Ν. Συρμαλένιος: Άδικες αναδρομικές φορολογικές επιβαρύνσεις σε φορολογουμένους με αναπηρία και σε συνταξιούχους

Άκης Αξαόπουλος
19/02/2020 21:47
 
 
 

 

Ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος συνυπέγραψε μαζί με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ερώτηση στη Βουλή με θέμα τις άδικες αναδρομικές φορολογικές επιβαρύνσεις σε φορολογουμένους με αναπηρία και σε συνταξιούχους.

Ως γνωστόν, τους τελευταίους μήνες του προηγούμενου έτους, έλαβαν ηλεκτρονικές ειδοποιήσεις από την εφορία πολίτες με αναπηρία, οι οποίοι είχαν ολοκληρώσει την διαδικασία πιστοποίησης της αναπηρίας τους τα έτη 2012 και 2013. Στους πολίτες αυτούς είχε βεβαιωθεί την εποχή εκείνη το επίδομα αναπηρίας, μετά από την εξέταση τους από τα ΚΕΠΑ, αλλά η απόδοση του επιδόματος είχε καθυστερήσει σημαντικά. Αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και συνταξιούχοι των οποίων η έκδοση της σύνταξης καθυστέρησε. Οι άνθρωποι αυτοί έλαβαν αναδρομικά τα ποσά του επιδόματος ή της σύνταξής τους μετά από ένα και πλέον έτος. Σήμερα, η εφορία τους αποστέλλει αναδρομικό φόρο, καθώς υπολογίζει τα αναδρομικά ποσά ως εισόδημα της επόμενης χρονιάς, με αποτέλεσμα για το συγκεκριμένο έτος το εισόδημα των ανθρώπων να εμφανίζεται υψηλότερο από το αφορολόγητο όριο. Παρόλο που οι εν λόγω πολίτες προσκομίζουν βεβαιώσεις των ασφαλιστικών τους ταμείων, ότι τα ποσά τους καταβλήθηκαν αναδρομικά κι αφορούν οφειλές αναπηρικών επιδομάτων ή συντάξεων της προηγούμενης χρονιάς, οι ΔΟΥ αδυνατούν να επιμερίσουν τα εισοδήματα, με αποτέλεσμα να βεβαιώνεται άδικα φόρος.

Επειδή οι πολίτες με αναπηρία και οι συνταξιούχοι δεν πρέπει να επιφορτίζονται με γραφειοκρατικά βάρη από την διοίκηση και επειδή οι καθυστερήσεις απόδοσης των επιδομάτων αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ και συντάξεων από τα ασφαλιστικά ταμεία δεν είναι δυνατόν να οδηγούν, λόγω αγκυλώσεων του συστήματος, σε άδικους καταλογισμούς φόρων, το υπουργείο θα πρέπει να αποστείλει άμεσα οδηγίες στις ΔΟΥ της χώρας, ώστε τα αναδρομικά που έλαβαν πολίτες με καθυστέρηση, εξαιτίας των μακρών διαδικασιών βεβαίωσης της αναπηρίας τους ή του υπολογισμού της σύνταξής τους, να επιμερίζονται ως φορολογητέο εισόδημα στα έτη που τους αναλογούν.

Αναλυτικά η ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών.
Θέμα : Άδικες αναδρομικές φορολογικές επιβαρύνσεις σε φορολογουμένους με αναπηρία και σε συνταξιούχους.

Τους τελευταίους μήνες του προηγούμενου έτους, έλαβαν ηλεκτρονικές ειδοποιήσεις από την εφορία πολίτες με αναπηρία, οι οποίοι είχαν ολοκληρώσει την διαδικασία πιστοποίησης της αναπηρίας τους τα έτη 2012 και 2013. Στους πολίτες αυτούς είχε βεβαιωθεί την εποχή εκείνη το επίδομα αναπηρίας, μετά από την εξέταση τους από τα ΚΕΠΑ, αλλά η απόδοση του επιδόματος είχε καθυστερήσει σημαντικά. Αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και συνταξιούχοι των οποίων η έκδοση της σύνταξης καθυστέρησε. Οι άνθρωποι αυτοί έλαβαν αναδρομικά τα ποσά του επιδόματος ή της σύνταξής τους μετά από ένα και πλέον έτος. Σήμερα, η εφορία τους αποστέλλει αναδρομικό φόρο, καθώς υπολογίζει τα αναδρομικά ποσά ως εισόδημα της επόμενης χρονιάς, με αποτέλεσμα για το συγκεκριμένο έτος το εισόδημα των ανθρώπων να εμφανίζεται υψηλότερο από το αφορολόγητο όριο. Παρόλο που οι εν λόγω πολίτες προσκομίζουν βεβαιώσεις των ασφαλιστικών τους ταμείων, ότι τα ποσά τους καταβλήθηκαν αναδρομικά κι αφορούν οφειλές αναπηρικών επιδομάτων ή συντάξεων της προηγούμενης χρονιάς, οι ΔΟΥ αδυνατούν να επιμερίσουν τα εισοδήματα, με αποτέλεσμα να βεβαιώνεται άδικα φόρος.

Επειδή οι πολίτες με αναπηρία και οι συνταξιούχοι δεν πρέπει να επιφορτίζονται με γραφειοκρατικά βάρη από την διοίκηση.

Επειδή οι καθυστερήσεις απόδοσης των επιδομάτων αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ και συντάξεων από τα ασφαλιστικά ταμεία δεν είναι δυνατόν να οδηγούν, λόγω αγκυλώσεων του συστήματος, σε άδικους καταλογισμούς φόρων.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός :
Προτίθεται να αποστείλει άμεσα οδηγίες στις ΔΟΥ της χώρας, ώστε τα αναδρομικά που έλαβαν πολίτες με καθυστέρηση, εξαιτίας των μακρών διαδικασιών βεβαίωσης της αναπηρίας τους ή του υπολογισμού της σύνταξής τους, να επιμερίζονται ως φορολογητέο εισόδημα στα έτη που τους αναλογούν;

(Visited 34 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*