Όλγα Κεφαλογιάννη: Υπέγραφε υπουργικές αποφάσεις δύο μέρες πριν τις εκλογές!

admin
13/05/2015 12:33
 
 
 

Δύο αποφάσεις της πρώην υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη που άπτονται θεμάτων λειτουργίας ξενοδοχείων ζητούν να μπουν στο «μικροσκόπιο» δέκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα τους και οι τρεις βουλευτές των Κυκλάδων.

Στην ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό και την αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, οι βουλευτές κάνουν λόγο για υπογραφή και δημοσίευση σημαντικού αριθμού αποφάσεων ακόμη και δύο ημέρες πριν τη διενέργεια των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015, οι οποίες – όπως υποστηρίζουν – περιλαμβάνουν ρυθμίσεις ιδιαίτερης σημασίας που ανατρέπουν τους κανόνες ανέγερσης και λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων.

Οι βουλευτές επικεντρώνονται στις Υπουργικές Αποφάσεις αριθμ. 216 και αριθμ. 219, ζητώντας να μάθουν από τους αρμόδιους υπουργούς αν προτίθενται να επαναφέρουν τις ρυθμίσεις που ίσχυαν πριν την υπογραφή και δημοσίευση των δύο αυτών αποφάσεων.

Αναλυτικά, η ερώτηση έχει ως εξής:

H πρώην υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη υπέγραψε και δημοσίευσε σε ΦΕΚ από την 01.01.2015 έως και 23.01.2015, δηλαδή μετά την προκήρυξη των εκλογών της 25.01.2015 και μέχρι και δυο ημέρες πριν από αυτές, σημαντικό αριθμο υπουργικών αποφάσεων, που, όπως προκύπτει από το περιεχόμενο τους, δεν αντιμετωπίζουν θέματα άμεσων ή έκτακτων συνθηκών, που θα δικαιολογούσαν την έκδοσή τους, αλλά περιλαμβάνουν ρυθμίσεις ιδιαίτερης σημασίας, που ανατρέπουν τους κανόνες ανέγερσης και λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων.

Παρακάμπτοντας τον αντιδεοντολογικό χαρακτήρα της έκδοσης των εν λόγω Υ.Α., που αποτελεί πάντως σοβαρό πολιτικό θέμα, επικεντρώνουμε κατωτέρω την παρούσα σε δύο από τις εν λόγω Υ.Α.:

1.Την ΥΑ αριθμ. 216 «Καθορισμός τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών και βαθμολογούμενων κριτηρίων για τα ξενοδοχεία και κατάταξη αυτών σε κατηγορίες αστέρων» (ΦΕΚ 10/Β/14 /Β09.01.2015), με την οποία υποβαθμίζονται δραματικά οι τεχνικές προδιαγραφές έναντι των λειτουργικών, όπως αυτές ίσχυαν μέχρι τότε με το ΠΔ 43/2002, όπως είχε τροποποιηθεί και κωδικοποιηθεί. Αποτέλεσμα αυτού είναι ξενοδοχεία χαμηλών και μεσαίων κατηγοριών, που δεν διαθέτουν τους απαραίτητους χώρους, να σπεύδουν να χαρακτηριστούν και να λάβουν Ειδικό Σήμα Λειτουργίας υψηλών κατηγοριών (4* ή και 5*).

Πέραν του γεγονότος, ότι η εν λόγω «ευχέρεια» συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό για τις ξενοδοχειακές μονάδες των υψηλών κατηγοριών, που έχουν ανεγερθεί μέχρι σήμερα με τις προϊσχύουσες πολύ απαιτητικές προδιαγραφές, το σοβαρό πρόβλημα που κινδυνεύει να δημιουργηθεί είναι η συνολική υποβάθμιση των ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας και η ανομοιόμορφη προσφορά υπηρεσιών από μονάδες, που έχουν – υποτίθεται – την ίδια κατηγορία και θεωρητικά το ίδιο επίπεδο. Συνεπώς, η προσπάθεια των τελευταίων 15 ετών για τη δημιουργία, με σημαντική μάλιστα συμμετοχή του Δημοσίου, μονάδων υψηλής στάθμης θα ακυρωθεί επηρεάζοντας αρνητικά το σύνολο της τουριστικής μας προσφοράς.

2.Την ΥΑ αριθμ. 219 «Έκδοση πιστοποιητικού κατάταξης των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων – διαμερισμάτων σε κατηγορίες αστέρων και κλειδιών αντίστοιχα» (ΦΕΚ/Β/ 12.01.2015), σύμφωνα με την οποία μια πολύ σοβαρή αρμοδιότητα του Κράτους, η κατάταξη, που δια νόμου είχε αφαιρεθεί από τον ΕΟΤ και μεταφερθεί στο ΞΕΕ, πραγματοποιείται ουσιαστικά από ιδιωτικές εταιρείες, που πιστοποιούνται στο ΕΣΥΠ. Έτσι, η κρίσιμη εργασία της κατάταξης περνά ουσιαστικά στα χέρια ιδιωτικών εταιρειών, που ήδη πολλαπλασιάζονται και διεκδικούν μέρος του έργου, έχοντας προφανώς από καιρό προετοιμαστεί σχετικά, αφού η διαπίστευση είναι λογικό να απαιτεί κάποιο χρόνο.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:

1ον Προτίθενται να αποκατασταθεί άμεσα η «ισορροπία» ανάμεσα στις τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των ξενοδοχείων, ώστε τελικά να αποφευχθεί η λειτουργία ξενοδοχείων ίδιας κατηγορίας, με μεγάλες αποκλίσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες και η συνακόλουθη σύγχυση των καταναλωτών και δυσφήμηση της τουριστικής προσφοράς της χώρας;

2ον Προτίθενται να επαναφέρουν την κατάταξη των ξενοδοχείων σε δημόσιο φορέα, αφού αυτή αποτελεί υποχρεωτική διοικητική πράξη και όχι πιστοποίηση ή να ελέγξουν με οποιοδήποτε αποτελεσματικό τρόπο την πιστοποίηση των ιδιωτικών εταιρειών;

3ον Προτίθενται να διατάξουν διοικητική έρευνα για το ενδεχόμενο ύπαρξης εσωτερικής πληροφόρησης και προετοιμασίας ιδιωτών για τη διαπίστευσή τους στο ΕΣΥΠ σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα από την έκδοση της σχετικής απόφασης;

 

(Visited 14 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*