Στέλιος Κούλογλου: «“Οδοστρωτήρας” για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις η CETA»

koylogloy stelios
admin
24/02/2017 10:15
 
 
 

«Οδοστρωτήρα» για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και την αυθεντική αγροτική παραγωγή χαρακτήρισε τη συμφωνία διεθνούς εμπορίου και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ε.Ε. – Καναδά (CETA) ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου.
Η συμφωνία αυτή παρέχει τη δυνατότητα σε καναδικές εταιρείες, οι οποίες είχαν αρχίσει πριν από το 2013 να παρασκευάζουν τυρί που ονομάζουν «φέτα», να συνεχίσουν την παραγωγή του για την αγορά του Καναδά, αλλά όχι και να το εξάγουν στην Ευρώπη. Από την άλλη πλευρά, οι ελληνικές εταιρείες που παράγουν γνήσια φέτα, θα μπορούν να κάνουν εξαγωγές στον Καναδά.
Ο κ. Κούλογλου, όπως και οι υπόλοιποι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ψήφισαν αρνητικά, ωστόσο η CETA έλαβε με περισσότερες από 400 ψήφους την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αντιδράσεις και σε άλλες χώρες της Ευρώπης
Εκφράζοντας την αντίθεση του ως προς τη γενικότερη φιλοσοφία αυτής της συμφωνίας, ο κ. Κούλογλου υποστήριξε στην εκπομπή “Aliberti News” του Aegean Voice 107.5 ότι εμπορικές συμφωνίες τέτοιου είδους προωθούνται από τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες, που πιέζουν για την εφαρμογή τους προκειμένου να καταστούν περισσότερο ανταγωνιστικά τα προϊόντα τους.
Ωστόσο, αυτές οι συμφωνίες λειτουργούν ως «οδοστρωτήρες» για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (μέχρι 500 εργαζόμενους), τις μικρές και μεσαίες παραγωγές (π.χ. αγροτικές) και την αυθεντική αγροτική παραγωγή σε όλη την Ευρώπη. Για τον λόγο αυτό, όπως είπε ο κ. Κούλογλου, έχουν ξεσηκωθεί πολύ μεγάλες αντιδράσεις σε άλλες χώρες της Ε.Ε. (Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο), οι οποίες παράγουν προϊόντα που τηρούν τις προδιαγραφές της ονομασίας προέλευσης (π.χ. τυριά, αλλαντικά, κρασιά κ.α.).
Στο σημείο αυτό, πρέπει να αναφερθεί ότι την «τύχη» της φέτας δεν θα έχει το πλέον φημισμένο τυρί της Νάξου, η περίφημη γραβιέρα, η οποία προστατεύεται, ενώ θα μπορεί να εξαχθεί και χωρίς δασμούς.

(Visited 14 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*