Φ. Φόρτωμας: Νέες προοπτικές ανάπτυξης για τους νησιωτικούς Ο.Τ.Α.

Φίλιππος Φόρτωμας
Άκης Αξαόπουλος
06/03/2020 15:46
 
 
 

 

Την Πέμπτη 5 Μαρτίου, ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης», επικεντρώθηκε, σε θέματα που αφορούν στη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μεταξύ των άλλων, μιλώντας για θέματα που αφορούν τους νησιωτικούς Ο.Τ.Α., αναφέρθηκε στο πρόβλημα της υποστελέχωσης των Τεχνικών Υπηρεσιών και στις συνέπειες που ανακύπτουν, όπως αδυναμία έγκαιρης προετοιμασίας, ωρίμανσης έργων, εκπόνησης μελετών και απορρόφησης κονδυλίων. Για το συγκεκριμένο θέμα κατέθεσε στο προεδρείο της Βουλής, σχετικά υπομνήματα του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου. Ο κ. Φόρτωμας, επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει υποστηρικτικές διατάξεις προς τους Δήμους που δεν διαθέτουν οργανωμένες υπηρεσίες, επιτρέποντάς τους να συνάψουν συνεργασία με ιδιώτες μηχανικούς με σκοπό την ταχύτερη προώθηση και εκτέλεση μελετών και έργων.

Ο Βουλευτής Κυκλάδων, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, αφού, κατόπιν δικής του εισήγησης:

α. προβλέφθηκε στο άρθρο 10 παρ. 3 του νομοσχεδίου, η θέσπιση ανταποδοτικών τελών σε νησιωτικούς Δήμους με πληθυσμό κάτω των 20.000 κατοίκων, ενισχύοντας έτσι τις υπηρεσίες βασικών τουριστικών ΟΤΑ του νομού, όπως της Μυκόνου, της Θήρας, της Πάρου κ.α., μετά από πρόταση που κατέθεσε ο Δήμαρχος Μυκόνου, Κων/νος Κουκάς.

β. υιοθετήθηκε, στο άρθρο 18 του νομοσχεδίου, η εφαρμογή προγραμμάτων τηλεϊατρικής σε νησιωτικούς Δήμους κάτω των 20.000 κατοίκων μέσω της δομής «Βοήθειας στο Σπίτι» και με τελικό στόχο την παροχή σύγχρονων, αποτελεσματικών και χαμηλού κόστους υπηρεσιών υγείας σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές της χώρας.

Τέλος, ο Βουλευτής τόνισε ότι η κυβέρνηση διαμορφώνει τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε η τοπική αυτοδιοίκηση και το κράτος να λειτουργήσουν συντεταγμένα προς όφελος του πολίτη, με αποτελεσματική άσκηση αρμοδιοτήτων και κοινωνική ευαισθησία.

(Visited 35 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*