Γ. Βρούτσης: «Η κυβέρνηση δεσμεύεται να υλοποιήσει στο Ασφαλιστικό αυτό που κατήγγειλε ως καταστροφικά»

admin
03/03/2015 06:57
 
 
 

Για αναντιστοιχία προεκλογικών εξαγγελιών και μετεκλογικών δεσμεύσεων στο Eurogroup καταγγέλλει την κυβέρνηση ο Γιάννης Βρούτσης.

Η καταγγελία εστιάζεται στο Ασφαλιστικό, για το οποίο ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τους υπουργούς Εργασίας και Υγείας, αναφέροντας: «Τα πρώτα δεσμευτικά μέτρα της Κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό Σύστημα στο κείμενο συμφωνίας του Eurogroup. Μέτρα που η σημερινή Κυβέρνηση κατήγγειλε ως καταστροφικά για τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους και το ασφαλιστικό σύστημα, όταν ήταν στην αντιπολίτευση».

 

Αναλυτικά, η ερώτηση του κ. Βρούτση έχει ως εξής:

«Στο πλαίσιο της εξειδίκευσης των μέτρων που η ελληνική κυβέρνηση εισηγήθηκε και συμφώνησε στο πρόσφατο Eurogroup, υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το ασφαλιστικό σύστημα και τις συνταξιοδοτικές παροχές.

Ειδικότερα η Κυβέρνηση δεσμεύτηκε να προχωρήσει στα εξής μέτρα:

«Μεταρρύθμιση Κοινωνικής Ασφάλισης – Η Ελλάδα δεσμεύεται να συνεχίσει τον εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος. Οι Αρχές θα:

*συνεχίσουν να εργάζονται επάνω σε διοικητικά μέτρα για την ενοποίηση και επιτάχυνση των συνταξιοδοτικών πολιτικών και την εξάλειψη των «παραθύρων» και των αντικινήτρων που έχουν οδηγήσει σε υπέρμετρη αύξηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων μέσω της οικονομίας και, ειδικότερα, στον τραπεζικό κλάδο και το Δημόσιο.

*ενοποιήσουν τα ασφαλιστικά ταμεία για εξοικονόμηση πόρων.

*καταργήσουν τις επιβαρύνσεις «υπέρ τρίτων» με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο»

(Παρατίθεται το κείμενο συμφωνίας στο Eurogroup: “Dear President of the Eurogroup, In the Eurogroup of 20 February 2015 the Greek government was invited to present to the institutions, by Monday 23rd February 2015, a first comprehensive list of reform measures it is envisaging, to be further specified and agreed by the end of April 2015. …

Social security reform – Greece is committed to continue modernising the pension system. The authorities will:

*Continue to work on administrative measures to unify and streamline pension policies and eliminate loopholes and incentives that give rise to an excessive rate of early retirements throughout the economy and, more specifically, in the banking and public sectors.

*Consolidate pension funds to achieve savings.

*Phase out charges on behalf of 'third parties' (nuisance charges) in a fiscally neutral manner”).

Ωστόσο, τα πιο πάνω δεσμευτικά μέτρα για το ασφαλιστικό βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία και αντίθεση με τις προεκλογικές, αλλά και τις μετεκλογικές εξαγγελίες της Κυβέρνησης, που κατήγγειλε, ως καταστροφή για τους συνταξιούχους, τους εργαζομένους και το ασφαλιστικό σύστημα, την οποιαδήποτε μορφή διοικητικής ενοποίησης στα ασφαλιστικά ταμεία, την κατάργηση των κοινωνικών πόρων αλλά και την οποιαδήποτε παρέμβαση στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και στην αύξηση των ορίων ηλικίας.

Επειδή η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους στο Eurogroup είναι απόλυτα δεσμευτική και πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:

1ον Υπάρχει και αν ναι, ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων;

2ον Ποιοι κοινωνικοί πόροι θα καταργηθούν και ποιους αφορούν; Πώς θα καλυφθεί – με ισοδύναμο τρόπο – το δημοσιονομικό κενό που θα δημιουργηθεί στα ταμεία;

3ον Ποιες κατηγορίες ασφαλισμένων θα θιγούν από την επικείμενη κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων;

4ον Πότε θα κατατεθούν οι σχετικές νομοθετικές διατάξεις των μέτρων της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό στη Βουλή;»

 

(Visited 22 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*