Αποστρατεία-έκπληξη του αρχηγού ΓΕΣ Χρίστου Μανωλά

admin
28/02/2015 12:03
 
 
 

Έπειτα από πολλούς διαγκωνισμούς που έλαβαν χώρα τις τελευταίες ημέρες και διάφορες ανατροπές ακόμη και της τελευταίας στιγμής ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης οι κρίσεις στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων που εγκρίθηκαν από το ΚΥΣΕΑ. Οι οριστικές αποφάσεις ελήφθησαν έπειτα από συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο.

Έκπληξη χαρακτηρίστηκε η αποστρατεία του μέχρι σήμερα (Ναξιώτη) Αρχηγού ΓΕΣ Χρίστου Μανωλά, στον οποίο απονέμεται πλέον ο τίτλος του Επίτιμου Αρχηγού ΓΕΣ. Στη θέση του τοποθετείται ο αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης, μέχρι σήμερα Διοικητής της 1ης Στρατιάς, που σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ήταν καθαρή επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου. Κατά μία άλλη γραμμή πληροφόρησης πάντως, ο στρατηγός Μανωλάς είχε έρθει σε αντιπαράθεση προσφάτως με τον κ. Καμμένο με αφορμή την απόφαση του τελευταίου να μην παραληφθεί το 12ο ελικόπτερο ΝΗ-90.  

Η τελετή παράδοσης – παραλαβής καθηκόντων του απελθόντος Αρχηγού ΓΕΣ στρατηγού Χρίστου Μανωλά στον Αντιστράτηγο Βασίλειο Τελλίδη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στις εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων.

Στον χαιρετισμό του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος εξήρε την προσφορά του απελθόντος Αρχηγού ΓΕΣ Στρατηγού Χρίστου Μανωλά για «τις υπηρεσίες του στον Ελληνικό Στρατό, στις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και για όλη του την πορεία στο Στράτευμα, η οποία αποτελεί παράδειγμα και θα αποτελέσει παράδειγμα στο μέλλον».

 

«Οι κρίσεις δεν σημαίνουν ότι αποχωρεί κάποιος ο οποίος δεν είναι κατάλληλος, αλλά ότι κλείνει ένας κύκλος. Απέρχεστε με το κεφάλι ψηλά και θα αποτελέσετε παράδειγμα για όλους» τόνισε.

 

Στην ομιλία του ο επίτιμος -πλέον- αρχηγός ΓΕΣ Χρίστος Μανωλάς αποχαιρετώντας το στράτευμα, εμφανώς συγκινημένος σημείωσε τα εξής:

Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Στρατιώτες, Εθνοφύλακες και Πολιτικό Προσωπικό του Στρατού Ξηράς.

Με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, παραδίδω σήμερα τα καθήκοντα του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού στον Αντιστράτηγο Τελλίδη Βασίλειο, τον οποίο συγχαίρω, και του εύχομαι καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα. 

Απερχόμενος σήμερα από την ενεργό υπηρεσία αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και υπερηφάνεια που υπηρέτησα την πατρίδα μας ως Αξιωματικός του Στρατού Ξηράς και ιδιαίτερα των Ειδικών Δυνάμεων και κατέληξα να προσφέρω τις υπηρεσίες μου από τη θέση του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού για ένα χρόνο.

Μέσα στο χρόνο αυτό, διοίκησα σύμφωνα με το πνεύμα των Στρατιωτικών Κανονισμών και διαταγών, σύμφωνα με την κατεύθυνση της Πολιτικής Ηγεσίας και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και κατορθώσαμε αρκετά. Απολογισμό δε σκοπεύω να κάνω , θα ήθελα όμως να τονίσω τα εξής : 

Ο κύριος άξονάς μου ήταν το προσωπικό και ότι έχει να κάνει με αυτό, παράλληλα με την εκτέλεση της αποστολής , την τήρηση της εδαφικής ακεραιότητας και την διατήρηση ασφαλούς περιβάλλοντος.

Αυτές ήταν οι δύο κύριες αποστολές και πιστεύω πως πετύχαμε πολλά. Γενικά, ότι επετεύχθη αυτό το χρόνο έγινε κατορθωτό με την ομαδική προσπάθεια και μέσα σε ένα κλίμα σύνεσης, λογικής και ηρεμίας, το οποίο δημιουργούσε μεταξύ άλλων και ηθικό μέσα στο δύσκολο περιβάλλον που κληθήκαμε να λειτουργήσουμε.

Σήμερα αποχωρώ έχοντας ένα αίσθημα πληρότητας και την πεποίθηση ότι εκτέλεσα την αποστολή μου με τη βοήθεια τη δική σας.

Το γεγονός ότι αποχωρώ από τις ενεργές τάξεις του Στρατού ουδόλως μειώνει την επιτυχία αυτή και δικαιούστε να είστε υπερήφανοι, για αυτό σας ευχαριστώ και σας ευγνωμονώ.

Σας προτρέπω δε να συνεχίσετε με τον ίδιο αμείωτο ρυθμό και τρόπο με τον νέο σας Αρχηγό με τον ίδιο ζήλο, πίστη και θέληση.

Τη στιγμή αυτή που σας αποχαιρετώ σας δηλώνω ότι το ταξίδι των 39 χρόνων ήταν υπέροχο , γεμάτο συγκινήσεις , έντονα συναισθήματα, υπερηφάνεια, τιμή και καθήκον.

Υπήρχαν δύσκολες και εύκολες στιγμές όμως με ιδεολογικό υπόβαθρο τις στρατιωτικές αρετές προχωρούσα και έφτασα στα ανώτατα κλιμάκια της ιεραρχίας με την βοήθεια του Θεού.

Αποχαιρετώντας σας λοιπόν θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Θεό, την Παναγία και τους Προστάτες Αγίους του Στρατού μας, την βοήθεια των οποίων αισθανόμουν πάντοτε στις δύσκολες στιγμές. 

Ευχαριστώ τις Πολιτικές Ηγεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που είχα καθ’ όλη τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων μου, για τη συνεργασία μας, επ’ ωφελεία της Πατρίδος και της Υπηρεσίας.

Ομοίως ευχαριστώ τον κ. Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και τους κ. Αρχηγούς Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και Αεροπορίας για τη συνεργασία μας στον καθημερινό μόχθο.

Ευχαριστώ όλους τους Διοικητές μου και προϊσταμένους μου καθ’ όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας μου, διότι συνεισέφεραν στη Στρατιωτική μου Παιδεία με τις κατευθύνσεις τους και τις οδηγίες τους.

Ευχαριστώ τον Ελληνικό Λαό, με τα έξοδα του οποίου σπούδασα, τοποθετήθηκα σε υψηλές θέσεις, απέκτησα εμπειρίες, με αποτέλεσμα να διαμορφώνω καθαρές απόψεις για τη λήψη αποφάσεων κατά την εκτέλεση των καθηκόντων μου.

Ευχαριστώ όλους τους συνεργάτες μου και όλους όσους υπηρέτησαν υπό τις διαταγές μου, από τον κ. Επιθεωρητή μέχρι τον τελευταίο στρατιώτη και εθνοφύλακα για την ευσυνείδητη εκτέλεση των καθηκόντων τους και τη βοήθεια που μου παρείχαν κάθε φορά.

Ομοίως ευχαριστώ , το πολιτικό μας προσωπικό για τη συνεισφορά του. 

Ευχαριστώ τους γονείς μου, τους δασκάλους μου για τις Αρετές και τις Αξίες που με μεγάλωσαν.

Ευχαριστώ την οικογένειά μου, τη γυναίκα μου, τις κόρες μου, διότι με ανέχτηκαν όλα αυτά τα χρόνια, και με υποστήριζαν για να εκτελώ τα καθήκοντά μου καθώς απουσίαζα από κοντά τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Ευχαριστώ όλους εσάς που είστε εδώ παρόντες για τη τιμητική αυτή τελετή παράδοσης – παραλαβής.

Τέλος ευχαριστώ το Σύνταγμα Ευελπίδων και τους Ευέλπιδες που αποδίδουν τιμές αυτή τη στιγμή και εύχομαι σε όλους να βρεθούν και αυτοί στη θέση μου μετά από 39 χρόνια.

Ευέλπιδες, σας καλώ να πορευθείτε με βάση το ‘’ Άρχεσθαι μαθών’’, ‘’ Άρχείν επιστήσει, δίνοντας πάντοτε το παράδειγμα για να σας ακολουθούν οι υφιστάμενοί σας και οι νέοι της Πατρίδος μας.

Τους στρατιώτες μας και τα στελέχη μας να τους σέβεστε, να τους αγαπάτε και να τους εκπαιδεύετε σκληρά όπως αρμόζει σε Έλληνες μαχητές, για το καλό της Πατρίδας.

Να επιδιώκετε την αριστεία, και να θέτετε τον εαυτό σας κάτω από τους Νόμους, στην υπηρεσία της Πατρίδας και της Δημοκρατίας. Στην Υπηρεσία του λαού που μας εμπιστεύεται την ασφάλεια και άμυνά του, και τα παιδιά του.

 

Αυτή τη στιγμή μεταφέρω τη σκέψη μου στην μνήμη των Αθάνατων νεκρών στους Αγώνες του Έθνους και των πεσόντων στην εκτέλεση του καθήκοντος και στην ειρηνική περίοδο.

Υποκλίνομαι στις Πολεμικές Σημαίες των Σχηματισμών και απέρχομαι εις τον ιδιωτικό βίο, χωρίς αίσθημα πικρίας αλλά αντιθέτως με ευχαρίστηση καθόσον παρέλαβα τη Διοίκηση του Στρατού από Άξιο φίλο τον Στρατηγό Τσέλιο Αθανάσιο και την παραδίδω στον άξιο φίλο και συμμαθητή μου Αντιστράτηγο Τελλίδη Βασίλειο, τον οποίο και σας καλώ να ακολουθήσετε για το καλό της Πατρίδας, του Στρατού μας και των Ελληνικών όπλων

Τελειώνοντας σας καλώ να αναφωνήσετε

Ζήτω το Έθνος

Ζήτω ο Στρατός

(φώτο: veteranos.gr)

(Visited 150 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*