Ν. Συρμαλένιος στον απολογισμό της Περιφέρειας: «Η κυβέρνηση δείχνει να αντιλαμβάνεται επιτέλους τη νησιωτική ιδιαιτερότητα»

syrmalenios syros
admin
09/02/2017 08:40
 
 
 

Στη δημόσια συνεδρίαση του απολογισμού της περιφερειακής αρχής για το 2016 που έγινε στην έδρα της Περιφέρειας στη Σύρο, παρέστη ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος.
Στην τοποθέτηση του, ο κ. Συρμαλένιος υποστήριξε αρχικά ότι η χώρα – σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα – δείχνει σημάδια ανάκαμψης, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη για άμεση επιστροφή στην τροχιά της ανάπτυξης, μέσω και της αξιοποίησης όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων.
Όσον αφορά στο Νότιο Αιγαίο, ο βουλευτής παραδέχθηκε ότι τα συσσωρευμένα προβλήματα των νησιών αντιμετωπίζονται με λίγα μέσα και πόρους, ωστόσο πρόσθεσε ότι η νησιωτική ιδιαιτερότητα φαίνεται πως γίνεται επιτέλους αντιληπτή από την κυβέρνηση και την πολιτεία.
Καταλήγοντας, εξέφρασε την άποψη ότι ο Καλλικράτης δεν υπηρέτησε τον σκοπό για τον οποίο έγινε, δηλαδή την αποκέντρωση, γι’ αυτό πολίτες και Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν χρέος να συμμετάσχουν ενεργά μέρος στον διάλογο, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2019.

Αναλυτικά, η τοποθέτηση του κ. Συρμαλένιου είναι η εξής:
«Η χώρα εξαιτίας λαθεμένων επιλογών και παθογενειών πολλών χρόνων, μπήκε σε μια ασφυκτικά δύσκολη περίοδο, που σφραγίστηκε από το 2010 και μετά με τρία μνημόνια. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες και τις θυσίες που υφίσταται η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας, τα στατιστικά δεδομένα δείχνουν ότι η χώρα ανακάμπτει και μπορεί να πάει ακόμα καλύτερα, με την προϋπόθεση ότι η 2η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς παράλογα μέτρα και παράλογες απαιτήσεις από την πλευρά μέρους των δανειστών.
Η χώρα έχει ανάγκη να μπει γρήγορα σε αναπτυξιακή τροχιά και τα υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία (ΕΣΠΑ, πακέτο Γιούνκερ, ΕΤΕΑΝ, Αναπτυξιακός Νόμος, Ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων ΕΤεπ, πλαίσιο για την Κοινωνική Οικονομία κ.λπ.) μπορούν να δώσουν ουσιαστική ώθηση. Η τοπική και η περιφερειακή αυτοδιοίκηση πρέπει και μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο, αξιοποιώντας τα παραπάνω εργαλεία.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η περισσότερο πολυνησιακή περιφέρεια, προσπαθεί να αντιμετωπίσει με λίγα μέσα και πόρους συσσωρευμένα και ιδιότυπα προβλήματα των νησιών μας. Είναι σαφές ότι τα νησιά μας έχουν υποστεί μεγάλα πλήγματα εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών που οδήγησαν σε κλείσιμο υπηρεσιών, σε υποστελέχωση, στην υποβάθμιση κοινωνικών υπηρεσιών, στην αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ εκτός από τα νησιά του ανατολικού αιγαίου για ένα χρόνο.
Και θέλω από αυτό το βήμα να χαιρετίσω την προσπάθεια των υπηρεσιών αλλά και της μεγάλης πλειοψηφίας των τοπικών κοινωνιών που δίνουν τη μάχη της υποδοχής, της στήριξης και της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες, θύματα των πολέμων και της ακραίας φτώχειας.
Η κυβέρνηση και η πολιτεία δείχνει να αντιλαμβάνεται επιτέλους τη νησιωτική ιδιαιτερότητα, που ούτως ή άλλως έχει θεσμοθετηθεί από το ελληνικό σύνταγμα και τις ευρωπαϊκές συνθήκες. Η σύσταση υφυπουργείου Νησιωτικής Πολιτικής, η θεσμοθέτηση του Συμβουλίου και του Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής, η βαθμιαία αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας στα νησιά, η κάλυψη των σχολείων όλων των βαθμίδων και της ειδικής αγωγής με εκπαιδευτικούς, τα ειδικά προγράμματα Βορείου και Νοτίου Αιγαίου με πρόσθετους πόρους από το ΠΔΕ που είναι σε διαβούλευση με την τοπική αυτοδιοίκηση, τα κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου στα νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων, όπως και τα αντίστοιχα για την εγκατάσταση των νέων αγροτών και όσων θα ενταχθούν στο πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας σε αυτά τα νησιά, η ένταξη της χρήσης των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εισιτηρίων στο αφορολόγητο εφόσον γίνονται με ηλεκτρονική συναλλαγή, η πρόσληψη 41 υπαλλήλων στην Περιφέρεια (προφανώς σταγόνα στον ωκεανό), αποτελούν στοιχεία μιας συνολικής νησιωτικής πολιτικής.
Προφανώς δεν αρκούν και πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα ιδιαίτερα στον τουρισμό και στην αγροτική οικονομία, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, το περιβάλλον και τον πολιτισμό του αιγαιακού χώρου.
Κλείνοντας, θέλω να πω μόνο μια κουβέντα για τον Καλλικράτη. Εκ του αποτελέσματος πρέπει να δεχθούμε ότι συνολικά είχε αρνητικές επιπτώσεις, διότι κυρίως δημιούργησε συγκεντρωτικούς θεσμούς και δεν βοήθησε την υπόθεση της αποκέντρωσης.
Νομίζω ότι όλοι μας και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχουμε χρέος μπροστά στις νέες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, να πάρουμε ενεργά μέρος στο διάλογο».

(Visited 13 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*