«Άνδρος – Νησιωτικότητα, Προβλήματα – Προτάσεις – Παρεμβάσεις» από τον ΣΥΡΙΖΑ Άνδρου

syriza
admin
16/06/2015 20:28
 
 
 

Στην εκδήλωση με θέμα «Άνδρος – Νησιωτικότητα, Προβλήματα – Προτάσεις – Παρεμβάσεις», που διοργανώθηκε από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Άνδρου, συμμετείχαν ως κεντρικοί ομιλητές οι βουλευτές Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, Αντώνης Συρίγος και Νίκος Μανιός.

Αρχικά, οι βουλευτές ενημέρωσαν τους παρευρισκομένους σχετικά με τις διαπραγματεύσεις και το περιεχόμενο την αναμενόμενης συμφωνίας, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά μέτρα που θα διαιωνίζουν τη λιτότητα και τη φτωχοποίηση της κοινωνίας, ενώ ξεκαθάρισαν βασική προϋπόθεση για τη σύναψη συμφωνίας αποτελεί μια συνολική διευθέτηση του χρέους και η δέσμευση για συγκεκριμένο επενδυτικό πρόγραμμα.

Σε σχέση με τα ζητήματα που αφορούν τη νησιωτικότητα επανέλαβαν ότι μέχρι σήμερα ουσιαστικά παρέμενε κενό γράμμα και ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ καλείται να καλύψει αμέλειες, παραλείψεις αλλά και μια δαιδαλώδη πολυνομία που λειτουργεί ανασταλτικά στην εφαρμογή πολιτικών άμβλυνσης των ανισοτήτων που προκαλεί η γεωγραφική ασυνέχεια.

 

Πληθώρα θεμάτων ζητούν λύση

Τα προβλήματα που αναδείχθηκε πληθώρα ζητημάτων, τα οποία τα τελευταία χρόνια λόγω και των μνημονίων, γιγαντώθηκαν. Ενδεικτικά αναδείχθηκαν:

*Η δυσχερής και οριακή πλέον λειτουργία του Κέντρου Υγείας.

*Τα κενά στις διακομιδές και τις αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ.

*Τα κενά στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

*Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι μελισσοκόμοι και οι αλιείς του νησιού.

*Η προβληματική σύνδεση της Άνδρου με τις υπόλοιπες Κυκλάδες.

*Το υπερβολικό διοικητικό κόστος που βαρύνει τους νησιώτες εξαιτίας του κλεισίματος των δημοσίων υπηρεσιών.

*Η λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού.

*Η άμεση αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του Ιδρύματος Πέτρου Μουστάκα στο Κόρθι.

*Το πρόβλημα της ανεπαρκούς εξυπηρέτησης των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού από τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ.

*Η ανάγκη διαφύλαξης του φυσικού τοπίου και των μονοπατιών.

Ακόμη, κατατέθηκαν πολλές προτάσεις για ουσιαστικές παρεμβάσεις, καθώς και πιθανοί τρόποι λύσης όσων ζητημάτων καταγράφηκαν από τους παρευρισκόμενους.

Από την πλευρά τους, οι κ.κ. Συρμαλένιος, Συρίγος και Μανιός σημείωσαν ότι οι συναρμόδιες υπηρεσίες εργάζονται με σκοπό να επιλυθούν άμεσα τα όποια προβλήματα λειτουργούν ανασταλτικά για την άμεση λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο νησί και ότι εντάχθηκαν 3 θέσεις αγροτικών ιατρών για τα Περιφερειακά Ιατρεία Γαυρίου, Μπατσίου και Όρμου Κορθίου στο πρόγραμμα των 60 ιατρών που θα λαμβάνουν την ειδική ενίσχυση της Περιφέρειας.

Ενημέρωσαν ακόμη για σκέψεις και προτάσεις που βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας, σε σχέση με την ύπαρξη πολυδύναμων διοικητικών κέντρων στα νησιά.

 

«Να γίνουμε ξανά πολίτες»

Οι τρεις βουλευτές τόνισαν ότι απαιτείται από όλους μας να μη μένουμε παρατηρητές και απλοί διαβιβαστές των προβλημάτων, αλλά να λειτουργούμε διεκδικητικά και συμμετοχικά μέσα στις τοπικές κοινωνίες, να ιεραρχούμε τις ανάγκες μας και να διεκδικούμε σθεναρά την επίλυσή τους, προωθώντας τις κοινές μας αποφάσεις.

Ακόμη και για τους ίδιους σημείωσαν ότι θα πρέπει να λειτουργούν ως συμμέτοχοι των κοινωνικών διεργασιών και  όχι ως διαμεσολαβητές, αφού ιδανικά θα πρέπει να αποτελούν μέρος μιας κοινωνίας που λειτουργεί, που ξέρει τί θέλει και που πάει. «Ο νησιώτης δεν πρέπει να λειτουργεί πλέον ως “πελάτης”, αλλά θα πρέπει να γίνει ξανά πολίτης!» είπαν χαρακτηριστικά οι τρεις βουλευτές.

 

(Visited 13 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*