Νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τις «κακοδαιμονίες» της Αυτοδιοίκησης – Ομιλία Συρμαλένιου στη Βουλή

syrmalenios nikos boyli
admin
27/07/2017 09:42
 
 
 

Τις χρόνιες «κακοδαιμονίες», τις οποίες οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού ζητούσαν να διευθετηθούν επ’ ωφελεία των εργαζομένων, αλλά και των πολιτών, επιχειρεί να διορθώσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) – Ρυθμίσεις σχετικές με την οργάνωση, τη λειτουργία, τα οικονομικά και το προσωπικό των Ο.Τ.Α. – Ευρωπαϊκοί Όμιλοι Εδαφικής Συνεργασίας – Μητρώο Πολιτών και άλλες διατάξεις».

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου (που η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει το φθινόπωρο), ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος, το χαρακτήρισε ως «μια μεγάλη μεταρρύθμιση-τομή στον χώρο της περιφερειακής ανάπτυξης και της αυτοδιοίκησης», στηλιτεύοντας ταυτόχρονα τη στάση της αντιπολίτευσης που το καταψήφισε ως ρουσφετολογικό και πελατειακό.

«Λύνονται τα χέρια» των ΟΤΑ
Ανάμεσα στα άρθρα του νομοσχεδίου που ενδιαφέρουν τους νησιωτικούς δήμους περιλαμβάνονται τα άρθρα 17 και 19 (που δίνουν τη δυνατότητα επιχορήγησης ΟΤΑ οι οποίοι λειτουργούν ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς μέσω δημοτικών επιχειρήσεων), καθώς και το άρθρο 32 (που δίνει τη δυνατότητα σε ΟΤΑ να παρέχουν σίτιση και στέγαση – εκτός από τους γιατρούς – σε εκπαιδευτικούς, προσωπικό των υγειονομικών υπηρεσιών και στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας).
«Είναι σαφές ότι, πλάι στην ιδιωτική πρωτοβουλία, μας ενδιαφέρει να λειτουργεί και η κοινωνική λειτουργία των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών […] Αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναζωογονηθούν αυτού του είδους οι επιχειρήσεις» σχολίασε ο κ. Συρμαλένιος για τα άρθρα 17 και 19 κι έφερε ως παράδειγμα την «Αιγαίο Ραδιοτηλεόραση» του δήμου Σύρου-Ερμούπολης, που λόγω οικονομικών προβλημάτων, φυτοζωεί τα τελευταία χρόνια.

Αναφορές σε Μήλο και Μύκονο
Αναφορικά με τα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στο νησί της Μήλου, ο βουλευτής έκανε λόγο για την άσκηση «μιας πρόχειρης, ανερμάτιστης πολιτικής» από την παρούσα δημοτική αρχή, με αποτέλεσμα την κατάρρευση των περιβαλλοντικών υποδομών εν μέσω τουριστικής περιόδου.
«Δυστυχώς, δεν υπήρξε καμία προετοιμασία σε ό,τι αφορά την υδροδότηση, τη διάθεση των λυμάτων και τη διαχείριση των απορριμμάτων. Αυτό το νησί, λοιπόν, χρειάζεται στήριξη» δήλωσε ο κ. Συρμαλένιος, ο οποίος κατήγγειλε την απαξιωτική και αλαζονική συμπεριφορά του δημάρχου και της δημοτικής αρχής συνολικότερα απέναντι στους κυβερνητικούς βουλευτές – και κατ’ επέκταση απέναντι στο Κοινοβούλιο.
Τέλος, απηύθυνε ξανά έκκληση για άμεση στελέχωση της Πολεοδομίας Μυκόνου, όπου οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος έχουν καταγράψει διακόσια αυθαίρετα μέσα στον τελευταίο χρόνο.

https://www.youtube.com/watch?v=KsnVBp9ci7s&feature=youtu.be

 

 

(Visited 12 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*