-Εναλλακτική πολιτική λύση, που να προσφέρει ελπίδα και λύσεις στα μεγάλα
κοινωνικά, οικονομικά και οικολογικά προβλήματα
-Ουσιαστική πολιτική και κυβερνητική αλλαγή που θα προωθήσει σύγχρονες, κοινωνικά δίκαιες, ισορροπημένες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις κι ανατροπές, παράλληλα με τον οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας και του μοντέλου παραγωγής – κατανάλωσης, στο πλαίσιο μιας νέας ισορροπημένης σχέσης ΕΕ-Ελλάδας,
-Μετασχηματισμός του πολιτικού συστήματος και του μοντέλου διακυβέρνησης καθώς και ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων που επηρεάζουν τη ζωή τους
Πολιτική αλλαγή με ευθύνη και σταθερή ευρωπαϊκή πορεία
Ειρηνική επανάσταση για λογικές και δίκαιες πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές
Η χώρα μας, αλλά και η Ευρώπη, πλήττονται εδώ και χρόνια από μια βαθιά και πολύπλευρη κρίση. Για την ελληνική κρίση, υπάρχουν και σημαντικές εγχώριες αιτίες που αφορούν στο μοντέλο ανάπτυξης που στηρίχθηκε στον κρατικό δανεισμό, στη στρεβλή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, στην υποβάθμιση των παραγωγικών τομέων της οικονομίας, στην πελατειακή και κομματική συγκρότηση του κράτους. Το πολιτικό σύστημα, όμως, ευθύνεται για την ένταση της κρίσης που βιώνουμε σήμερα, διότι συνέβαλε σε αυτήν, ενώ στάθηκε ανίκανο να την αντιμετωπίσει και να τη διαχειριστεί, με κοινωνικά δίκαιο, δημοκρατικό-συμμετοχικό, αποτελεσματικό, οικονομικά καινοτόμο και ισορροπημένο τρόπο.
Η τρόικα αντί να σβήσει φούντωσε την κρίση
Η πολιτική της τρόικας αντί να είναι πυροσβεστική και να βοηθήσει με δημοκρατικό και αλληλέγγυο τρόπο να λύσουμε τα προβλήματά μας, έριξε λάδι στην αρχική φωτιά, λόγω μιας νεοφιλελεύθερης εμμονής και έτσι, η πυρκαγιά φούντωσε.
Οι συντηρητικές επιλογές μετέτρεψαν τη δημοσιονομική κρίση σε κρίση οικονομική, κοινωνική, παραγωγική και αξιακή.
Η σημερινή εξαιρετικά προβληματική κατάσταση δεν οφείλεται στην «πολλή» Ευρώπη, αλλά στο γεγονός ότι η Ευρώπη δεν είχε προχωρήσει στην απαιτούμενη ενοποίηση και στη δημιουργία θεσμών, που θα μπορούσαν να αντιμετωπίζουν γρήγορα κι αποτελεσματικά τις κρίσεις στη βάση της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής, υπερασπίζοντας το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.
Ευθύνες έχουν, λοιπόν, και οι ανολοκλήρωτοι ευρωπαϊκοί θεσμοί, η κυριαρχία πολιτικών αντιλήψεων που άφησαν τις κοινωνίες ανυπεράσπιστες απέναντι στις ανεξέλεγκτες αγορές καθώς και ο τρόπος που έχει δομηθεί η Ευρωζώνη.
Όχι στον τυφλό διχασμό, ναι σε πολιτική συνεννόηση που οδηγεί σε λύσεις κι αλλαγές. Συμμαχία για την αλλαγή – στήριγμα για μια προοδευτική διακυβέρνηση
Ακόμα και σήμερα – μετά από 6 χρόνια βαθιάς κρίσης – δεν έχουμε συμφωνήσει για το τι πρέπει να αλλάξουμε ως κοινωνία. Δεν έχουμε συμφωνήσει σε μια εθνική στρατηγική! Η κυβέρνηση μετά την κατάρρευση του σεναρίου της δήθεν επιτυχίας, επιχειρεί με τη στρατηγική του φόβου να παρουσιάσει τη διατήρηση της στην εξουσία ως τον αναγκαίο όρο για αντιμετώπιση της κρίσης αλλά και την παραμονή της χώρας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Η συνέχιση, όμως, της κυβερνητικής πολιτικής θα οδηγήσει σε αδιέξοδο.
Η αξιωματική αντιπολίτευση, από την άλλη πλευρά, επιχειρεί να κερδίσει, χωρίς να παρουσιάζει ένα πειστικό εναλλακτικό σχέδιο, επενδύοντας στην οργή της κοινωνίας για όσα συνέβησαν, αλλά και μοιράζοντας υποσχέσεις – στη λογική «χρήματα υπάρχουν» – που ξέρει ότι δεν μπορεί να ικανοποιήσει. Αλλαγή, όμως, δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης με άλλον τρόπο, ούτε με επαναφορά συντεχνιακών ρυθμίσεων και κρατικιστικών προτύπων.
Οι πολίτες παραμένουν όμηροι μιας αντιπαράθεσης με όξυνση, που δεν προσφέρει λύσεις στα τρομακτικά προβλήματά τους, δεν αλλάζει τη ζωή τους και την κοινωνία προς το καλύτερο. Στην πολιτική δεν υπάρχουν μονόδρομοι.
Αν αποτυγχάνει μια πολιτική, χρειάζεται να την αλλάζουμε. Εκ του αποτελέσματος κρινόμενη, η κυρίαρχη σήμερα πολιτική δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα. Οδηγεί στην διάλυση της οικονομίας και του κοινωνικού ιστού. Πρέπει να αλλάξει, λοιπόν, προς το συμφέρον της κοινωνίας.
Είναι απαραίτητη, κατά συνέπεια, μια εναλλακτική πολιτική λύση, που να προσφέρει ελπίδα και λύσεις στο πλαίσιο μιας νέας ισορροπημένης σχέσης ΕΕ-Ελλάδας, ένα εναλλακτικό, προοδευτικό σχέδιο διεξόδου από την κρίση, που θα προωθήσει βαθιές αλλά ισορροπημένες και λογικές, δημοκρατικές αλλαγές.
Εμείς, όσοι και όσες συμμετέχουμε στην πολιτική συμπαράταξη ΠΡΑΣΙΝΟΙ- ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ επιδιώκουμε να αποτελέσουμε μια δύναμη ανατροπής όσων μας οδήγησαν στην χρεοκοπία, αντιμετώπισης των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων (ανεργία, φτώχεια, υγεία, ανισότητες) και προώθησης βαθιών και συνεκτικών δημοκρατικών αλλαγών.
Εναλλακτικό σχέδιο μέσα από δημοκρατικό διάλογο
Καλούμε σε μια ευρεία κοινωνική και πολιτική συνεννόηση, με στόχο τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενεές, ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για όλους τους πολίτες, μείωση των κοινωνικών διακρίσεων, αντιμετώπιση του οικολογικού χρέους και της φτώχειας, βελτίωση της αποτελεσματικότητας της διοίκησης, εξάλειψη της διαφθοράς και της διαπλοκής, προώθηση νέων μοντέλων παραγωγής και κατανάλωσης, αλλά και σχέσεων ανθρώπου-φύσης.
Αυτή η συνεννόηση μπορεί να αποτυπωθεί σε ένα νέο Κοινωνικό, Πράσινο Συμβόλαιο Βιώσιμης Ευημερίας που αντιμετωπίζει με ολοκληρωμένο και συνεκτικό τρόπο τη δημοσιονομική, οικονομική, κοινωνική, οικολογική/κλιματική αλλά και αξιακή κρίση. Με έμφαση στην κοινωνική, τεχνολογική και οικολογική καινοτομία και στην ενεργοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, που είναι ο πλούτος της χώρας.
Ούτε φόβο, ούτε οργή, με εναλλακτική πρόταση στη Βουλή
Η δική μας παρουσία στη Βουλή θα εγγυηθεί μια προοδευτική αλλαγή πολιτικής στη χώρα και ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, που δεν θα αναπαράγει τις παθογένειες του παρελθόντος. Αυτό προϋποθέτει βέβαια, επίσης κόμματα με σαφή προγράμματα, καθώς κι αλλαγή του εκλογικού νόμου, ώστε να υπάρχουν προγραμματικές συμφωνίες στο μέλλον.
Στόχος μας είναι να διαμορφωθεί μια συμμαχική κυβέρνηση, και με τη δική μας συμμετοχή, ώστε μια ουσιαστική πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα να προωθήσει σύγχρονες, κοινωνικά δίκαιες, ισορροπημένες και προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και ανατροπές, παράλληλα με τον οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας και του μοντέλου παραγωγής – κατανάλωσης.
Από τα κόμματα «μεσσίες» και τις λευκές επιταγές στην πολιτική των πολιτών
Δεν υπάρχουν πια μεσσίες που επιλύουν τα προβλήματά μας, χωρίς τους πολίτες. Πρέπει να είμαστε μέρος των αλλαγών που επιδιώκουμε. Γι’ αυτό διατυπώνουμε μια νέα ανοικτή, πολιτική πρόταση που δεν στηρίζεται σε λευκές επιταγές και πολιτικούς – σωτήρες, αλλά στην πολιτική βούληση και συμμετοχή για τηδημιουργία πολιτικών και θεσμών επίλυσης των προβλημάτων. Τα οποία είναι πολύπλοκα, τόσο πολύπλοκα και πολυπαραγοντικά, ώστε να μην αρκεί η βούληση του «κυρίαρχου λαού» ή η εκλογική νίκη ενός κόμματος για να επιλυθούν.Απαιτείται μια νέα διαδικασία παραγωγής λύσεων μέσα από ουσιαστικό διάλογο και νέες συνθέσεις.
Ο διάλογος μόνο μεταξύ κομμάτων δεν επαρκεί πλέον για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα. Απαιτείται ουσιαστικός διάλογος και με τους κοινωνικούς φορείς. Στόχος μας είναι μαζί με τους πολίτες, και όχι μόνοι μας για λογαριασμό των πολιτών χωρίς τους ίδιους τους πολίτες, να ψάξουμε τις λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας. Επενδύουμε τις ελπίδες μας για ένα καλύτερο μέλλον στη νέα γενιά και τους αγώνες της.
Διατυπώνουμε μια πολιτική πρόταση που αναγνωρίζει το σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει στην διαμόρφωση των σύγχρονων πολιτικών μια ισχυρή κοινωνία των πολιτών, καθώς και ο ουσιαστικός –όχι απλά προσχηματικός- διάλογος.
Μαθαίνουμε από τα λάθη μας, αλλάζουμε κι εμείς
Κανείς δεν είναι αλάνθαστος. Προσπαθούμε μέσα από τα λάθη, τις αποτυχίες αλλά και τις επιτυχίες μας να διδαχθούμε. Θέλουμε να αλλάξουμε κι εμείς, συμβάλλοντας στην δημιουργία κάτι νέου. Δεν επιδιώκουμε να αθροίσουμε απλώς τις δυνάμεις της Δημοκρατικής Αριστεράς και των Πρασίνων. Θέλουμε τη συμμετοχή νέων ανθρώπων που θα δώσουν νέα δυναμική στα θετικά στοιχεία – που είναι πολλά – από την κοινωνική, κοινοβουλευτική και ευρω-κοινοβουλευτική δουλειά των χώρων της οικολογίας, της μεταρρυθμιστικής και ανανεωτικής αριστεράς, των κινημάτων κοινωνικής αυτό-οργάνωσης και χειραφέτησης.
Επιδιώκουμε να μετασχηματίσουμε το ρόλο και τον τρόπο οργάνωσης των κομμάτων, αναζητώντας μοντέλα συμμετοχικής πολιτικής, με ισότιμη συμμετοχή γυναικών – ανδρών, νέων – μεγαλύτερων, που παράγουν πολιτικές προτάσεις βασισμένες στην τεκμηρίωση, στη γνώση και στο διάλογο. Παίρνουμε συνειδητά την απόφαση να εγκαταλείψουμε τα μοντέλα κομμάτων που μετατρέπονται σε μηχανισμούς εξυπηρέτησης ιδιοτελών συμφερόντων και κομμάτων που είναι ιδιοκτησία αρχηγών.
Ο ρόλος μας για μια κοινωνική, οικονομική, οικολογική δημοκρατική Ευρώπη
Οραματιζόμαστε και αγωνιζόμαστε για μια άλλη Ελλάδα σε μια διαφορετική Ευρώπη. Αντιτασσόμαστε στην Ευρώπη των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, με τη μονομέρεια της σιδηράς και, τελικά, κοινωνικά άδικης δημοσιονομικής πειθαρχίας, που τροφοδοτεί την ανεργία, τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες και παγιώνει το διαχωρισμό σε χώρες πλεονασμάτων και χώρες ελλειμμάτων. Αρνούμαστε όλα αυτά, που ενισχύουν την κοινωνική πόλωση, τον ευρωσκεπτικισμό και την ακροδεξιά.
Είμαστε μέρος της πανευρωπαϊκής προσπάθειας για την μετατροπή της Ευρώπης από ήπειρο της λιτότητας και των ανισοτήτων, σε ήπειρο της βιώσιμης ευημερίας, της κοινωνικής συνοχής, της οικολογικά και κοινωνικά υπεύθυνης οικονομίας, της οικολογικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της πλήρους απασχόλησης, των ίσων ευκαιριών και της ολόπλευρης Δημοκρατίας. Πιστεύουμε ότι ως κοινωνία και χώρα χρειάζεται να συμμετάσχουμε σε συμμαχίες και αγώνες για την ενοποίηση της Ευρώπης, για να δημιουργηθεί πράγματι μια ευρωπαϊκή ομοσπονδία. Σε ένα τέτοιο ευρωπαϊκό πλαίσιο μπορούν να λυθούν τα άμεσα προβλήματα (χρέος, ανεργία, ρύπανση κα) και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά ζητήματα που αφορούν στην ασφάλεια, στη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας, στις συντάξεις, στην εγγύηση των καταθέσεων, στην αντιμετώπιση της φτώχειας και στην προστασία του κλίματος.
Υποστηρίζουμε την κοινή δράση όλων των προοδευτικών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων για αλλαγή πορείας της Ευρώπης, για την Ευρώπη των πολιτών.
Ως ευρωπαϊστές θέλουμε να αλλάξει η Ευρώπη και τα Κράτη-Μέλη και να προωθούν μια εξωτερική πολιτική ασφάλειας που βασίζεται στο σεβασμό τους διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών, των δίκαιων οικονομικών σχέσεων και της οικολογικής ισορροπίας. Υπερασπιζόμαστε την ειρηνική συνύπαρξη των λαών και την ειρηνική επίλυση των διαφορών. Θέλουμε την Ελλάδα πρωτοπόρα στην ανάληψη δυναμικών πρωτοβουλιών στην ευρύτερη περιοχή για την ασφάλεια μέσα από το συνεργασία, τη σταθερότητα και την βιώσιμη ευημερία. Απέναντι στις δυνάμεις του εθνικισμού, της εσωστρέφειας και της φοβίας αντιτάσσουμε την πολιτική του διαλόγου, της συνεργασίας και της ειρηνικής συνύπαρξης και την αξιοποίηση εργαλείων που προσφέρουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες. Είμαστε πεισμένοι ότι η έξοδος από την πολλαπλή κρίση θα έρθει αν επαναδιεκδικήσουμε τη θέση μας στην Ευρώπη και στον κόσμο.
Διαπραγμάτευση για μια νέα, ισορροπημένη και δίκαιη σχέση ΕΕ-Ελλάδας
Είμαστε πεισμένοι ότι η έξοδος από την πολλαπλή κρίση θα έρθει αν αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της χώρας κι επαναδιεκδικήσουμε τη θέση μας στην Ευρώπη και στον κόσμο. Προτείνουμε άμεση επαναδιαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους εταίρους χωρίς μονομερείς ενέργειες που θα εντείνουν την κρίση, αλλά με εναλλακτικό σχέδιο διεξόδου από την κρίση και ευρωπαϊκές συμμαχίες για να πετύχουμε αλλαγές στις πολιτικές.
Υπάρχουν λύσεις και διεκδικούμε πραγματική επαναδιαπραγμάτευση, με στόχο μιασυμφωνία μέσα σε ένα πλαίσιο ευρωπαϊκό που θα μειώσει το χρέος ουσιαστικά και θα βοηθήσει τη χώρα να εξυπηρετεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της, χωρίς να πνίγεται η οικονομία και η κοινωνία.
Προέχει μια συμφωνία που θα τερματίσει την άδικη πολιτική λιτότητας και θααναπροσαρμόσει κι τις δημοσιονομικές πολιτικές, ώστε αυτές να μην πλήττουν την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή, την παιδεία, την υγεία, τη δημοκρατία.
Προτεραιότητα πρέπει να είναι μια ισορροπημένη σχέση ΕΕ και Ελλάδας, που θα αποτυπωθεί σε μια νέα συμφωνία, που θα δώσει πλέον έμφαση στην χρηματοδότηση δημιουργίας εκατοντάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας μέσω κοινωνικών-περιβαλλοντικών-καινοτόμων επενδύσεων, στην αποτελεσματική αναδιοργάνωση της διοίκησης σε όλα τα επίπεδα καθώς και στον εκσυγχρονισμό των κοινωνικών υποδομών προς όφελος του πολίτη και της κοινωνικής συνοχής. Επιδιώκουμε διαχείριση των πόρων από το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020 και γενικότερο των δημόσιου πλούτου με διαφάνεια, συμμετοχικότητα κι αποτελεσματικότητα.
Οι προτάσεις για την εξυγίανση των δημοσιονομικών είναι ευθύνη της ελληνικής κοινωνίας. Απαιτούμε σχέση ισοτιμίας με τους εταίρους, ώστε η ελληνική κυβέρνηση να σχεδιάζει και να εφαρμόζει με πολιτική αυτονομία τις αναγκαίες πολιτικές για την επίτευξη των στόχων μας. Είναι απαραίτητη η αντικατάσταση της τρόικας από ευρωπαϊκούς θεσμούς βοήθειας, που υπόκεινται στον έλεγχο του ευρωπαϊκού και του εθνικού κοινοβουλίου, όπως εξάλλου απαιτούν οι πολίτες, αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 2 αποφάσεις του, στις 13/3/2014. Όλες οι δημοσιονομικές πολιτικές πρέπει να αξιολογηθούν και να διορθωθούν ώστε είναι συμβατές με τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, τους στόχους για εξάλειψη της φτώχειας, πρόσβασης σε ένα δίκαιο σύστημα υγείας και στην εκπαίδευση, σεβασμού του κοινωνικού διαλόγου.
Η διαμόρφωση της νέας ισορροπημένης σχέσης ΕΕ-Ελλάδας πρέπει να βασιστεί σε μια ευρύτερη συνεργασία και συμμαχία για την προώθηση της ευρωπαϊκής οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής, οικολογικής ενοποίησης. Ο ευρωπαϊκός συντονισμός των οικονομικών πολιτικών (ευρωπαϊκό εξάμηνο) πρέπει όμως να συνδυαστεί με τον συντονισμό των κοινωνικών πολιτικών και την ενίσχυση του λεγόμενου κοινωνικού πυλώνα.
Η πολιτική που προτείνουμε διασφαλίζει την ισότιμη συμμετοχή της χώρας στην Ευρώπη με όρους δημοκρατίας και κοινωνικής συνοχής και ταυτόχρονα οδηγεί στην ανασυγκρότησή της σε προοδευτική κατεύθυνση.
Για ένα νέο παραγωγικό και καταναλωτικό πρότυπο για βιωσιμότητα
Το σημερινό μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης δεν είναι πλέον βιώσιμο, καταστρέφει το περιβάλλον αλλά και τη ζωή των ανθρώπων. Πρέπει να αλλάξουμε το μοντέλο αυτό που γέμισε την Ελλάδα με αυθαίρετα, σκουπιδότοπους κι απόβλητα, προκαλεί σπατάλη ενέργειας και φυσικών πόρων, και έκανε τις πόλεις απάνθρωπες και την φτώχεια πιο βαριά. Η συζήτηση για την ανάπτυξη δεν μπορεί να μην αφορά το τι είδους ανάπτυξη θέλουμε και τις επιπτώσεις έχει.
Αναδεικνύουμε ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο, με ανοιχτό και εξωστρεφή προσανατολισμό, που ενισχύει την κοινωνικά – οικολογικά υπεύθυνη επιχειρηματικότητα, στηρίζει τη μικρή και μεσαία επιχείρηση και την κοινωνική οικονομία. Ένα πρότυπο που ενθαρρύνει την καινοτομία και νέα σχήματα οικονομικής δραστηριότητας, ανταμείβει δίκαια την εργασία, εισάγει τη δημοκρατία και το δημόσιο συμφέρον στην οικονομία, θωρακίζει τα εργασιακά δικαιώματα και δημιουργεί σταθερές θέσεις εργασίας. Ένα πρότυπο που μεριμνά πραγματικά για την εργασία των νέων αλλά και κάθε κοινωνικής ομάδας κι αποδίδει αξία στην εργασία και όχι στον καταναλωτισμό. Ένα πρότυπο που περιλαμβάνει τον δημοκρατικό και κοινωνικό έλεγχο της αγοράς.
Θέλουμε την ανάταξη της πραγματικής οικονομίας με την άμεση λήψη μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας, την οριστική ρύθμιση των χρεών των νοικοκυριών, την πρόσβαση των ανασφάλιστων στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, τη θέσπιση ειδικών προγραμμάτων χρηματοδότησης για επιχειρήσεις, με νέα κριτήρια που λαμβάνουν υπόψη κοινωνικές και περιβαλλοντικές απαιτήσεις και κανόνες διαφάνειας.
Θέλουμε αγορές με ισχυρές ρυθμιστικές αρχές, χωρίς προνομιακές ρυθμίσεις, εναρμονισμένες πρακτικές και εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσης,.
Χρειάζεται να αναζητήσουμε νέα μοντέλα κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνης οικονομίας, να ενισχύσουμε τις μορφές κοινωνικής και πράσινης επιχειρηματικότητας, που θα οδηγούν σε μια βιώσιμη ευημερία. Η απάντηση στην κρίση δεν είναι η στροφή σε μια άκριτη διεύρυνση της κατανάλωσης και της σπατάλης πόρων. Η ελπίδα βρίσκεται σε μια οικονομία που λειτουργεί με δημοκρατική και κοινωνική υπευθυνότητα, στηρίζεται στην ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης φυσικών πόρων και ενέργειας, είναι καινοτόμος και προς όφελος των πολλών.
Εναντιωνόμαστε στην υποβάθμιση των δυνάμεων της εργασίας, στη συρρίκνωση της μεσαίας τάξης και στην εξουθένωση των οικονομικά ασθενέστερων. Υποστηρίζουμε ότι η επιτυχία της δημοσιονομικής προσπάθειας εξαρτάται ευθέως από τη σύνδεσή της με την αναζωογόνηση της οικονομίας και την απασχόληση.
Αποτελεί άμεση προτεραιότητα η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η δημιουργία ενός δίκαιου και ισόρροπου φορολογικού συστήματος, που ενισχύει την απασχόληση και την περιβαλλοντική υπευθυνότητα, αντί της επιβληθείσας ασφυκτικής και άδικης υπερφορολόγησης. Υποστηρίζουμε, ακόμη, τη θέσπιση συγκεκριμένων κριτηρίων για τον έλεγχο της οικονομικής αποδοτικότητας και κοινωνικής ωφελιμότητας κάθε δημόσιας δαπάνης και προμήθειας. Υποστηρίζουμε την υιοθέτηση κοινωνικών και περιβαλλοντικών κριτηρίων στις συμβάσεις που υπογράφουν οι δημόσιοι οργανισμοί για αγορά προϊόντων και υπηρεσιών, ως ένα σημαντικό εργαλείο για επίτευξη κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών στόχων.
Η αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανεργίας και η κοινωνική δικαιοσύνη δεν μπορούν πλέον να βασίζονται στο μοντέλο της μεγέθυνσης των δυνατοτήτων κατανάλωσης αλλά σε ένα νέο πρότυπο καλύτερης διαχείριση των διαθέσιμων πόρων και δυνατοτήτων μας, με δεδομένα τα όρια του πλανήτη. Η οικολογική και κοινωνική καινοτομία, η συνεργατικότητα αλλά και η τεχνολογία μπορούν να είναι τα εργαλεία μας για μείωση των ανισοτήτων, κοινωνική και περιβαλλοντική δικαιοσύνη για όλες κι όλους, εξάλειψης της ενεργειακής φτώχειας και καταπολέμησης του οικονομικού και κοινωνικού αποκλεισμού.
Στοχεύουμε σε μια διαφορετική Ελλάδα, που δεν θα πληγώνει και δεν θα διώχνει τα παιδιά της, σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών με αλληλεγγύη και πρόνοια για όλους, με εγγυημένο το επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης. Που θα επενδύει ισότιμα στους αποκλεισμένους αξιοποιώντας τις δεξιότητες και ικανότητες τους για την εξέλιξη της κοινωνίας. Δεν μπορεί να υπάρχει κοινωνία της αλληλεγγύης χωρίς ένα νέο και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, που δίνει προτεραιότητα σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Δεν προσβλέπουμε μόνο στην προσωρινή ανακούφιση βασικών αναγκών, αλλά στην ουσιαστική άρση των ανισοτήτων και των αιτιών της φτώχειας.
Επιθυμούμε τη ριζική αναδιοργάνωση και ενίσχυση του εκπαιδευτικού συστήματος, ώστε να διαμορφώνει πολίτες με ευρύτερη παιδεία, περιβαλλοντική, κοινωνική και διαπολιτισμική κουλτούρα και δημοκρατική συνείδηση, ικανούς να συμμετέχουν στα σύνθετα και δυναμικά εξελισσόμενα πεδία της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, καθώς και στον κόσμο των επαγγελμάτων και των τεχνών.
Νέα δικαιώματα και ανάγκες
Η πρόσβαση όλων σε ένα αποτελεσματικό δημόσιο σύστημα υγείας, η εξάλειψη της φτώχειας, η δημιουργία αξιοπρεπών – βιώσιμων και προς όφελος της κοινωνίας θέσεων εργασίας και η ενίσχυση μορφών κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνης οικονομίας, η ενίσχυση της δημόσιας παιδείας, ο σεβασμός των δημοκρατικών, ανθρώπινων και κοινωνικών δικαιωμάτων, η καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, η προστασία του περιβάλλοντος αλλά και των δικαιωμάτων της φύσης, η ενεργειακή μεταστροφή από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας μέσα από τον έλεγχο της ενέργειας από τις τοπικές κοινότητες, ΜΜΕ και συνεταιρισμούς συνδέονται σήμερα με ένα ριζικό μετασχηματισμό του ίδιου του μοντέλου της οικονομίας, της πολιτικής, της δημοκρατίας, των διακρατικών σχέσεων, με την προστασία του κλίματος, την παγκόσμια δικαιοσύνη και τη μείωση του τεράστιου χάσματος πλούτου και δύναμης.
Στην εποχή του διαδικτύου και της τρομακτικής δύναμης των μηχανισμών παρακολούθησης, ακόμα και των δυνατοτήτων της επιστήμης να τροποποιήσει την ίδια την ζωή, τίθενται νέα θέματα όπως η βιο-ηθική, η προστασία των προσωπικών δεδομένων και της προσωπικής ζωής, η προστασία της γενετικής ποικιλότητας και του πλούτου πολιτισμών και επιλογών (σεξουαλικών, φιλοσοφικών, θρησκευτικών), η επανασυμφιλίωση με τη φύση, ο σεβασμός της ιδιαίτερης προσωπικότητας κάθε ενός και κάθε μίας αλλά και της σύνθεσης στο πλαίσιο των κοινωνικών εξελίξεων.
Ανεξάρτητη Διαβίωση με αξιοπρέπεια για τα άτομα με αναπηρία
Όλοι οι πολίτες πρέπει να έχουν το δικαίωμα και τις δυνατότητες να ζουν με αξιοπρέπεια. Με την εφαρμογή της Ανεξάρτητης Διαβίωσης για τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), οι αποτρόπεες ανθρώπινες φυλακές αναπηρίας (ήτοι ιδρύματα) κλείνουν και με ταυτόχρονη ανακατανομή των διαθέσιμων πόρων (π.χ. Ευρωπαϊκά Επενδυτικά προγράμματα), τα ΑμεΑ μπορούν να ζήσουν στο δικό τους χώρο, να εργάζονται, να εκπαιδεύονται και πολλά άλλα που οδηγούν στην ποιότητα ζωής όπως γίνεται με τον καθένα μη ανάπηρο πολίτη. Το αποτέλεσμα γίνεται πολύ θετικό, αφού δημιουργούνται ενεργοί πολίτες, άμεσα (δηλαδή τα ίδια τα ΑμεΑ) και έμμεσα (δηλαδή το οικονομικό περιβάλλον που φροντίζει το ΑμεΑ), αυξάνεται το εργατικό δυναμικό και δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας μέσα από τη θεσμοθέτηση του επαγγέλματος του «Προσωπικού Βοηθού». Αυτό το επάγγελμα, που είναι αναγκαίο να οριστεί και στην Ελλάδα, υποστηρίζει τις μικρές ή μεγάλες ανάγκες του ΑμεΑ στο μαγείρεμα, στο ντύσιμο, στην προσωπικη υγιεινή, στη μεταφορά, σε κάθε έκφανση της ζωής του και έτσι ανεξαρτητοποιείται από τους περιορισμούς της οικογένειας. Και για να γίνουν αυτά χρειάζεται πολιτική βούληση, δημιουργία της κατάλληλης νομοθεσίας και ένα όργανο ανεξάρτητης αρχής που θα ελέγχει όλα τα παραπάνω. Μια πιλοτική εφαρμογή αυτών των αρχών θα δείξει τα άμεσα πλεονεκτήματα!
Εξυγίανση και μετασχηματισμό του πολιτικού συστήματος
Επιδιώκουμε την εξυγίανση και το μετασχηματισμό του πολιτικού συστήματος, με κατευθυντήριες αρχές την αυτονομία της πολιτικής έναντι των οικονομικών συμφερόντων, την εμπέδωση του γενικού συμφέροντος ως γνώμονα των λειτουργιών του δημοσίου, τη θεσμική θωράκιση της δημοκρατίας έναντι προσωποπαγών εξουσιών, την αναβάθμιση της Βουλής, την καθιέρωση εκλογικού συστήματος που εξασφαλίζει την ισοδυναμία της ψήφου, την ισόρροπη συμμετοχή των γυναικών και την ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων.
Επιδιώκουμε την πλήρη διαφάνεια και την ουσιαστική δημοκρατία στη λειτουργία των κομμάτων, τη διαμόρφωση θεσμών κοινωνικού ελέγχου της ασκούμενης πολιτικής, την ενίσχυση της επιρροής των πολιτών στα κέντρα λήψης των πολιτικών αποφάσεων και τη συνεχή ανανέωση του πολιτικού προσωπικού. Η ανάσχεση των πελατειακών πολιτικών, η καταπολέμηση της διαφθοράς και ο έλεγχος των οικονομικών όσων διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα, αποτελεί προτεραιότητά μας.
Υποστηρίζουμε τη ριζική αναδιάρθρωση του διοικητικού συστήματος. Στόχος μας είναι ένα κράτος επιτελικό, ποιοτικό και αποτελεσματικό, με την κεντρική διοίκηση να κρατά τις αρμοδιότητες σχεδιασμού, παρακολούθησης και ελέγχου, μεταβιβάζοντας όλες τις εκτελεστικές αρμοδιότητες και τους αντίστοιχους πόρους στις καθ΄ ύλην αποκεντρωμένες δομές, στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση. Θέλουμε ένα κράτος που στηρίζεται στις αρχές της αποδοτικότητας και της διαρκούς αξιολόγησης προς όφελος των πολιτών και του δημόσιου συμφέροντος, για να είναι ικανό να παράγει δημόσιες πολιτικές με στοχοθεσία.