Ομιλία Συρμαλένιου στη Βουλή για το νομοσχέδιο σχετικά με το δομημένο περιβάλλον

syrmalenios nikos boyli
admin
13/10/2017 11:18
 
 
 

Ως «ένα από τα σημαντικότερα νομοσχέδια της τελευταίας περιόδου», το οποίο «μαζί με το νομοσχέδιο για το χωρικό σχεδιασμό, μπορούν πραγματικά να βάλουν τάξη σε ένα καθεστώς αυθαιρεσία, ανομίας και ασυδοσίας που επί δεκαετίες φτιάχτηκε στη χώρα» χαρακτήρισε ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Σύμφωνα με τον βουλευτή, το αποτέλεσμα αυτού του νομοσχεδίου (όπως και του προηγούμενου νομοσχεδίου του «χωρικού σχεδιασμού», που ψηφίστηκε περίπου πριν από ένα χρόνο περίπου) «θα κριθούν στην πράξη», ωστόσο για να γίνει αυτό θα «πρέπει να συνδεθούν απόλυτα με την ταχύτητα της διοίκησης και των συναρμόδιων υπηρεσιών» για την εφαρμογή τους.
Ο κ. Συρμαλένιος σχολίασε τα άρθρα 3 και 5 του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων, ότι «για να προχωρήσουν και να υλοποιηθούν μέτρα θεραπείας και κατεδάφισης, όπου χρειάζεται, κάποιων αυθαιρέτων, χρειάζεται να μην υπάρχουν πολλοί αποδέκτες», παρά μόνο το Παρατηρητήριο Δόμησης , το οποίο να «δίνει την εντολή με τα αρμόδια όργανα να προχωρήσει η υλοποίηση των μέτρων».
Στη συνέχεια, επισήμανε ότι «υπάρχει πρόβλημα όχι μόνο στη στελέχωση από πλευράς υπαλλήλων των Πολεοδομιών, αλλά και από πλευράς μηχανικών που συμμετέχουν στα αρχιτεκτονικά συμβούλια, ενώ σε σχέση με τους πόρους, πρότεινε την αύξηση του ποσοστού προς τις Περιφέρειες σε 35-40{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d} (από 25{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d} που είναι σήμερα), μιας και ανατίθεται σε αυτές η υλοποίηση διεκπεραίωσης των αυθαιρέτων. Τέλος, αναφορικά με τα πρόστιμα και τις χρηματικές ποινές, εκτίμησε ότι «θα έπρεπε να υπάρχει μια διάταξη που να αφορά τη στρατηγική για την εκτός σχεδίου δόμηση».
«Η θέση μας, καθώς και των παρατάξεων που κινούνται στον πολιτικό χώρο που στηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ, όπως και άλλων προοδευτικών δυνάμεων, είναι η σταδιακή κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, με παράλληλη επέκταση των υπαρχόντων οικισμών» κατέληξε ο κ. Συρμαλένιος, τονίζοντας ότι «αυτό είναι ένα θέμα που πραγματικά θα αποτελούσε τομή».

(Visited 16 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*