Ο Γιώργος Καμίνης στο naxostimes.gr: «Δεν υπήρξα ποτέ άνθρωπος των μηχανισμών και των κλειστών συστημάτων»

kaminis skoura
admin
07/11/2017 10:43
 
 
 

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στο naxostimes.gr ο υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς και δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Ανάμεσα στα άλλα, ο κ. Καμίνης ανέφερε ότι ο νέος φορέας θα πρέπει να προσεγγίσει τους πολίτες «με έναν νέο, σύγχρονο και προοδευτικό λόγο», εξηγώντας τους ότι «η πρόοδος είναι μια βαθιά πολιτική διεργασία», η οποία «βρίσκεται ριζωμένη στην κληρονομιά» της Κεντροαριστεράς που – όπως υποστήριξε – γνωρίζει και μπορεί να εφαρμόσει τις μεγάλες τομές που χρειάζεται σήμερα ο τόπος.
Ο κ. Καμίνης ανέπτυξε τα χαρακτηριστικά της υποψηφιότητας του και δεν απέκλεισε τη συμμετοχή του νέου φορέα σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, πάντα με την τήρηση συγκεκριμένων προϋποθέσεων που αφορούν στην παιδεία, την υγεία, την εργασία και τις αλλαγές σε Δικαιοσύνη και Δημόσια Διοίκηση.
Επίσης, απάντησε στην κριτική που του ασκείται για τη διοίκηση του δήμου Αθηναίων και εξήγησε με τον ποιο τρόπο η «θητεία» του ως Συνήγορος του Πολίτη και ως δήμαρχος Αθηναίων θα του φανεί χρήσιμη στην κεντρική πολιτική σκηνή.«
Τέλος, επισήμανε ότι ο πρώτος πυλώνας ανάπτυξης στα νησιά των Κυκλάδων είναι πρωτογενής τομέας, ο οποίος «μπορεί να αποτελέσει ισχυρό όπλο για την έξοδο από την κρίση και να συμβάλλει σε μια ανάπτυξη με μακροπρόθεσμη προοπτική, βασισμένη στην παραγωγή και στην εξωστρέφεια». Στο πλαίσιο αυτής της εξωστρέφειας, άλλωστε, έχει συντελέσει κατά κάποιο τρόπο και ο κ. Καμίνης, με το να επιτρέπει στους κτηνοτρόφους και τους παραγωγούς του Φιλωτίου να διαθέτουν προς πώληση τα αμνοερίφια και τα τυριά τους στην περιοχή του Ψυρρή κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα.

ΕΡ: Κύριε Καμίνη, ποια κατά τη γνώμη σας θα πρέπει να είναι τα πολιτικά χαρακτηριστικά του νέου φορέα μετά τις εκλογές; Πρέπει να υπάρξει πολιτικό – ιδεολογικό στίγμα και επιλογή συμμαχιών στη βάση αυτών ή εστίαση στην προσπάθεια διεξόδου από την κρίση με πιο οικουμενικά σχήματα;

Γ.Κ.: Πρέπει να χτίσουμε από την αρχή μια αρραγή σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Εμπιστοσύνη στο νέο εγχείρημα που πάμε να κάνουμε, στον προγραμματικό μας λόγο και στο σχέδιό μας για το αύριο της πατρίδας μας. Μια χώρα για όλους, που θα στηρίζεται στους ικανούς αλλά δεν θα αφήνει πίσω τους αδύναμους. Αλλά μια χώρα που θα αφήσει όμως πίσω, οριστικά κι αμετάκλητα, όλα όσα μας γυρίζουν στο χθες.
Γι’ αυτό δημιουργούμε μια παράταξη που θα μιλάει με έναν νέο, σύγχρονο προοδευτικό λόγο που θα βασίζεται στις διαχρονικές αρχές και αξίες μας, μια παράταξη που απέναντι στο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και το συντηρητισμό της ΝΔ, θα ορθώνει το δικό της ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα. Ένα στίγμα βαθιά προοδευτικό που θα οριοθετεί ξανά τι σημαίνει πρόοδος και τι συντήρηση σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία. Γιατί θα πρέπει να εξηγήσουμε στους πολίτες ότι πρόοδος δεν είναι μια σημαία ευκαιρίας που σηκώνει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και κατά περίσταση η ΝΔ, αλλά μια βαθιά πολιτική διεργασία που βρίσκεται ριζωμένη στη μεταρρυθμιστική και δημοκρατική κληρονομιά της δικής μας Παράταξης.

ΕΡ: Αναφέρετέ μας μία αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση, σε ένα μείζον πολιτικό θέμα, που θα θέτατε για τη συμμετοχή σας σε μία κυβέρνηση συνεργασίας, ως επικεφαλής του νέου φορέα;
Γ.Κ.: Η χώρα έχει ανάγκη από μια προοδευτική πρόταση, την οποία εμείς θα καταθέσουμε άμεσα. Και ας αποφασίσουν οι άλλοι αν θα ακολουθήσουν.
Γιατί εμείς ξέρουμε ποιες είναι οι μεγάλες τομές που χρειάζεται ο τόπος. Μπορώ να σας πω πέντε βασικές. Αποκέντρωση και άξια δημόσια διοίκηση, δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα φέρει ένα γενναίο επενδυτικό σοκ, περιφερειακή ανάπτυξη. Και το βασικό τρίπτυχο: παιδεία ανοιχτή, υγεία του πολίτη όχι του ασθενή, εργασία και επιμόρφωση για όλους.
Παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, αυτά γίνονται, έχουν μελετηθεί και κοστολογηθεί. Εξοικονομούν χρήματα. Μία διακυβέρνηση χωρίς αυτά δεν πάει τη χώρα μπροστά, δεν τη θέλουμε δεν θα συμμετέχουμε.

ΕΡ: Γιατί ζητάτε την ψήφο των πολιτών της ευρύτερης παράταξης στις 12 Νοεμβρίου και ποια είναι τα πολιτικά χαρακτηριστικά της υποψηφιότητάς σας για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς;
Γ.Κ: Όπως ίσως ήδη να γνωρίζετε, προέρχομαι από την κοινωνία των πολιτών, έχω δουλέψει σκληρά, είτε στο Πανεπιστήμιο είτε στον Συνήγορο του Πολίτη είτε μετά ως δήμαρχος. Δεν υπήρξα ποτέ άνθρωπος των μηχανισμών και των κλειστών συστημάτων, αλλά είμαι άνθρωπος που πιστεύει στη σύνθεση, είμαι άνθρωπος που πιστεύει στη δύναμη των αξιών αλλά και της βαθιάς δημοκρατικής παράδοσης αυτής της παράταξης.
Σε αυτήν ακριβώς την ανάγκη απαντά η δική μου υποψηφιότητα. Στην ανάγκη να συσπειρώσουμε όλους τους προοδευτικούς πολίτες γύρω από τη Δημοκρατική Παράταξη, να ενώσουμε τον κατακερματισμένο χώρο μας και να δημιουργήσουμε ξανά μια νικηφόρα προοπτική. Για αυτό και καλώ όλους τους πολίτες να πάρουν μέρους σε αυτή τη διαδικασία που θα αποτελέσει το πρώτο μεγάλο βήμα για την αναγέννηση της παράταξης αλλά και ένα μεγάλο βήμα για την Ελλάδα του αύριο, για μια κοινωνία ανοιχτή και βαθιά δημοκρατική.

ΕΡ: Ένα σημείο έντονης τριβής είναι οι μετεκλογικές συμμαχίες. Εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, θα στηρίξετε το πρώτο κόμμα ή θα επιλέξετε την οδό του μεγάλου συνασπισμού; Προσωπικά, νιώθετε πιο κοντά στη Ν.Δ. ή στον ΣΥΡΙΖΑ;
Γ.Κ.: Δεν βλέπω τριβές, βρίσκω το θέμα εξαιρετικά επίκαιρο, στην καρδιά της πολιτικής συζήτησης για όλα τα κόμματα. Η θέση μου είναι ξεκάθαρη. Η παράταξή μας δεν άφησε ποτέ τη χώρα ακυβέρνητη. Η όποια συμφωνία, ακόμη και πρώτο κόμμα αν είμαστε, θα είναι προγραμματική, με δικό μας μίνιμουμ στόχο την εφαρμογή του τριπτύχου παιδεία, υγεία, εργασία σε όλους και τις αλλαγές σε Δικαιοσύνη και Δημόσια Διοίκηση.

ΕΡ: Τον πήχη για τον ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς πού τον τοποθετείτε, εκλογικά αλλά και σε επίπεδο πολιτικής επιρροής, στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν;
Γ.Κ.: Κάνουμε αυτό το μεγάλο εγχείρημα γιατί στοχεύουμε για ψηλά. Η μαζική συμμετοχή των πολιτών θα δημιουργήσει μια μεγάλη δυναμική και είμαι βέβαιος ότι σταδιακά το προγραμματικό μας πλαίσιο θα αποκτήσει πλειοψηφικά χαρακτηριστικά στην κοινωνία.

ΕΡ: Τι απαντάτε σε όσους σας ασκούν κριτική πως δεν αντεπεξήλθατε με επιτυχία στον ρόλο σας ως δημάρχου Αθηναίων και άρα οι πολίτες δεν μπορούν να σας εμπιστευτούν σε αυτό το βήμα, που είναι σαφώς μεγαλύτερο.
Γ.Κ.: Μακάρι η χώρα να είχε αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση και το προσφυγικό, όπως εμείς στον δήμο της Αθήνας. Δεν άφησα να μας χωρίσει το μνημόνιο – αντιμνημόνιο, αλλά μας ένωσε η αγωνία να κρατήσουμε την πόλη όρθια και να βοηθήσουμε τα πολλά θύματα της κρίσης.
Η Αθήνα που την περίοδο 2010 – 2013 καιγόταν και βανδαλιζόταν, που το 2015 πλημμύρισε από πρόσφυγες, πείσμωσε, άντεξε, ανοίχτηκε, βοήθησε. Η Αθήνα των 50 εκατ. ελλειμμάτων έγινε οικονομικά ισχυρή, στηρίζει καθημερινά 30.000 αδύναμους συμπολίτες μας, αναπτύσσει δομές αλληλεγγύης, ενσωματώνει τους πρόσφυγες στις δομές της. Σπάει ρεκόρ, το ένα μετά το άλλο, στον τουρισμό, επανακτά το εμπορικό της κέντρο με νέες θέσεις εργασίας. Πρωταγωνιστεί στην Ευρώπη, τη συζητά θετικά ο κόσμος, ανακηρύσσεται παγκόσμιος πολιτιστικός προορισμός και κερδίζει τη μια διεθνή διάκριση μετά την άλλη.
Η Αθήνα μπορεί και κάνει σχέδια για το μέλλον, όταν η κυβέρνηση ακόμη επαιτεί και φορολογεί. Εμειναν τα τραπεζάκια και η καθαριότητα πίσω. Δεν τα υποτιμώ καθόλου. Σε λίγους μήνες θα τα ξαναπούμε και γι’ αυτά.

ΕΡ: Έχετε δηλώσει, εισπράττοντας κριτική μάλιστα, πως αν εκλεγείτε πρόεδρος του νέου φορέα, δεν θα παραιτηθείτε από Δήμαρχος Αθηναίων. Πώς θα μπορείτε να ασκείτε και τα δύο καθήκοντα;
Γ.Κ.: Δεν αφήνω πράγματα στη μέση, αλλά δεν είμαι και ο άνθρωπος που διακατέχεται από δογματισμούς, που μπορούν να βλάψουν την αποστολή μου. Τη σχέση εμπιστοσύνης με τους δημότες, που δύο φορές με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους, δεν πρόκειται να την καταργήσω με μια δήλωση. Στον δήμο διοικώ συλλογικά, μαζί με δέκα αντιδημάρχους. Τα αρχηγικά κόμματα στην εποχή των δικτύων αποτελούν παραφωνία. Ως επικεφαλής, θα λειτουργήσω συλλογικά και θα εξαντλήσω κάθε δυνατότητα συνδυασμού διοίκησης και των δύο.

ΕΡ: Ποιες εμπειρίες σας ως Συνηγόρου του Πολίτη και ως Δημάρχου Αθηναίων πιστεύετε ότι θα σας φανούν οι πιο χρήσιμες για την κεντρική πολιτική σκηνή;
Γ.Κ.: Η υπεράσπιση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υπηρέτησα ως Συνήγορος του Πολίτη, αποτελούν και τον αξιακό πυρήνα της πολιτικής μου πρότασης, τόσο για την παράταξη όσο για τη χώρα. Από την άλλη, οι δήμαρχοι έχουν την τύχη να βρίσκονται δίπλα στην κοινωνία, να πιάνουν τον παλμό της, να ακούνε πολλές φορές την κριτική της. Και φυσικά να αντιμετωπίζουν προβλήματα που απαιτούν και άμεσα λύση.
Αλλά και για την παράταξη, το τι πετύχαμε στο Δήμο αποτελεί κι έναν οδηγό του τι μπορούμε να πετύχουμε και στη χώρα. Σε δύο συνεχόμενες αναμετρήσεις καταφέραμε και ενώσαμε όλες τις διάσπαρτες δυνάμεις του χώρου, το ψηφοδέλτιό μας το 2014 στηρίχθηκε από 16 κόμματα και πολιτικές κινήσεις του προοδευτικού χώρου. Από τον πολιτικό φιλελευθερισμό, σοσιαλδημοκρατικές και κεντροαριστερές δυνάμεις, την ανανεωτική αριστερά έως την πολιτική οικολογία. Ενώσαμε κι έτσι μεγαλώσαμε. Γι’ αυτό νικήσαμε. Τόσο τη ΝΔ το 2010, όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ το 2014.

ΕΡ: Πώς μπορεί μια περιοχή με τα χαρακτηριστικά των Κυκλάδων να βρει αναπτυξιακό βηματισμό;
Γ.Κ.: Ο πρώτος πυλώνας ανάπτυξης είναι ο πρωτογενής τομέας στα νησιά των Κυκλάδων, αλλά και γενικότερα στην Ελλάδα, και μπορεί να αποτελέσει ισχυρό όπλο για την έξοδο από την κρίση και να συμβάλλει σε μια ανάπτυξη με μακροπρόθεσμη προοπτική, βασισμένη στην παραγωγή και στην εξωστρέφεια. Εδώ όμως χρειάζεται και ένα ισχυρό και αποτελεσματικό κράτος, που θα δημιουργήσει αυτές τις προϋποθέσεις. Είναι αναγκαία η επένδυση σε σοβαρά και πολύ υποσχόμενα έργα που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη.
Ο δεύτερος πυλώνας ανάπτυξης είναι ο τουρισμός, στον οποίο πρέπει να γίνει στοχευμένη ανάπτυξη. Προφανώς δεν περιμένετε από εμένα να σας πω ότι οι Κυκλάδες διαθέτουν αρκετά καλή σοβαρή υποδομή εδώ και πολλά χρόνια, όπως επίσης ανεκτίμητο αρχαιολογικό και πολιτιστικό πλούτο, αλά και αρχαιολογικό κ.ά. Στην Αθήνα καταφέραμε να συνδέσουμε τον πολιτισμό και τον τουρισμό, φέρνοντας 5 εκατ. επισκέπτες μέσα στο 2017 και να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο.
Έχω την πεποίθηση ότι στα νησιά μας, μέσα από συνέργειες και συμπράξεις του ιδιωτικού τομέα με τον δημόσιο, μπορούν να επιτύχουν την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, διότι 40 νέοι τουρίστες δημιουργούν μία νέα θέση εργασίας.

(Visited 27 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*