Επίσκεψη Συρμαλένιου και Συρίγου στην Κύθνο

syrmalenios syrigos
admin
09/05/2017 10:17
 
 
 

Την Κύθνο επισκέφθηκαν οι κυβερνητικοί βουλευτές των Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος και Αντώνης Συρίγος το περασμένο Σαββατοκύριακο, όπου συμμετείχαν στο 9ο Παγκυκλαδικό Συνέδριο Συλλόγων Γυναικών Κυκλάδων, ενώ είχαν συνάντηση και με αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής και τον έπαρχο Κέας-Κύθνου για προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί.
Οι κ.κ. Συρμαλένιος και Συρίγος απηύθυναν χαιρετισμό στο Παγκυκλαδικό Συνέδριο και συμμετείχαν στο στρογγυλό τραπέζι διαλόγου. Επίσης, απάντησαν σε σειρά ερωτημάτων για θέματα που σχετίζονται με τα νησιά, αλλά και τα δικαιώματα των γυναικών.

Ποια προβλήματα που ζητούν λύση
Στην ενημερωτική σύσκεψη που έγινε στο δημαρχείο της Κύθνου την περασμένη Κυριακή συμμετείχαν ο δήμαρχος Σταμάτης Γαρδέρης, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Ηλιού, η αντιδήμαρχος, αρμόδια για θέματα τουρισμού Γιάννα Φίλιππα και ο έπαρχος Κέας – Κύθνου Παναγιώτης Βιτάλης.
Στη συνάντηση τέθηκαν βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί και η τοπική αυτοδιοίκηση, όπως η υποστελέχωση των υπηρεσιών, οι απλήρωτες καθαρίστριες (λόγω της μη έγκρισης των ενταλμάτων από τον επίτροπο του ελεγκτικού συνεδρίου), οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων των επιδοτούμενων γραμμών, η ένταξη της Κύθνου και της Κέας στα άγονα νησιά για την παροχή του επιδόματος των 400 ευρώ από το υπουργείο Υγείας στους αγροτικούς γιατρούς, η τοποθέτηση των δημοσίων υπαλλήλων και των εκπαιδευτικών βάσει του κριτηρίου της εντοπιότητας, η έλλειψη καθηγητή ξένων γλωσσών και γυμναστή στο γυμνάσιο, τα αντισταθμιστικά μέτρα λόγω απώλειας του μειωμένου ΦΠΑ κ.α.

Τι είπαν οι βουλευτές
Από την πλευρά τους, οι δύο βουλευτές ενημέρωσαν τους συμμετέχοντες ότι κάποια ζητήματα βρίσκονται κοντά στη λύση τους, ενώ άλλα θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να αντιμετωπιστούν λόγω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων. Συγκεκριμένα:
α) για τις απλήρωτες καθαρίστριες: από τη στιγμή που ψηφίστηκε στη Βουλή η παράταση των συμβάσεων μέχρι 31/12 και εκδόθηκε ερμηνευτική εγκύκλιος κλπ, η ευθύνη εφαρμογής μετατίθεται καθαρά στο Ελεγκτικό Συνέδριο και όλες οι εκκρεμότητες παραπέμπονται τώρα στην Ολομέλεια του
β) για την ένταξη των νησιών στις άγονες περιοχές και την πληρωμή των επιδομάτων των γιατρών: έχει δρομολογηθεί και πιθανότατα έχει ήδη υπογραφεί η υπουργική απόφαση
γ) για τα αντισταθμιστικά μέτρα: υπάρχει δέσμευση των συναρμόδιων υπουργείων για την αντιμετώπιση τους με την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης
δ) για την τοποθέτηση των εκπαιδευτικών: το υπουργείο εντείνει τις προσπάθειες του έτσι ώστε όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να ανοίξουν το Σεπτέμβριο χωρίς καμμιά έλλειψη εκπαιδευτικών και βιβλίων.
Όσον αφορά στο ακτοπλοϊκό, οι κ.κ. Συρμαλένιος και Συρίγος υπενθύμισαν ότι στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει ήδη συσταθεί ομάδα εργασίας με στόχο την αναμόρφωση του ακτοπλοϊκού δικτύου, σε άμεση σχέση και με τις συνδυασμένες μεταφορές άλλων μεταφορικών μέσων.
Τέλος, δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν την αλληλοενημέρωση με τους φορείς των νησιών και παράλληλα τη συνέχιση των προσπαθειών για τη δρομολόγηση λύσεων στα καθημερινά προβλήματα των νησιωτών.

(Visited 17 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*