Οι τεράστιες ελλείψεις μόνιμου προσωπικού στους δήμους, ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

admin
16/03/2015 08:56
 
 
 

Οι τεράστιες ελλείψεις που αντιμετωπίζουν οι δήμοι σε μόνιμο προσωπικό ήταν το θέμα ερώτησης που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή.

Στην ερώτηση, η οποία απευθύνεται προς τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, τονίζεται ότι η σημερινή κυβέρνηση εξακολουθεί να εφαρμόζει μνημονιακούς νόμους, όσον αφορά στη στελέχωση των δήμων, δίνοντας «διέξοδο κερδοφορίας σε παρκαρισμένα ιδιωτικά κεφάλαια σε βάρος των λαϊκών αναγκών».

«Το όλο και πιο περιορισμένο σε αριθμό προσωπικό (με σύμβαση ορισμένου χρόνου και έργου) που δείχνει ως λύση το αρμόδιο υπουργείο αδυνατεί να καλύψει μόνιμες και οξυμένες ανάγκες σε υπηρεσίες. Υπηρεσίες που υποβαθμίζονται και οδηγούνται είτε σε συρρίκνωση και κλείσιμο, είτε σε κάθε μορφής ιδιωτικοποίηση» αναφέρεται στην ερώτηση που υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Σάκης Βαρδαλής, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης, Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου, Νίκος Μωραΐτης, Μανώλης Συντυχάκης και Σταύρος Τάσσος.

Το πλήρες περιεχόμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής κεφαλαίου, ΕΕ, "Καλλικράτη", σε Τοπική Διοίκηση και δήμους έχουν συσσωρευτεί τεράστιες ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό.

Από το 2008 με βάση τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ – ΝΔ στη Δημόσια Διοίκηση και τους νόμους του μνημονίου έως σήμερα, έχουμε την ώθηση χιλιάδων υπαλλήλων σε συνταξιοδότηση, την άρνηση πράξεων διορισμού χιλιάδων επιτυχόντων στο ΑΣΕΠ με βάση το νόμο 3833/10, την επιβολή του μέτρου 1:5 στις προσλήψεις, την απαγόρευση προσλήψεων στους κλάδους ΥΕ, ΔΕ μέχρι το 2016, τη μείωση σε προσλήψεις έκτακτου προσωπικού 10{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d} κλιμακωτά κάθε χρόνο και σωρευτικά 50{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d} για τα έτη 2012 – 2016, τις εκατοντάδες απολύσεις μέσω της λεγόμενης αξιολόγησης και κινητικότητας, το οριζόντιο "κούρεμα" των οργανικών θέσεων για όλες τις υπηρεσίες και λειτουργίες δήμων και περιφερειών.

Την ίδια περίοδο σε δήμους και περιφέρειες το κεντρικό κράτος συνεχίζει να μεταφέρει δεκάδες αρμοδιότητες, πετσοκόβοντας πόρους και προσωπικό.

Σήμερα, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιλέγεται η ίδια καταστροφική πορεία. Πρόσφατο παράδειγμα η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών, που καλεί τους δήμους να υποβάλουν τα αιτήματά τους για προσλήψεις συμβασιούχων για το 2015 μειωμένες κατά 10{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d} σε σχέση με το 2014. Η εγκύκλιος του υπουργείου έχει ως αναφορά το νόμο 3833/2010 "Προστασία της Εθνικής Οικονομίας και επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης" (πρώτο μνημόνιο) της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και το νόμο 4093/2012 "Εγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 – 2016" της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ. Το αρμόδιο υπουργείο δηλαδή ζητά τη συμμόρφωση των δήμων στην παραπέρα μείωση και αυτού του ελάχιστου προσωπικού με βάση τους μνημονιακούς νόμους.

Το αρμόδιο υπουργείο κάνοντας λόγο για "έκτακτο προσωπικό", ψεύδεται αφού γνωρίζει ότι οι ελλείψεις στο προσωπικό των δήμων αφορούν σε μόνιμες ανάγκες και λειτουργίες τους. Το όλο και πιο περιορισμένο σε αριθμό προσωπικό (με σύμβαση ορισμένου χρόνου και έργου) που δείχνει ως λύση το αρμόδιο υπουργείο αδυνατεί να καλύψει μόνιμες και οξυμένες ανάγκες σε υπηρεσίες. Υπηρεσίες που υποβαθμίζονται και οδηγούνται είτε σε συρρίκνωση και κλείσιμο, είτε σε κάθε μορφής ιδιωτικοποίηση. Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε επιστημονικό και άλλο προσωπικό κρίσιμες λειτουργίες, όπως καθαριότητα, πράσινο, παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, ΚΔΑΠ, προγράμματα Άθλησης, Πολιτισμού, υπηρεσίες ύδρευσης, συντήρηση σχολείων, παραδίνονται σε εργολάβους, ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ.

Από τον περιορισμό της εγκυκλίου η κυβέρνηση εξαιρεί το έκτακτο προσωπικό σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα. Στις υπηρεσίες δηλαδή όπου επιβάλλονται τέλη και αντίτιμο για δημότες και κατοίκους. Η "απελευθέρωση" προσλήψεων συμβασιούχων υπαλλήλων σε αυτές τις υπηρεσίες άνοιξε από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ.

Η επιλογή και της σημερινής κυβέρνησης να το συνεχίσει, επιβεβαιώνει ότι η ανταποδοτική και επιχειρηματική λειτουργία των δήμων είναι ενιαία στρατηγική αντίληψη κάθε αστικής διαχείρισης. Η συνεχής επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων, η διαιώνιση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων είναι ο δρόμος της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Εν προκειμένω δήμοι και περιφέρειες μέσω "Καλλικράτη" και μνημονιακών νόμων δίνουν διέξοδο κερδοφορίας σε παρκαρισμένα ιδιωτικά κεφάλαια σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός αν:

*Θα αποσυρθεί η εγκύκλιος του υπ. Εσωτερικών που διαιωνίζει το πρόβλημα των συμβασιούχων και αν θα προβούν και πότε σε πρόσληψη μόνιμου προσωπικού ώστε να καλυφτούν οι μεγάλες ελλείψεις για όλες τις υπηρεσίες των δήμων.

*Θα αρθούν η απαγόρευση προσλήψεων στους κλάδους ΥΕ – ΔΕ, η αναλογία 1:5 και αν θα εκδοθούν πράξεις διορισμού των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ/2009 για τους δήμους.

*Θα παύσουν το θεσμικό πλαίσιο που επιτάσσει τις δημοτικές αρχές να προσφεύγουν στα δικαστήρια ενάντια σε θετικές δικαστικές αποφάσεις για εκατοντάδες εργαζομένους που σήμερα στηρίζουν κρίσιμες υπηρεσίες σε σειρά από δήμους, όπως είναι η καθαριότητα, οι παιδικοί σταθμοί, τα ΚΕΠ.

*Σχεδιάζουν να επαναφέρουν τις οργανικές θέσεις που οι προηγούμενες κυβερνήσεις "κούρεψαν" οριζόντια και για όλες τις υπηρεσίες.

*Με ποιες ενέργειες ακόμη η κυβέρνηση σκέφτεται να διασφαλίσει τη συνέχεια προγραμμάτων που λήγουν το 2015, όπως το "Βοήθεια στο Σπίτι" και τις εκατοντάδες καθαρίστριες των σχολείων που για χρόνια οι εργαζόμενοί τους παραμένουν σε ομηρία και τα προγράμματα βρίσκονται διαρκώς υπό αίρεση.

(Visited 18 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*