Σε εξέλιξη η αναδιοργάνωση του Λιμενικού Συστήματος – Ευρεία σύσκεψη για τη νησιωτικότητα στο αρμόδιο υπουργείο

koyroymplis santorinios
admin
19/07/2017 09:56
 
 
 

Σε εξέλιξη είναι η αναδιοργάνωση του Λιμενικού Συστήματος, η οποία περιλαμβάνει την καταγραφή όλων των λιμανιών της χώρας, των χαρακτηριστικών και των αναγκών τους.
Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης για τη νησιωτικότητα που συγκάλεσαν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός, το υπουργείο Ναυτιλίας έχει ζητήσει από όλους τους φορείς διαχείρισης των λιμανιών προτάσεις για μικρά έργα (ύψους μέχρι 100.000 ευρώ) με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, τα οποία χρειάζεται να γίνουν στα λιμάνια, ώστε να βελτιωθεί η λειτουργία τους και να αλλάξει η καθημερινή κίνηση πολιτών και επισκεπτών. Μέχρι στιγμής, έχουν ληφθεί απαντήσεις από 100 φορείς λιμένων για έργα συνολικού κόστους 18 εκατομμυρίων.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, συμφωνήθηκε να γίνει μία ιεράρχηση των αναγκαίων έργων ανά λιμάνι – με βάση και την ωριμότητά τους – και το θέμα να επανέλθει σε νέα σύσκεψη, ώστε να γίνει ορθολογική διαχείριση των διατιθέμενων πόρων. Ωστόσο, στο μέτρο που οι διαθέσιμοι πόροι δεν θα επαρκούν, θα ζητηθεί η συνδρομή του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, ενώ ίσως υπάρξει ανάγκη χρηματοδότησης κι από ευρωπαϊκούς πόρους.

«Να γίνει πράξη η εδαφική συνοχή για τις νησιωτικές περιοχές»
Να γίνει πράξη η εδαφική συνοχή για τις νησιωτικές περιοχές που έχουν αυξημένο κόστος ζωής και να λαμβάνεται υπόψη η νησιωτικότητα και οι ιδιαιτερότητες που απορρέουν από αυτή, καθώς και να υπάρξει ξεχωριστή μέριμνα για τα νησιά ζήτησαν οι πολιτικοί παράγοντες που πήραν μέρος στη σύσκεψη.
Αφού επισημάνθηκε η ανάγκη να ενταχθούν οι νησιωτικοί λιμένες στον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF), σε συνέχεια των αποφάσεων του Συμβουλίου Υπουργών Μεταφορών στην Βαλέτα της Μάλτας, ο συντονιστής της ΕΠΕΚΕ Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Καματερός υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξει κατηγοριοποίηση των νησιών, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, ώστε να γίνεται μια ορθολογική κατανομή των κοινοτικών πόρων.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης σημείωσε ότι η κυβέρνηση, ήδη από το 2015, έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λαμβάνεται υπόψη η νησιωτικότητα ως βασικό κριτήριο για την κατανομή των ευρωπαϊκών πόρων, επισημαίνοντας ότι η Επιτροπή είναι θετική στην κατεύθυνση αυτή.

«Πρέπει να διεκδικούμε συνεχώς»
Στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού momentum υπέρ της νησιωτικότητας αναφέρθηκε ο κ. Σαντορινιός, τονίζοντας ωστόσο ότι επιβάλλεται να τίθενται συνεχώς διεκδικήσεις.
Επίσης, μίλησε για τις πολλές κινήσεις που έχουν γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε συντονισμό με την ΕΟΚΕ, την Επιτροπή των Περιφερειών, τους ευρωβουλευτές και τα νησιωτικά επιμελητήρια ώστε να αποτυπωθεί στα σχετικά κείμενα/οδηγίες η ιδιαίτερη μέριμνα για τα νησιά, όπως και σε αποφάσεις Συμβουλίων Υπουργών για να τύχουν της απαραίτητης χρηματοδότησης που απαιτεί η κοινωνική και εδαφική συνοχή.
«Έτσι εξετάζεται η ένταξη των νησιών στις κρατικές ενισχύσεις για μετακινήσεις επιβατών και εμπορευμάτων ζωτικής σημασίας, όπως και η σύσταση ταμείου εδαφικής συνοχής και ανάπτυξης. Το άμεσο ζητούμενο είναι να οργανωθεί ένα λειτουργικό σύστημα μεταφορών που θα εξισορροπεί το υπερβολικά αυξημένο κόστος ανεφοδιασμού των νησιωτικών περιοχών» ανέφερε μεταξύ άλλων, ο κ. Σαντορινιός.
Τέλος, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε ότι η νησιωτικότητα και οι ορεινές περιοχές μπορούν να ενταχθούν στα ευρωπαϊκά δημόσια αγαθά που είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθούν από το νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Θα διεκδικηθεί κονδύλι για τη σίτιση των σπουδαστών ΑΕΝ
Στο πλαίσιο των διεκδικήσεων νέων χρηματοδοτήσεων, ο κ. Κουρουμπλής έκανε λόγο για μεγάλη ανάγκη εύρεσης κονδυλίων προκειμένου να αποκατασταθεί η σίτιση των σπουδαστών σε όλες τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, η οποία διεκόπη το 2013. Όπως είπε, «πρόκειται για νέα παιδιά, από οικογένειες χαμηλών εισοδημάτων, που έχουν υποστεί αδικίες. Είναι ένα ποσό περίπου 1,5 εκατομμυρίου ευρώ που αφορά 4.500 σπουδαστές, μεγάλο μέρος των οποίων είναι σε ΑΕΝ νησιωτικών περιοχών».
Ας σημειωθεί ότι στην ευρεία σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Ναυτιλίας Διονύσης – Χαράλαμπος Καλαματιανός και Χρήστος Λαμπρίδης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

(Visited 16 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*