε την ονομασία οδού της Χώρας Νάξου σε οδό “Ιωάννη Χωματά Ιατρού”. 

Το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στο θλιβερό άγγελμα του θανάτου του αγαπητού και εκλεκτού συνδημότη μας, σπουδαίου ανθρώπου και οικογενειάρχη, Άξιου Ναξιώτη επιστήμονα και επί σειρά ετών Πρώτου Βουλευτή Νομού Κυκλάδων, ΙΩΑΝΝΗ ΧΩΜΑΤΑ, υπηρετήσαντος τον χώρο της Ιατρικής, τα κοινά, τις εθνικές και τοπικές υποθέσεις επί μακρόν, υπόδειγμα ανθρωπιάς, ανιδιοτέλειας και αλληλεγγύης αρωγού όλων των Κυκλαδιτών και των Ναξιωτών και Μικροκυκλαδιτών ειδικότερα, συνήλθε σήμερα εκτάκτως και μέσα σε κλίμα συγκίνησης και θλίψης αποφάσισε ομόφωνα τα ακόλουθα:
1) Να εκφράσει τα θερμά συλλυπητήρια του στην οικογένεια του θανόντος.
2) Να κυματίζει μεσίστια η σημαία στο Δημαρχιακό Μέγαρο κατά την ημέρα της εξοδίου ακολουθίας του.
3) Να παραστούν μέλη του με επικεφαλής τον Δήμαρχο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων στην εξόδιο ακολουθία.
4) Την ονομασία, τηρουμένης της νόμιμης διαδικασίας, οδού της πόλεως Νάξου σε οδό ¨Ιωάννη Χωματά Ιατρού¨.
5) Να δημοσιευθεί το παρόν στον τοπικό τύπο .
6) Να επιδοθεί το παρόν στην οικογένεια του θανόντος.

Δήλωση Μανόλη Μαργαρίτη
Μεγάλη είναι η θλίψη στο άκουσμα της απώλεια του συμπατριώτη και φίλου μου Γιάννη Χωματά.
Ο εκλιπών, πρώην Βουλευτής Κυκλάδων, Καθηγητής Ιατρικής, Γιάννης Χωματάς υπήρξε εξαίρετος γιατρός και άνθρωπος. Τίμησε τη γενέτειρά του από τη θέση του βουλευτή και αποτέλεσε φωτεινό παράδειγμα κοινωνικής προσφοράς, κερδίζοντας την αγάπη και την εκτίμηση όλων των απλών ανθρώπων, στους οποίους προσέφερε τις ιατρικές του υπηρεσίες με περισσή αγάπη και φροντίδα. Τίμησε τον τόπο μας τόσο σε επιστημονικό επίπεδο όσο και με την ενεργή του συμμετοχή στα κοινά και ξεχώρισε χάρη στο ήθος και την ανιδιοτέλειά του. Υπήρξε εξαίρετο πολιτικό πρόσωπο με σημαίνοντα ρόλο για δεκαετίες στον πολιτικό βίο του τόπου μας, πολιτευόμενος πάντα υποδειγματικά με ευπρέπεια και απαράμιλλο πολιτικό ήθος, αποτελώντας πρότυπο εντιμότητας και ακεραιότητας.
Για την προσφορά του ως επιστήμονας και για το πολιτικό ήθος, με το οποίο πορεύτηκε στο δημόσιο βίο, θα μείνει για πάντα στην καρδιά μας! Στην οικογένειά του απευθύνω τα ειλικρινή και θερμά μου συλλυπητήρια. Ας είναι αιωνία η μνήμη του!

Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Εμμανουήλ Μαργαρίτης

Δήλωση Γιάννη Βλασερού
“Έφυγε ένας μεγάλος γιατρός, ένας ευπρεπής πολιτικός ένας ευπατρίδης Κυκλαδίτης καί ιδιαίτερα Ναξιώτης. Το κενό πού αφήνει ο Γιάννης Χωματάς είναι δυσαναπλήρωτο. Η Ιατρική, η Πολιτική, οι Κυκλάδες και ειδικά η Νάξος έγιναν σημαντικά φτωχότερες. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στούς οικείους του.
Ας είναι αιωνία η μνήμη σου αξέχαστε Συνάδελφε”.
Γιάννης Βλασερός

Δήλωση Γιάννη Βρούτση
«Η απώλεια του συμπατριώτη μου και συναδέλφου Γιάννη Χωματά μας γεμίζει θλίψη.
Η παράταξη μας από σήμερα είναι φτωχότερη.
Υπήρξε ένας ανιδιοτελής και αυτοδημιούργητος αγωνιστής της ζωής, ένας φλογερός πατριώτης. Υπηρέτησε επί σειρά ετών, με ήθος και ευπρέπεια τη Ν.Δ. και τις Κυκλάδες.
Διακρίθηκε ως επιστήμονας και γιατρός για την ανεκτίμητη προσφορά του, ξεχώρισε ως βουλευτής ασκώντας υποδειγματικά τα καθήκοντά του και αγαπήθηκε από τους συμπατριώτες μας Κυκλαδίτες.
Η πολιτική του διαδρομή υπήρξε υπόδειγμα εντιμότητας, ήθους και ακεραιότητας, κερδίζοντας την εκτίμηση φίλων και αντιπάλων.
Στους οικείους του εκφράζω τα θερμά και ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

Δήλωση Χαράλαμπου Κόκκινου
Εκφράζω τα θερμά συλληπητήρια μου στην οικογένεια του Γιάννη Χωματά.
Το χώμα της πατρίδας μας θα σκεπάσει έναν πολιτικό άντρα που με εντιμότητα και συνέπεια αγωνίστηκε για το καλό των νησιωτών μας, την ανάπτυξη του Αιγαίου και ιδιαίτερα των Κυκλάδων όπου τιμήθηκε επί πολλά χρόνια με την ψήφο των κατοίκων τους και τους εκπροσώπησε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Θα αποτελεί πάντα παράδειγμα προς μίμηση διότι διακρίθηκε ως καλός οικογενειάρχης, πολιτικός και επιστήμονας.
Θα είναι πάντα στην μνήμη μας και υποσχόμαστε να είμαστε συνεχιστές των προσπαθειών του.

Αιωνία η μνήμη του.
Χαράλαμπος Κόκκινος – Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου

Δήλωση Κατερίνας Μονογυιού
Εκφράζω την θλίψη μου και τα ολόψυχα συλλυπητήριά μου στους οικείους του βουλευτή της καρδιάς μας Γιάννη Χωματά. Οι Κυκλαδίτες θα τον θυμούνται πάντα σαν εξαίρετο γιατρό, σαν άνθρωπο και σαν ακέραιο και έντιμο βουλευτή που αγκάλιαζε όλους τους πολίτες των Κυκλάδων.
Κατερίνα Μονογυιού
Πολιτευτής Κυκλάδων Νέας Δημοκρατίας
ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Δήλωση Δημήτρη Μπάιλα
ΕΦΥΓΕ Ο ΕΥΓΕΝΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ & Ο ΤΑΠΕΙΝΟΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΙΜΗΣ
Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα από το φιλικό του περιβάλλον, τον θάνατο του Πρώην Βουλευτή Κυκλάδων, Καθηγητή της Ιατρικής, Συνεργάτη μου στα Κοινά και Φίλου της Οικογένειάς μου, Κου [με Κ κεφαλαίο] Ιωάννη Χωματά.
Ασφαλώς δεν είμαι ο καταλληλότερος άνθρωπος για να αναφερθώ στον επιστήμονα Γιάννη Χωματά, ούτε και στον Οικογενειάρχη Γιάννη Χωματά. Τα μόνα που μπορώ να θυμηθώ και να καταθέσω για τις δύο παραπάνω ιδιότητες της ζωής του, είναι ο θαυμασμός και ο σεβασμός με τον οποίο μιλούσαν για το πρόσωπό του όλοι οι καθηγητές Πανεπιστήμιου και απλοί ιατροί, με τους οποίους έτυχε να μιλήσω κατά τα 16 χρόνια που ήμουν στη Νομαρχία, και την λατρεία με την οποία εκφραζόταν ο ίδιος κάθε φορά που μιλούσαμε για την οικογένειά του. Εάν κάποιος θα μπορούσε να δει την ευτυχία του προσώπου του, στο γάμο της κόρης του Φιλιάννας, θα τα καταλάβαινε όλα για τον πατέρα Χωματά.
Είμαι όμως κατάλληλος να αναφερθώ στον Πολιτικό Γιάννη Χωματά, με τον οποίο συνεργαστήκαμε τα χρόνια της παρουσίας μου στην Νομαρχία, και τα οποία ήταν αρκετά για να τον κατατάξω στην συνείδησή μου σαν τον πλέον ηθικό, δίκαιο και ευγενή βουλευτή της Συντηρητικής Παράταξης στο Νομό των Κυκλάδων. Αν και ανήκαμε σε διαφορετικές παρατάξεις ποτέ δεν αρνήθηκε να με βοηθήσει για τις Κυκλάδες, ήταν πάντοτε συνεπής με τις υποσχέσεις του, δεν αρνιόταν την βοήθειά του σε κανέναν, ήταν πάντοτε παρών, και τις πράξεις του δεν τις χαρακτήριζε ούτε Προσωπική, ούτε Κομματική ιδιοτέλεια.
Ακόμη και όταν διαφωνούσα μαζί του, πράγμα πολύ σπάνιο, με αντιμετώπιζε με τέτοια ευγένεια και λεπτό χιούμορ, που με προβλημάτιζε εάν θα πρέπει να επιμείνω στη διαφωνία μου.
Τον αγαπούσα και τον θαύμαζα γιατί δεν ήταν επαγγελματίας πολιτικός, χαρακτηριστικό που πολλές φορές έστρεφε εναντίον του τα βέλη στελεχών της ίδιας της Παράταξης που ανήκε.
Η συνεργασία μας ολοκληρώθηκε με την κατασκευή του Δημοτικού Σχολείου του Δαμαριώνα, του οποίου η εξασφάλιση της πίστωσης έγινε σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο με δικές του ενέργειες.
Δεν έχω κάνει ποτέ τίποτε για μένα, πριν αποσυρθώ, να μη κάνω και κάτι για το χωριό μου;, έτσι… για να με θυμούνται, μου είχε πει!!
Με αυτή την φράση του, κλείνω αυτό το κείμενο που αποτελεί για μένα την ελάχιστη κατάθεση στη μνήμη του, εκφράζω δημοσίως τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του, και ελπίζω η πολιτική του συμπεριφορά και ο χαρακτήρας του να αποτελέσουν παράδειγμα για άλλους πολιτικούς, γιατί το έχει ανάγκη η Πατρίδα.
Εμείς, ως Ν.Σ. τον είχαμε τιμήσει στα εγκαίνια του σχολείου του Δαμαριώνα και είχαμε κάνει την πρόταση, το σχολείο να πάρει το όνομά του, η οποία ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί. Νομίζω ότι αυτό μπορεί να γίνει έστω και τώρα, ώστε το όνομά του να χαραχτεί ανεξίτηλα στη μνήμη των συμπατριωτών του!!
Ας είναι αιωνία η μνήμη του και ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

Δημήτρης Μπάιλας
π. Νομάρχης Κυκλάδων

(Visited 138 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*