Φ. Φόρτωμας: Επιστολή σε περιφερειάρχη και πρόεδρο ΠΕΔ Ν. Αιγαίου για τους δασικούς χάρτες των νησιών

Φόρτωμας
Άκης Αξαόπουλος
10/03/2020 14:25
 
 
 

 

Επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο και τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, Αντώνη Καμπουράκη, έστειλε την Δευτέρα 9 Μαρτίου, ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας, με αντικείμενο το γνωστό πρόβλημα που έχει ανακύψει στα νησιά με τους δασικούς χάρτες.

Ο κ. Φόρτωμας, αναφέρθηκε στις ενέργειες και πρωτοβουλίες που ήδη έχει αναλάβει στο πλαίσιο αντιμετώπισης του σοβαρού ζητήματος, με σημαντικότερη εξ αυτών, τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων κ. Κωνσταντίνο Αραβώση.

Όπως επεσήμανε ο Βουλευτής Κυκλάδων στην επιστολή του, ανέλυσε στον Γενικό Γραμματέα όλες τις πρακτικές δυσκολίες εφαρμογής του τρέχοντος θεσμικού πλαισίου, αν και ο νομός Κυκλάδων εξαιρείται ούτως ή άλλως από την υποχρέωση των ιδιοκτητών να αποδεικνύουν την ιδιοκτησία τους σε δασικές/χορτολιβαδικές εκτάσεις. Υποστήριξε, επίσης, ότι είναι αναγκαία η προώθηση νομοθετικών βελτιώσεων με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Γενικού Γραμματέα, μεγάλο μέρος των αιτημάτων που έχουν κατατεθεί από διάφορες πλευρές, θα καλυφθεί ικανοποιητικά με το επικείμενο νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες.

Η επιστολή του βουλευτή Κυκλάδων Φίλιππου Φόρτωμα

Προς:

Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γεώργιο Χατζημάρκο
και Πρόεδρο του ΔΣ της ΠΕΔ & Δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη

Θέμα: Δασικοί χάρτες Δωδεκανήσου & Κυκλάδων

Αξιότιμε κ. Περιφερειάρχα,

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Σας ευχαριστώ πολύ που μου γνωστοποιήσατε τις σκέψεις και τους προβληματισμούς σας για το θέμα των δασικών χαρτών.

Οι δασικοί χάρτες διεγείρουν διαρκή ζητήματα σε μακρές περιόδους και σχεδόν στο σύνολο της Ελλάδας.

Αφού λοιπόν, διάβασα όλο το κείμενο και το απόσπασμα των πρακτικών που μας επισυνάψατε και με χαρά είδα ότι θέλετε την ενεργοποίηση των τοπικών βουλευτών, σας ενημερώνω ότι ήδη έχω συναντήσει τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος & Υδάτων κ. Κωνσταντίνο Αραβώση.

Ειδικότερα ανέλυσα στον Γενικό Γραμματέα όλες τις πρακτικές δυσκολίες εφαρμογής του τρέχοντος θεσμικού πλαισίου, αν και ο νομός Κυκλάδων εξαιρείται ούτως ή άλλως από την υποχρέωση των ιδιοκτητών να αποδεικνύουν την ιδιοκτησία τους σε δασικές/χορτολιβαδικές εκτάσεις με το νόμο 998/79 άρθρο 62 εδάφιο β’ της παραγράφου α.

Υποστήριξα, επίσης, ότι είναι αναγκαία η προώθηση νομοθετικών ή κανονιστικών βελτιώσεων και στόχος είναι η απλοποίηση του χαρακτηρισμού των εκτάσεων ως χορτολιβαδικές που επιβαρύνθηκαν με το Π.Δ. 32/2016, άρθρο 5 παράγραφος 3 και η δυνατότητα μεταγραφής στο υποθηκοφυλακείο, και πρότεινα να επανέλθει η προηγούμενη νομοθεσία

Από την πλευρά του, ο κ. Αραβώσης, με ενημέρωσε για όλες τις ενέργειες του Υπουργείου στην κατεύθυνση επίλυσης του ζητήματος και δήλωσε αισιόδοξος για την αποτελεσματική ολοκλήρωσή τους.
Συμπερασματικά, θεωρώ ότι έχει καλυφθεί ένα μεγάλο τμήμα των απαιτήσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ.

 

(Visited 51 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*