Γιάννης Πολυχρονάκος: «Να σταματήσει ο εμπαιγμός και η κοροϊδία με τη σμύριδα της Νάξου»

Newsroom
22/11/2023 12:34
 
 
 

 

Στο πρόβλημα λειτουργίας των ορυχείων σμύριδας, αλλά και στην κυβερνητική τροπολογία που μεταβιβάζει τις αρμοδιότητες και την ευθύνη στην αυτοδιοίκηση αναφέρεται, με δήλωσή του, ο αναπληρωτής Τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννης Πολυχρονάκος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πολυχρονάκος έκανε λόγο για «εμπαιγμό, αδιαφορία και κοροϊδία», καθώς και για εξελίξεις που δεν λαμβάνουν υπόψη ούτε την τοπική κοινωνία, αλλά ούτε και τους άμεσα ενδιαφερόμενους που είναι οι σμυριδεργάτες. Ταυτόχρονα, υποστηρίζει ότι μόνο με ένα βιώσιμο σχέδιο θα μπορέσουν να λειτουργήσουν τα ορυχεία και να αναδειχθεί η σμύριδα, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ναξιώτικης βιομηχανικής κληρονομιάς.

Το πλήρες περιεχόμενο της δήλωσης έχει ως εξής:
Ο εμπαιγμός, η αδιαφορία και η κοροϊδία με τα ορυχεία σμύριδας της Νάξου, συνεχίζεται και προσλαμβάνει νέες διαστάσεις.

Το αρμόδιο Υπουργείο, θέλοντας να βγάλει από πάνω του την ευθύνη και κυρίως να «αγοράσει» χρόνο, με τροπολογία επιχειρεί την μεταβίβαση όλων των σχετικών αρμοδιοτήτων στην αυτοδιοίκηση. Χωρίς βεβαίως να μεταβιβάζει πόρους για να ασκήσει η αυτοδιοίκηση αυτές τις αρμοδιότητες, χωρίς να υπάρχει το πλαίσιο για τη βιώσιμη λειτουργία των ορυχείων, χωρίς κανένα αναπτυξιακό σχέδιο.

Δεν γνωρίζουμε την τύχη αυτής της τροπολογίας, αν θα παραμείνει ως έχει και να ψηφιστεί ή αν θα αποσυρθεί από τη στιγμή μάλιστα που δεν υπήρξε καμία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και κυρίως με τους σμυριδεργάτες και τις κοινότητες.

Αυτό όμως που όλοι αντιλαμβάνονται είναι ότι η σμύριδα αποτελεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα της Νάξου, είναι ταυτισμένη με τη σύγχρονη βιομηχανική ιστορία. Πρέπει να διαμορφωθεί ένα βιώσιμο σχέδιο για την λειτουργία των ορυχείων αλλά και την ανάδειξη της σμύριδας.

Το σχέδιο αυτό πρέπει να περιλαμβάνει:
-Business Plan για την εξόρυξη και την εμπορική εκμετάλλευση της σμύριδας.

-Σχέδιο βιωσιμότητας αλλά και επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα για τη λειτουργία των ορυχείων.

-Δημιουργία Μουσείου, επισκέψιμου σε πολίτες και επισκέπτες στις εγκαταστάσεις των σμυριδωρυχείων.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 117 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*