Κατερίνα Μονογυιού στον ΣΚΑΪ: Προβληματισμός για την αύξηση του τέλους κρουαζιέρας σε Μύκονο και Σαντορίνη

Newsroom.
17/09/2024 17:59
 
 
 

Η Βουλευτής Κυκλάδων κ. Κατερίνα Μονογυιού συμμετείχε στην εκπομπή «Σήμερα» στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Κατά τη συζήτηση με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο αναφέρθηκε στην προτεινόμενη αύξηση του τέλους κρουαζιέρας στα νησιά της Μυκόνου και της Σαντορίνης και τις πιθανές επιπτώσεις της αύξησης αυτής στις τοπικές οικονομίες.

Στο πλαίσιο της εκπομπής, η κ. Μονογυιού ανέπτυξε τις θέσεις της και σε θέματα επικαιρότητας, όπως το θλιβερό γεγονός της αιματηρής συμπλοκής σε σχολείο όπου εξωσχολικοί μαχαίρωσαν μαθητή καθώς και για το κοινό μέτωπο που σχηματίζει η Ελλάδα με άλλες χώρες υποδοχής στο ζήτημα του μεταναστευτικού.

Η Βουλευτής, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή προς την Υπουργό Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη και τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χρήστο Στυλιανίδη σχετικά με το θέμα που έχει ανακύψει με την προτεινόμενη αύξηση του τέλους κρουαζιέρας στα νησιά της Μυκόνου και της Σαντορίνης.

 Στην Ερώτησή της η κ. Μονογυιού υπογράμμισε ότι η αύξηση του τέλους κρουαζιέρας εδεχομένως να επηρεάσει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα των δύο κορυφαίων αυτών προορισμών. Τα δύο αυτά νησιά εξυπηρετούν μεγάλο όγκο τουριστών η οποία βασίζεται κατά ένα μεγάλο μέρος στις αφίξεις κρουαζιεροπλοίων. Συνεπώς, η αύξηση αυτή ενδέχεται να μειώσει το ποσό που δαπανούν οι επισκέπτες στα νησιά πλήττοντας ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τέλος, η Βουλευτής Κυκλάδων ερωτά τους δύο Υπουργούς  αν έχουν εξεταστεί οι επιπτώσεις της  προτεινόμενης αύξησης του τέλους κρουαζιέρας στην τοπική οικονομία των νησιών, αν θα εξεταστεί η δυνατότητα να δοθεί μεγαλύτερο μέρος του τέλους κρουαζιέρας στους δήμους των νησιών και όχι μόνο το 1/3 αυτού και αν ελήφθησαν υπόψιν οι θέσεις των Δήμων, των Λιμενικών Ταμείων και των τοπικών φορέων σχετικά με το θέμα.

Το κείμενο της ερώτησης

Στο πλαίσιο ανακοίνωσης των νέων μέτρων για την κρουαζιέρα ανακοινώσατε την επιβολή ειδικού τέλους ανά επιβάτη που αποβιβάζεται από κρουαζιερόπλοιο στα λιμάνια της Μυκόνου και της Σαντορίνης ύψους 20 ευρώ και στα υπόλοιπα λιμάνια της χώρας 5 ευρώ για την περίοδο από 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου κάθε έτους. Τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Οκτώβριο το τέλος θα είναι 40% μειωμένο (δηλαδή 12 και 3 ευρώ αντίστοιχα). Ενώ τους μήνες Νοέμβριο έως Μάρτιο θα είναι μειωμένο κατά 80% (δηλαδή 4 και 1 ευρώ αντίστοιχα).

Το ετήσιο όφελος εκτιμάται σε 50 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα θα κατανέμονται κατά 1/3 στους δήμους όπου αποβιβάζονται οι επιβάτες, κατά 1/3 θα εγγράφονται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Ναυτιλίας με σκοπό την εκτέλεση των απαραίτητων λιμενικών έργων και κατά 1/3 θα εγγράφονται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Τουρισμού με σκοπό τη βελτίωση των τουριστικών υποδομών για τη στήριξη του τουριστικού προϊόντος της χώρας.

Τα τελευταία δύο χρόνια, μετά την επάνοδο στην κανονικότητα λόγω κορονοϊού, η Μύκονος, προσπαθεί να επανέλθει. Από το 2023 ξεκίνησε μια κατηφορική πορεία σε ό,τι αφορά τη διεθνή επιβατική κίνηση. Η εικόνα αυτή άλλαξε ελαφρώς τον φετινό Αύγουστο, κατά τον οποίο οι ξένοι επιβάτες που διακινήθηκαν έφθασαν τους 302.968 έναντι 302.766, καταγράφοντας οριακή άνοδο 0,1%.

Αθροιστικά στο οκτάμηνο του 2024, ο αντίστοιχος αριθμός διαμορφώθηκε σε 848.049 από 876.338 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό οκτάμηνο, σημειώνοντας πτώση 3,5%. Η συνολική κίνηση τόσο στο δίκτυο εσωτερικού όσο και στο δίκτυο εξωτερικού πλησίασε τους 1,242 εκατ. ευρώ έναντι 1,259 εκατ. πέρυσι, μειωμένη κατά 1,3%.

Ειδικότερα την Μύκονο το 2023 επισκέφθηκαν 749 κρουαζιερόπλοια και 1.192.295 επισκέπτες. Φέτος μέχρι τέλος Αυγούστου κατέπλευσαν 502 κρουαζιερόπλοια και 879.670 επισκέπτες. Θα πρέπει να τονιστεί ότι η αύξηση του τέλους κατά 60 φορές επάνω, είναι σίγουρο ότι θα μειώσει δραστικά τον αριθμό των κρουαζιερόπλοιων που έρχονται στην Μύκονο. Αρκεί μόνο να αναλογιστεί κανείς ότι μία οικογένεια 4 ατόμων θα χρειάζονται 80 ευρώ πριν ακόμη κατέβουν στο λιμάνι.

Σε ό,τι αφορά την Σαντορίνη, τον έτερο δημοφιλή προορισμό της χώρας, που μαζί με τη Μύκονο συγκαταλέγονται στα βαριά χαρτιά της τουριστικής βιομηχανίας, εμφάνισε εικόνα ανάκαμψης συγκριτικά με την περσινή χρονιά, που ήταν σχετικά όμως αδύναμη για τα δεδομένα του νησιού σε επίπεδο διεθνούς επιβατικής κίνησης.

Ειδικότερα, κατά το φετινό Αύγουστο στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης διακινήθηκαν 350.998 ξένοι επιβάτες έναντι 340.687 τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενισχυμένοι κατά 3% ενώ ο αντίστοιχος αριθμός στο οκτάμηνο ανήλθε σε 1,146 εκατ. από 1,136 εκατ. πέρυσι, σημειώνοντας άνοδο 1%. Η συνολική κίνηση κατά τους οκτώ μήνες του 2024 άγγιξε τους 2,055 εκατ. από 1,983, κλείνοντας με μία μικρή αύξηση 3,6%.

Στη Σαντορίνη κατέπλευσαν τον προηγούμενο χρόνο 800 κρουαζιερόπλοια και 1.298.968 επιβάτες και το 2024 μέχρι σήμερα 569 πλοία και 1.049.303 επιβάτες.

Επίσης θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι οι τοπικές οικονομίες της Μυκόνου και της Σαντορίνης στηρίζονται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους δεν στηρίζονται μόνο στον luxury τουρισμό. Η πλειάδα των επισκεπτών αυτών έρχονται με τις κρουαζιέρες. Ως εκ τούτο με την προτεινόμενη αύξηση, θα μειωθεί δραστικά το διαθέσιμο ποσό που δαπανούν οι επισκέπτες αυτοί στα νησιά.

Σε αυτό το πλαίσιο η προτεινόμενη αύξηση κινδυνεύει να καταστήσει τα δύο νησιά λιγότερο ανταγωνιστικά ως προορισμούς κρουαζιέρας με επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία. Επίσης είναι εξίσου άδικο τα χρήματα που εισπράττονται από τα συγκεκριμένα νησιά, να μην επιστρέφουν ανταποδοτικά σε έργα υποδομής και ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών. Τα συγκεκριμένα νησιά επιφορτίζονται με τον όγκο των τουριστών και θα πρέπει θα στηριχθούν με κάθε μέσο.

Ακόμη θα μπορούσε να εφαρμοστεί μαζί με το τέλος κρουαζιέρας το berth allocation system, όπως το Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου έχει εφαρμόσει με το οποίο κατάφερε να αποκεντρώσει και να κατανείμει ισομερώς τις αφίξεις για το νέο χρόνο. Αυτό θα είχε αφενός απτό αποτέλεσμα στην καλύτερη οργάνωση των αφίξεων των κρουαζιερόπλοιων στα νησιά και αφετέρου θα έδινε τη δυνατότητα στο Υπουργείο Τουρισμού να προχωρήσει σε μικρότερη αύξηση του τέλους.

Οι Δήμοι των νησιών, τα Λιμενικά Ταμεία καθώς και τοπικοί φορείς έχουν καταθέσει προς τον Πρωθυπουργό και το Υπουργείο Τουρισμού σειρά θέσεων και προτάσεων σχετικά με την καλύτερη διαχείριση του ζητήματος του τέλους της κρουαζιέρας.

Με βάσει τα παραπάνω,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα Υπουργός

1)     Αν έχουν εξεταστεί από το αρμόδιο Υπουργείο οι επιπτώσεις που θα έχει η αύξηση του τέλους κρουαζιέρας στην τοπική οικονομία των νησιών;

2)     Αν θα εξετάσει το Υπουργείο Τουρισμού τη δυνατότητα να δοθεί μεγαλύτερο μέρος του τέλους κρουαζιέρας στους δήμους των νησιών και όχι μόνο το 1/3 αυτού;

3)     Αν ελήφθησαν υπόψιν στην αύξηση του τέλους κρουαζιέρας οι θέσεις των Δήμων, των Λιμενικών Ταμείων και των τοπικών φορέων των νησιών;

Ερώτηση Κ Μονογυιού

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 184 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*