Δήλωση Βρούτση για τις ασφαλιστικές εισφορές

vroutsis 12
admin
15/11/2017 5:19
  •  
  •  
  •  

«Για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, περίπου 1,5 εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες πληρώνουν άδικα πολύ υψηλότερες εισφορές από αυτές που τους αναλογούν». Αυτό αναφέρει σε δήλωση του ο τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΝΔ και βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης, κάνοντας λόγο είτε για «ανικανότητα», είτε για «σκοπιμότητα» της κυβέρνησης.

Απευθύνεται δε, στην κ. Αχτσιόγλου, για την οποία υποστηρίζει ότι «δεν μπορεί να κρύβεται, διότι αν περάσουν άλλοι δύο μήνες απραξίας της, θα χαθεί οριστικά για αυτό το έτος η δυνατότητα συμψηφισμού των άδικα καταβαλλόμενων εισφορών στο Κράτος».

Το πλήρες περιεχόμενο της δήλωσης Βρούτση έχει ως εξής:

«Είτε από ανικανότητα είτε από σκοπιμότητα, η Κυβέρνηση εξαναγκάζει 1,4 εκατομμύρια ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες να εξακολουθούν – για τέταρτο συνεχόμενο μήνα – να πληρώνουν άδικα πολύ υψηλότερες εισφορές από αυτές που τους αναλογούν.
Τι έχει συμβεί: o νόμος Κατρούγκαλου – Αχτσιόγλου συνδέει το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα τους. Ενώ λοιπόν οι εισφορές θα έπρεπε από τα μέσα του 2017 – όπως άλλωστε ο δικός του νόμος ορίζει – να προσδιορίζονται με βάση τις απολαβές που είχαν το 2016 οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι επιστήμονες και οι αγρότες, αυτές εξακολουθούν να υπολογίζονται με βάση το εισόδημα του 2015. Με συνέπεια να πληρώνουν δυσβάσταχτες και άδικες εισφορές, καθώς τα εισοδήματα του 2016 είναι μειωμένα κατά 900 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2015.
Το γεγονός ότι η Κυβέρνηση δεν χρησιμοποιεί ως βάση υπολογισμού τα εισοδήματα του 2016, αν δεν είναι αποτέλεσμα της ανικανότητάς της, είναι προφανές ότι υποκρύπτει σκοπιμότητα προκειμένου να εμφανιστεί το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ πλασματικά μεγαλύτερο. Η κυρία Αχτσιόγλου δεν μπορεί να κρύβεται. Διότι αν περάσουν άλλοι δύο μήνες απραξίας της, θα χαθεί οριστικά για αυτό το έτος η δυνατότητα συμψηφισμού των άδικα καταβαλλόμενων εισφορών στο Κράτος».

(Visited 10 times, 1 visits today)
Latest Post