Γιάννης Βλασερός: «Τεράστιες οι ανάγκες περίθαλψης μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών των νησιών»

blaseros parembasi ygeia
admin
16/06/2017 10:24
 
 
 

Σε παρέμβαση για την υγειονομική κάλυψη των νησιών προχώρησε ο γραμματέας του Τομέα Πολιτικής των Νησιωτικών Χώρων του ΠΑΣΟΚ και γιατρός Γιάννης Βλασερός, κατά τη διάρκεια της προσυνεδριακής ημερίδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την Υγεία.
Ο κ. Βλασερός υποστήριξε ότι όλα τα νησιά, λόγω της γεωγραφικής τους ιδιαιτερότητας αλλά και ως τουριστικοί καλοκαιρινοί προορισμοί, πρέπει να διαθέτουν επαρκώς στελεχωμένες υγειονομικές μονάδες (νοσοκομεία, κέντρα υγείας, πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία), με την ιδιωτική περίθαλψη – ιδιαίτερα στον πρωτοβάθμιο τομέα – να λειτουργεί «παράλληλα, αλλά και συμπληρωματικά με την κρατική». Όσον αφορά δε, στην στελέχωση των μονάδων υγείας, αυτή θα εξασφαλιστεί – όπως είπε – εφόσον υπάρξουν επιστημονικά και μισθολογικά κίνητρα.
Έκανε, επίσης, λόγο για «ανεπάρκεια του συστήματος διακομιδής» που στοίχισε τη ζωή σε μια γυναίκα στην Φολέγανδρο, τη στιγμή που θα έπρεπε να είχε εξασφαλιστεί για τη νησιωτική Ελλάδα μια «ταχεία και ασφαλής διακομιδή με εξοπλισμένα και στελεχωμένα μέσα ξηράς, θαλάσσης και αέρος», η οποία θα συντονίζεται από τοπικό ΕΚΑΒ της Περιφέρειας.
Για την χρηματοδότηση των κρατικών δομών υγείας, ο κ. Βλασερός εξέφρασε την άποψη ότι «θα μπορούσαν να αναζητηθούν και σε ιδιωτικές δραστηριότητες των μονάδων στα τουριστικά νησιά από την νοσηλεία ή την εξέταση αλλοδαπών τουριστών συνάπτοντας συμβάσεις με τα ασφαλιστικά τους ταμεία ή και γραφεία ταξιδίων», φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα το νοσοκομείο της Σαντορίνης που λειτουργεί ως ΑΕΜΥ (Ανώνυμος Εταιρία Μονάδων Υγείας) και έχει αυτή τη δυνατότητα, λόγω του ειδικού του θεσμικού πλαισίου.
«Η κοσμοπλημύρα των νησιών αυτούς τους μήνες από πολίτες όλου του κόσμου αυξάνουν τις υποχρεώσεις της Ελληνικής Πολιτείας για επαρκή υγειονομική κάλυψη των νησιών μας. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη πρέπει να συνεχίσει το έργο του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος που εγκαθίδρυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να δομήσει σύγχρονο πρόγραμμα Υγείας που θα καλύπτει τις μεγάλες της ανάγκες περίθαλψης των νησιωτών, αλλά και τις τεράστιες ανάγκες των επισκεπτών τους» κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Βλασερός.

(Visited 20 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*