Νίκος Συρμαλένιος για ανακύκλωση: «Χάθηκαν πάρα πολλές ευκαιρίες»

kados anakyklosis
admin
18/10/2017 09:17
 
 
 

Για το «τεράστιο έλλειμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων» που υπάρχει σήμερα, για τις χαμένες ευκαιρίες που δεν αξιοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και για τη σπουδαιότητα του νομοσχεδίου για την ανακύκλωση έκανε λόγο στην ομιλία του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος.

Όπως επισήμανε, το νομοσχέδιο – μεταξύ άλλων – προσπαθεί να δώσει λύσεις στη χωροθέτησης ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ, αλλά και στη χωροθέτηση των κέντρων διαλογής των ανακυκλώσιμων και μεταφοράς τους, καθώς διατυπώνονται διαφωνίες ως προς αυτά τα ζητήματα. Μάλιστα, ανέφερε ότι στα νησιά υπάρχουν ακόμη και λειτουργούν Χώροι Ανεξέλεγκτης Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), γεγονός που επιφέρει επιβολή προστίμων. Ειδικότερα, όσον αφορά στη Σύρο, ανέφερε ότι υπάρχει πρόβλημα σχετικά με τη διαχείριση των υπολειμμάτων βιομηχανικών μεταλλουργικών εγκαταστάσεων και ειδικότερα της ναυπηγοεπισκευής (π.χ. αμμοβολή).
Ο κ. Συρμαλένιος δεν παρέλειψε να σταθεί και στη μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας, υπενθυμίζοντας ότι πριν από μια δεκαετία περίπου, στο νομαρχιακό συμβούλιο Κυκλάδων, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε θέσει την κατάργηση της πλαστικής σακούλας, προτείνοντας την πραγματοποίηση παιδαγωγικών δράσεων σε σχολεία και ενημερωτικών δράσεων στα σούπερ μάρκετ, χωρίς ωστόσο η συγκεκριμένη πρόταση να προχωρήσει, κάτι που – όπως είπε – θα μπορούσε να γίνει σήμερα με ευρύτερη κοινωνική συμμετοχή.
Τέλος, επισήμανε τον κρίσιμο ρόλο που παίζουν οι ΟΤΑ στην επιτυχή πρακτική εφαρμογή του συγκεκριμένου νομοσχεδίου για την ανακύκλωση, «με αλλαγή νοοτροπίας των τοπικών αρχών και εφαρμογή όσων προβλέπονται στον νόμο με χρονοδιαγράμματα», ενώ το ίδιο σημαντική είναι και η πραγματοποίηση μιας τεράστιας καμπάνιας ενημέρωσης.

(Visited 16 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*