Κατερίνα Γιαννακά: «Κύριε Υπουργέ Υγείας οι νησιώτες δεν αποκόμισαν τίποτα από την επίσκεψη σας…»

Newsroom.
24/07/2024 07:55
 
 
 

Ο Σύριζα ΠΣ, με τις νησιωτικές του Οργανώσεις Μελών, τα στελέχη, αλλά και το τμήμα Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής, στο πρόγραμμά του έχει στόχο, όχι μόνο να αναδείξει τα προβλήματα των νησιωτών, αλλά και να δώσει προτάσεις και λύσεις γι αυτά, με προτεραιότητα τα μείζονα θέματα της Υγείας.

Συμμετέχουμε ενεργά στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις δομές Υγείας των νησιών και οι προτάσεις μας είναι προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες και δύσκολες συνθήκες που δημιουργεί η νησιωτικότητα.

Ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Σύριζα ΠΣ στο Νότιο Αιγαίο και Αναπληρώτρια Συντονίστρια του τμήματος Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής, τη Δευτέρα 22 Ιουλίου πραγματοποίησα συνάντηση με τον Διοικητή του Νοσοκομείου Σύρου κύριο Νικόλαο Ρούσα με τον οποίο είχαμε εποικοδομητική συζήτηση και ανταλλάξαμε απόψεις, τόσο για την κατάσταση της υγείας που επικρατεί στα νησιά, όσο και για τα προβλήματα του Νοσοκομείου Σύρου.

Η πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Υγείας στην Σύρο και το αντικείμενο των συσκέψεων και επαφών του, δεν είχαν αυτό που ανέμενε η τοπική κοινωνία, δηλαδή κυβερνητικά μέτρα αντιμετώπισης των πολλαπλών και διογκωμένων τα τελευταία χρόνια προβλημάτων στον καίριας σημασίας τομέα της Υγείας στα νησιά.

Κανένα μέτρο επίλυσης κάποιου προβλήματος δεν ανακοινώθηκε, παρά μόνο η επανάληψη προκήρυξης των κενών θέσεων…

Ο υπουργός ήρθε, είδε και απήλθε. Δεν έχει ακούσει τίποτε για τις συχνές και μαζικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, των κατοίκων στη Σύρο, τη Σαντορίνη, στην Πάρο κλπ, για τις συχνές και αγωνιώδεις εκκλήσεις των τοπικών φορέων, για τις ερωτήσεις της αντιπολίτευσης στη Βουλή.

Ο κύριος Γεωργιάδης επισκέφτηκε το νοσοκομείο Σύρου, σαν να ήταν Υπουργός μιας νεοκλεγείσας κυβέρνησης, που δεν έχει μια 5ετια κυβερνητικής θητείας, 5ετία κατά την οποία δεν είδαν, δεν άκουσαν, δεν μελέτησαν, δεν έλυσαν προβλήματα.

Προφανώς από το 2019 ο κύριος Μητσοτάκης κυβερνά μια άλλη φανταστική χώρα, χωρίς νησιά, χωρίς προβλήματα. Περί νησιωτικότητας και των ιδιαιτεροτήτων που αυτή προκαλεί, λόγος δεν έγινε, παντελής άγνοια. Αναμέναμε όμως κάτι άλλο, κάτι το διαφορετικό; Φυσικά και όχι.

Όταν οι γιατροί του ΕΣΥ λοιδορούνται, υβρίζονται, απαξιώνονται, όταν οι ιδιώτες γιατροί απειλούνται με «επίταξη» σαν να είναι αντικείμενα, δεν υπάρχει προοπτική. Σπούδασαν, λέει ο Υπουργός, δωρεάν, έχουν στη διάθεσή τους δωρεάν τον νοσοκομειακό εξοπλισμό και ως εκ τούτου δεν δικαιολογούνται επιλογής επαγγελματικής.

Δεν μπορούμε λοιπόν να ελπίζουμε, να αναμένομε κάτι καλύτερο.
Για όλα τα κακώς κείμενα στο ΕΣΥ φταίνε οι γιατροί, που αρνούνται την υποβάθμιση, την απαξίωση, την επίταξη, τις άθλιες εργασιακά συνθήκες, που διεκδικούν τα στοιχειώδη δικαιώματα τους.

Το δικό μας μήνυμα, του Σύριζα ΠΣ είναι ξεκάθαρο.
Αγωνιζόμαστε σταθερά, καθημερινά ως αξιωματική αντιπολίτευση, μέσα στη Βουλή, αλλά και στην κοινωνία, για να αποτρέψουμε την ολοσχερή κατεδάφιση του ΕΣΥ και την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου αγαθού της υγείας.

Τα νησιά δικαιούνται σύγχρονες, οργανωμένες και στελεχωμένες δομές υγείας.
Το Αιγαίο δικαιούται ανεξάρτητη υγειονομική Περιφέρεια.
Οι Κυκλάδες και οι νησιωτικοί γενικά νομοί δικαιούνται ένα σύγχρονο ΕΚΑΒ, με δικά του εναέρια και πλωτά μέσα, με διαδικασίες άμεσης αντιμετώπισης των διακομιδών.

Η βάση ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ στη Σύρο δεν μπορεί να λειτουργεί περιστασιακά.
Το νοσοκομείο Σύρου διεκδικούμε να αναβαθμιστεί σε Γ/θμιο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και να καταστεί κέντρο επιστημονικής στήριξης των γιατρών, που στελεχώνουν τις δομές υγείας του νόμου.
Διεκδικούμε ακόμη την αυτονόμηση και αναβάθμιση του νοσοκομείου Νάξου, την ένταξη του Νοσοκομείου Σαντορίνης στο ΕΣΥ, την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας Μυκόνου και Πάρου με υπηρεσίες Β/θμιας φροντίδας υγείας. Την πλήρη στελέχωση και τον εξοπλισμό των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων, ώστε αυτά να ανταποκρίνονται και στις αυξημένες απαιτήσεις της τουριστικοποίησης.

Διεκδικούμε επί πλέον γενναία μέτρα, οικονομικά, επιστημονικά, κοινωνικά, για γιατρούς και υγειονομικούς.
Τα νησιά μας δικαιούνται το δικό τους ΕΣΥ, το νησιωτικό ΕΣΥ.
Επιβάλετε να είμαστε πολίτες Α΄ κατηγορίας όχι μόνο ως προς τις υποχρεώσεις μας προς την Πολιτεία, αλλά και ως προς τα δικαιώματά μας.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 21 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*