Ν. Συρμαλένιος: Η ΝΔ στερεί από νησιωτικές κοινότητες την εκπροσώπησή τους στο Δήμο

syrmalenios synedrio naxos 1 5 2018 1
Άκης Αξαόπουλος
17/10/2019 10:58
 
 
 

 

Την αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος στις κοινοβουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 στην Κοινότητα Σχοινούσας του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων αναδεικνύει με αναφορά του στη Βουλή ο βουλευτής Κυκλάδων, Νίκος Συρμαλένιος.

Η αναφορά του αφορά στην από 11/10/2019 επιστολή του κ. Νικολάου Νομικού, Δημοτικού Συμβούλου στην Δημοτική Ενότητα Σχοινούσας, με θέμα «Παρέμβαση για το εδάφιο στ’ του αρ. 5 παρ. 2 του Ν.4623/2019». Σύμφωνα με αυτήν, «Η τροποποίηση του Άρθρου 207 του Ν. 3352/2010 αλλάζει το αποτέλεσμα των εκλογών στην δημοτική κοινότητα Σχοινούσας. Οι δημότες ψήφισαν συγκεκριμένο υποψήφιο γνωρίζοντας ότι ο πρώτος σε σταυρούς από το νησί θα τους εκπροσωπεί και θα συνεργάζεται με τον εκλεγμένο δήμαρχο, λαμβάνοντας θέση αντιδημάρχου Σχοινούσας. Με τις αλλαγές που προβλέπονται στον Ν. 4623/2019, οι δημότες της Σχοινούσας στερούνται εκπροσώπησης, καθώς τη συγκεκριμένη θέση αντιδημάρχου καταλαμβάνει σύμβουλος προερχόμενος από άλλο νησί».

Η αλλαγή του αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών με νόμο συνιστά απαράδεκτη απόφαση για την δημοκρατία και έχει σοβαρές πολιτικές επιπτώσεις στην αντιπροσώπευση στον εγγύτερο στον πολίτη θεσμό, αυτόν του Δήμου. Δεν πρόκειται για διόρθωση του Κλεισθένη, όπως ισχυρίστηκε η ΝΔ για να ενισχυθεί η «κυβερνησιμότητα» της αυτοδιοίκησης των Δήμων και των Περιφερειών, αλλά για διόρθωση εκλογικού αποτελέσματος, όπως αποδεικνύεται περίτρανα στην περίπτωση της Σχοινούσας.

Με βάση τα παραπάνω, ο Νίκος Συρμαλένιος κατέθεσε στη Βουλή αναφορά την επιστολή του Nικολάου Νομικού, Δημοτικού Συμβούλου, προς τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκο για το θέμα.

Ακολουθούν το κείμενο της αναφοράς και η επιστολή

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς το Υπουργείο Εσωτερικών

Θέμα: Η πρόσφατη τροποποίηση του Καλλικράτη με τον νόμο 4623/2019 (εδάφιο στ , άρθρο 5 παράγραφος 2) δημιουργεί εκλογικό παράδοξο σε μικρές νησιωτικές κοινότητες εφόσον δύναται ο αντιδήμαρχος να μην προέρχεται από αυτές αλλά από άλλη εκλογική περιφέρεια

Ο βουλευτής Νίκος Συρμαλένιος καταθέτει αναφορά την επιστολή του κ. Νομικού Νικόλαου (δημοτικού σύμβουλου στην κοινότητα Σχοινούσας του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τη δημοτική περίοδο 2009-2013). Η πρόσφατη τροποποίηση του Καλλικράτη με τον νόμο 4623/2019 (εδάφιο στ, άρθρο 5 παράγραφος 2) δημιουργεί εκλογικό παράδοξο σε μικρές νησιωτικές κοινότητες με τον αντιδήμαρχο να μην προέρχεται από αυτές αλλά από άλλη εκλογική περιφέρεια.:

Επισυνάπτονται τα σχετικά έγγραφα.
Παρακαλούμε για την απάντηση και τις ενέργειές σας και να μας ενημερώσετε σχετικά.

(Visited 84 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*