Συνέντευξη του Κωστή Χατζηδάκη στο naxostimes: “Τα νησιά δεν θα βγουν από την κρίση αν δε βγει η Ελλάδα από αυτήν” (video)

xatzidakis nd naxos
admin
08/03/2017 22:58
 
 
 

 

Συνέντευξη στο naxostimes.gr και την Πόπη Αλιμπέρτη παραχώρησε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης με την ευκαιρία της επίσκεψης του στη Νάξο το Σάββατο 4 Μαρτίου.

Ο κ. Χατζηδάκης, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της ΝΔ και ειδικότερα για γενικότερες πολιτικές που αφορούν τα νησιά, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και δήλωσε ότι η ΝΔ είναι έτοιμη για εκλογές.
Ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ξεκαθάρισε ωστόσο εάν η ΝΔ θα επαναφέρει το ειδικό καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά (εάν είναι η επόμενη κυβέρνηση), σημειώνοντας ότι το κόμμα του εστιάζει σε μια συνολικότερη πολιτική με λιγότερους φόρους και δαπάνες και άνοιγμα της επιχειρηματικότητας. “Τα νησιά αποκλείεται να βγουν από την κρίση, εάν δε βγει η χώρα από αυτήν” σημείωσε.

Αυτό που επίσης τόνισε ο κ. Χατζηδάκης είναι ότι η ΝΔ θα εφαρμόσει “δοκιμασμένες” πολιτικές από άλλα κράτη που είχαν μπει στο μνημόνιο και κατόρθωσαν και βγήκαν από την κρίση.
Τέλος σημείωσε ότι η ΝΔ ακόμα κι αν εκλεγεί αυτοδύναμη κυβέρνηση θα επιδιώξει συνεργασίες με πολιτικούς φορείς που πιστεύουν στην Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

κ. Χατζηδάκη, είστε ο συντονιστής του προγράμματος της ΝΔ. Θα θέλαμε να μας πείτε τι προβλέπει το πρόγραμμα του κόμματος σας για τα νησιά.
Τα νησιά αποκλείεται να βγουν από την κρίση εάν δεν βγει η Ελλάδα από αυτήν. Εμείς έχουμε μια συνολικότερη πολιτική η οποία εστιάζει στο τρίπτυχο, λιγότεροι φόροι, λιγότερες δαπάνες, άνοιγμα επιχειρηματικότητας, διότι με αυτόν τον τρόπο αφενός θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας και αφετέρου το ασφαλιστικό το οποίο για να λειτουργήσει χρειάζεται εισφορές, δηλαδή επενδύσεις. Ιδιωτικές επενδύσεις χρειαζόμαστε κι αυτή θα είναι η προσπάθεια μας οριζόντια.

Ειδικότερα για τα νησιά, υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πρόβλεψη;
Στα νησιά πιστεύουμε ότι υπάρχει ένα ιδιαίτερο δυναμικό ανεκμετάλλευτο που έχει να κάνει με τον τουρισμό. Η Ελλάδα θα μπορούσε να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο και προς αυτή την κατεύθυνση. Όταν θα έρθει η ώρα θα ανακοινώσουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Δική μας πρωτοβουλία ήταν η παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, διότι θέλαμε τα αεροδρόμια να μην είναι πίστες προσγείωσης και απογείωσης αλλά πόλοι ανάπτυξης για την περιφέρεια, όπως δική μας πρωτοβουλία ήταν και το άνοιγμα της κρουαζιέρας, έτσι ώστε η Ελλάδα στο τουριστικό της εισόδημα να βασίζεται και στην κρουαζιέρα. Εννοείται ότι για να προχωρήσει η ανάπτυξη των νησιών θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο περιβάλλον και την προστασία του. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε έργα όπως η ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων. Αυτά είναι ορισμένα ζητήματα πολιτικής που είναι συνολικά για την οικονομία αλλά και ειδικά για τις νησιωτικές πολιτικές.

κ. Αντιπρόεδρε, τα νησιά είχαν το ειδικό καθεστώς με τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, το οποίο καταργήθηκε… Η ΝΔ θα το επαναφέρει;
Η ΝΔ θέλει να βάλει μπροστά την οικονομία. Αν μπει μπροστά, έχουμε ελπίδα για το μέλλον της νέας γενιάς, για το μέλλον της χώρας γενικότερα. Θέλω να το δούμε γενικότερα. Το μέλλον αυτό να το χτίσουμε με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Μπορούμε να δώσουμε κίνητρα σε συνταξιούχους από άλλες χώρες να κάνουν οικοδομές στα νησιά, να αγοράσουν περιουσία, ακίνητα, έτσι ώστε να βάλουμε μπροστά την οικοδομή και να έχουμε πρόσθετο εισόδημα. Επομένως η προσπάθεια μας θα είναι ολιστική.

Δηλαδή το θεωρείτε δύσκολο να επανέλθει το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών στα νησιά;
Τα πράγματα αλλάζουν κάθε μέρα με την οικονομία. Η οικονομία της χώρας δεν έχει πάει έτσι όπως είχε υπολογιστεί. Οι προσπάθειες της ΝΔ είναι αν μπουν οι προϋποθέσεις σταθεροποίησης και μετά ανάκαμψης. Με αυτή την κυβέρνηση αντί να πάμε μπροστά πήγαμε πίσω, επομένως πρέπει να δούμε την ευρύτερη εικόνα και πολιτικές που θα μας επιτρέψουν να δούμε μπροστά.

Η ΝΔ ήταν κυβέρνηση. Πήρε σκληρά μέτρα… Γιατί θα πρέπει τώρα οι πολίτες να σας πιστέψουν και να σας εμπιστευτούν ξανά.
Δεν υπάρχει κανένας αντικειμενικός παρατηρητής που να μην πει ότι σε σχέση με το καλοκαίρι του 2012, που ανέλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση, τον Ιανουάριο του 2015 η κατάσταση ήταν διαφορετική και πάντως όχι τόσο άσχημη. Δε λέω ότι κάναμε θαύματα, αλλά ξεκινήσαμε από 6{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d} ύφεση και δώσαμε 1{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d} ανάπτυξη. Κι ενώ υπήρχαν προβλέψεις ότι η οικονομία θα προχωρήσει θετικά, τελικά ξαναπέσαμε στο πηγάδι της ύφεσης. Η καινούρια κυβέρνηση δεν μπόρεσε να διαβάσει σωστά την οικονομική και ευρωπαϊκή πραγματικότητα και …πήγαμε για μαλλί και βγήκαμε κουρεμένοι.
Εμείς δεν ισχυριστήκαμε ότι είμαστε αλάθητοι και δεν εμφανιζόμαστε για το μέλλον ως θαυματοποιοί. Θα ακολουθήσουμε τις καλές ευρωπαϊκές πολιτικές, Κύπρος, Ιρλανδία, Πορτογαλία, οι οποίες είχαν μπει στο μνημόνιο και κατόρθωσαν να βγουν σε τρία χρόνια. Εκείνο όμως που θα πρέπει να σκεφτούν όλοι, είναι ότι αν περνούν καλύτερα στο σπίτι τους σήμερα, τότε ας ξαναψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ. Καμία παρεξήγηση. Αυτό όμως που βλέπω στις δημοσκοπήσεις και στην καθημερινή παρατήρηση, είναι μια τρομερή δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση, διότι τώρα έρχεται ο “λογαριασμός” της τσάμπα μαγκιάς, του λαϊκισμού και της αερολογίας. Εμείς είμαστε η μόνη αξιόπιστη εναλλακτική δύναμη και δεν προχωράμε μπροστά υποσχόμενοι θαύματα, αλλά υποσχόμενοι ότι θα δουλέψουμε σοβαρά και αξιόπιστα για να γίνει η Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα.

Πώς πιστεύεται ότι θα εξελιχθεί το θέμα της αξιολόγησης;
Δεν ξέρω, δεν θέλω να κάνω το μάντη. Κάθε μέρα έχουμε και καινούριες ειδήσεις. Όποτε κι αν κλείσει, θα κλείσει με κάποιο τρόπο εμβασματικό, θα μείνουν εκκρεμότητες με το ρόλο του ΔΝΤ και κυρίως θα μείνει η εκκρεμότητα που έχει να κάνει με τη νοοτροπία και τη συμπεριφορά της ίδιας της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση με την πρακτική και τη ρητορική της, απομακρύνει τους επενδυτές Έλληνες και ξένους, και εμποδίζει την επανεκκίνηση της οικονομίας. Το τελευταίο 3μηνο-4μηνο, υπάρχει μια σημαντική οπισθοδρόμηση, έχουμε μια οικονομία που έχει ξαναγυρίσει στην ύφεση, έχουμε και πάλι εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες και η Ελλάδα δανείζεται με επιτόκιο που δανείζεται το Πακιστάν και ακόμα μεγαλύτερο. Αυτό σημαίνει ότι έχει τραυματιστεί καίρια η εμπιστοσύνη προς τη χώρα μας, προϋπόθεση για να γίνουν επενδύσεις και να μπει μπροστά η μηχανή της οικονομίας. Η εμπιστοσύνη όπως λένε, φεύγει με το άλογο και γυρνάει με τα πόδια… Αυτό είναι το θέμα με αυτή την κυβέρνηση, ότι δεν περνάει το facecontrol των αγορών και των επενδυτών. Ότι ζυγίστηκε, μετρήθηκε και βρέθηκε ελλειποβαρής και στην πραγματικότητα, η ίδια η κυβέρνηση τώρα, είναι ένα βαρίδι για την πορεία της χώρας.

Η ΝΔ θεωρεί ότι η λύση είναι οι “εκλογές”;
Η ΝΔ πιστεύει ότι κάθε ώρα καθυστέρησης για τις εκλογές κάνει τα πράγματα όλο και πιο δύσκολα για τη χώρα. Αυτός είναι και ο λόγος που ζητάμε πολιτική αλλαγή και πιστεύουμε ότι επειδή τα προβλήματα είναι έντονα, αυτό κρατάει και τις πολιτικές εξελίξεις ανοιχτές. Εκλογές μπορεί να γίνουν ανά πάσα στιγμή, όχι επειδή το θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επειδή τον εκδικείται η πραγματικότητα.

Δηλαδή πιστεύετε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πάει νωρίτερα σε εκλογές;
Πιστεύω ότι δεν είναι πρόθεση του, αλλά επειδή ακριβώς τον αντιπολιτεύεται η ίδια η πραγματικότητα, επειδή σέρνεται η οικονομία και επειδή είμαστε σε μια ζώνη με οικονομικές αναταράξεις, θεωρώ ότι ανά πάσα στιγμή οι εκλογές μπορεί να προκύψουν.

Υπάρχει μια κινητικότητα στη ΝΔ σχετικά με την κατάρτιση των ψηφοδελτίων…
Ναι, ετοιμαζόμαστε για την επόμενη ημέρα γιατί ακριβώς δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Θέλουμε να κάνουμε μια δημιουργική ανανέωση στα πρόσωπα και τις θέσεις…

Ο κ. Μητσοτάκης έχει εκφράσει την πρόθεση του να μπουν νέοι άνθρωποι στα ψηφοδέλτια…
Έχει σημασία τα ψηφοδέλτια μας να είναι ποιοτικά με ανθρώπους που θα μπορούν να σταθούν στη βουλή και να βοηθήσουν στην προσπάθεια για την ανάταξη της οικονομίας και την υπέρβαση της κρίσης μια και καλή.

Η ΝΔ την επόμενη μέρα θα πει “ναι” σε συνεργασίες;
Η ΝΔ ξεκαθαρίζει ότι ακόμα και γίνει αυτοδύναμη κυβέρνηση θα κάνει άνοιγμα στις δυνάμεις που πιστεύουν σε μια Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας προκειμένου να συμμετάσχουν σε αυτή την πατριωτική προσπάθεια.

{youtube}WT3ZgP6UMYk{/youtube}

(Visited 26 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*