Το σύνθημα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία», πενήντα χρόνια μετά, ξανά επίκαιρο

Newsroom
06/03/2024 16:08
 
 
 

 

Της Κατερίνας Γιαννακά

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αντιστέκεται, αντιδρά, αγωνίζεται με όλες του τις δυνάμεις μέσα κι έξω από τη Βουλή, για να μην περάσει το αντισυνταγματικό και αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο ίδρυσης ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, στα πλαίσια της αντιλαϊκής της πολιτικής, εμπορευματοποίησης και ξεπουλήματος των δημόσιων αγαθών, προωθεί την κατάργηση της «δωρεάν παιδείας», αγαθό κατακτημένο με πολύχρονους αγώνες της φοιτητικής νεολαίας από τη δεκαετία του 1960, με ένα ψευδεπίγραφο νομοσχέδιο με τίτλο «Ενίσχυση Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».

Καταστρατηγεί η κυβέρνηση το άρθρο 16 του Συντάγματος, το οποίο με σαφή κατηγορηματικό και λιτό τρόπο ορίζει ότι: «H ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση» και «η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται».

Αφού με τη συστηματική πολιτική της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης επιχειρεί την απαξίωση και υποβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου, η κυβέρνηση ανοίγει διάπλατα της πύλες να εισέλθουν σε αυτό ιδιώτες.

Η εμπορευματοποίηση της Ανώτατης εκπαίδευσης, με τη σταδιακή κατάργηση του δημόσιου Πανεπιστημίου και της «Δωρεάν Παιδείας», είναι το ίδιο ακριβώς σχέδιο με εκείνο που υλοποιείται από την κυβέρνηση στις δομές δημόσιας Υγείας.

Πρώτα θύματα αυτής της πολιτικής θα είναι τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια, σπουδαίες εστίες επιστημονικής έρευνας, αλλά και ανάπτυξης της Περιφέρειας. Με την κατάργηση 37 νέων τμημάτων και σχολών που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με την εισαγωγή του μέτρου-κόφτη, της ελάχιστης βάσης (ΕΒ) στις Πανελλήνιες εξετάσεις, με τις μετεγγραφές, με την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση, ήδη αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Το νησιωτικό «Πανεπιστήμιο Αιγαίου» ιδρύθηκε στις 20 Μαρτίου 1984 με το Προεδρικό Διάταγμα 83/1984 και είναι ένα από τα νεότερα Πανεπιστήμια της σύγχρονης Ελλάδας. Απλωμένο και στους πέντε νομούς του Αιγαίου, με την πολύπλευρη επιστημονική, αναπτυξιακή και εθνική του παρουσία, συμβάλλει στην οικονομική, πολιτισμική και κοινωνική ανάπτυξη των νησιών.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ένα ακριτικό και πολυνησιωτικό Πανεπιστήμιο, πληρώνει ήδη ακριβά τα επίχειρα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης. Υποβαθμισμένη φοιτητική μέριμνα, ανεπαρκείς φοιτητικές εστίες, υποβαθμισμένες οι νησιωτικές δομές α/μιας και β/μιας υγείας, έλλειψη στέγης, υπερβολικά ενοίκια, πανάκριβα τα εισιτήρια στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, είναι παράγοντες που δυσχεραίνουν τις συνθήκες παραμονής των φοιτητών στα νησιά του Πανεπιστημίου. Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου ο ένας στους τρεις περίπου εισαγόμενους φοιτητές φεύγει με μετεγγραφή τον πρώτο χρόνο της φοίτησής του.

Οι δύσκολες αυτές συνθήκες, σε συνδυασμό με τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα, όπως η Εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), επέφεραν μείωση των εισαγομένων στο Πανεπιστήμιο φοιτητών πάνω από 25% του μέσου όρου. Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, πριν την εφαρμογή της ΕΒΕ εισάγονταν κατά μέσο όρο 3.626 φοιτητές και μετά την εφαρμογή παραμένουν κατά μέσο όρο οι 1.840.

Στα τρία χρόνια εφαρμογής του μέτρου της ΕΒΕ, έμειναν 10, 11 και 17 χιλιάδες νέα παιδιά εκτός Ανώτατης Εκπαίδευσης. Η μείωση του αριθμού των εισαγομένων φοιτητών έπληξε καίρια τα απομακρυσμένα γεωγραφικά Πανεπιστήμια.

Τα στελέχη, τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στα νησιά συμπαραστεκόμαστε και συμμετέχουμε με όλες μας τις δυνάμεις στον αγώνα των συλλόγων των εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ενάντια στο νομοσχέδιο, που καταδικάζει σε «θάνατο» το δημόσιο Πανεπιστήμιο και εντείνει τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, με δυσμενείς επιπτώσεις στη δημογραφική και οικονομική συρρίκνωση της Περιφέρειας.

Τα παιδιά μας χρειάζονται αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, χωρίς κοινωνικούς φραγμούς.

Το τελικό χτύπημα στα περιφερειακά δημόσια Πανεπιστήμια είναι η ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, αφού είναι δεδομένο ότι αυτά θα εγκατασταθούν στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Αν θέλουμε ως χώρα να έχουμε εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, χρειαζόμαστε δημόσια και υψηλού επιπέδου δωρεάν παιδεία και εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες. Χρειαζόμαστε αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Πανεπιστήμια.

Το νομοσχέδιο υποβάθμισης του δημόσιου Πανεπιστημίου και κατάργησης του δημόσιου αγαθού της δωρεάν παιδείας δεν θα περάσει, θα το ακυρώσει η εξεγερμένη φοιτητική νεολαία και σύσσωμη η Πανεπιστημιακή κοινότητα, όπως ακριβώς έπραξε και με την Πανεπιστημιακή αστυνομία.

Κατερίνα Γιαννακά, μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Περιφέρειας Ν. Αιγαίου – Κυκλάδες
Αν/τρια Συντονίστρια Τμήματος Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

(Visited 49 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*