ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων: “Με συλλογική και ατομική ευθύνη απέναντι στην πανδημία”

ΝΕ Κυκλάδων ΣΥΡΙΖΑ
Άκης Αξαόπουλος
22/03/2020 17:11
 
 
 

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με απόλυτο αίσθημα ευθύνης, από την πρώτη στιγμή της πρωτόγνωρης αυτής κατάστασης, τοποθετήθηκε με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις και παρεμβάσεις για την υγειονομική θωράκιση της χώρας, για τους εργαζόμενους και την αγορά εργασίας, για την οικονομία και τις επιχειρήσεις, για όλες τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Είναι σημαντικό ότι ένα τμήμα των προτάσεων αυτών υιοθετείται σταδιακά από την κυβέρνηση, παρά τις επικοινωνιακές κορώνες, τις παλινωδίες, τις αβλεψίες και τις ατολμίες που οφείλονται αποκλειστικά στις ιδεολογικές εμμονές της κυβερνώσας παράταξης.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ακούγεται σήμερα από τα πλέον επίσημα χείλη των κυβερνητικών παραγόντων, εκείνων που ευαγγελίζονταν την ιδιωτικοποίηση της υγείας, ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας είναι αυτό που πρέπει να στηριχθεί, όχι με “χειροκροτήματα”, αλλά με γενναία επιχορήγηση και μόνιμες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ως μοναδικό ανάχωμα στις δύσκολες καταστάσεις. Αυτό πρέπει να το κρατήσουμε ως κόρη οφθαλμού όταν αυτή η κρίση περάσει.

Δεν είναι ίσως η ώρα για να θυμίσουμε τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για να κρατήσει το δημόσιο σύστημα υγείας όρθιο αλλά και να το ενισχύσει μέσα σε στενές δημοσιονομικές συνθήκες, όσα έπραξε για να ξαναβάλει στοιχειώδεις κανόνες στις σχέσεις εργασίας, για να δώσει το δημοσιονομικό χώρο με το μαξιλάρι των 35 δις. Είναι η ώρα όμως για να τα περιφρουρήσουμε και να μην επιτρέψουμε σε διάφορους δημοσιολογούντες να επιδίδονται σε διαστρεβλώσεις.

Η ευθύνη, εκτός από «ατομική» σε ό,τι αφορά την τήρηση από τον καθένα μας όλων των μέτρων που οι επιστήμονες και η πολιτεία αυτή τη στιγμή ορίζουν για τον περιορισμό της διάδοσης του ιού, είναι πάνω απ΄ όλα συλλογική, αφορά την πολιτεία, όλους τους θεσμούς και τους φορείς.

Από την πολιτεία ζητάμε, τώρα που επιτέλους κατάλαβε την ανάγκη περιορισμού των μετακινήσεων με πλοία (αφού επί μία εβδομάδα ήρθαν κατά χιλιάδες στα νησιά), να ενισχύσει τις νησιωτικές μονάδες υγείας, τα νοσοκομεία, τα ΚΥ, τα ΠΠΙ και τα αγροτικά ιατρεία με τον απαραίτητο εξοπλισμό για την στοιχειώδη αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών, τώρα, με υλικά μέσα προστασίας των υγειονομικών οι οποίοι είναι εξαιρετικά πολύτιμοι (μάσκες, γάντια, στολές, ακόμα δεν έχουν φτάσει στα νησιά ή είναι ελάχιστα σε σχέση με τις ανάγκες), με επιπλέον νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό και με πρόβλεψη τώρα για διαθέσιμα και εξοπλισμένα πτητικά μέσα για την αντιμετώπιση σοβαρών κρουσμάτων που είναι βέβαιο πως θα έχουμε κρίνοντας από την εμπειρία άλλων χωρών.

Στους συμπολίτες μας Κυκλαδίτες θυμίζουμε την ανάγκη να τηρούμε όλοι, όλα τα μέτρα υγιεινής και προστασίας, με αλληλεγγύη και σεβασμό απέναντι στους άλλους, συγγενείς φίλους, αγαπημένους, αλλά και προς όσους δεν μπορούν να «μείνουν στο σπίτι», όπως βέβαια οι εργαζόμενοι στις μονάδες υγείας και το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι», οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, σε υπηρεσίες και άλλες δομές, στα σούπερ μάρκετ, στα λιμάνια, στα καράβια, στα ψιλικατζίδικα, στις εταιρείες ταχυμεταφοράς, στις υπηρεσίες παράδοσης κατ’ οίκον των καταστημάτων εστίασης και όπου αλλού δουλεύουν άνθρωποι για να μπορούμε εμείς να «μείνουμε σπίτι».

Να μείνουμε σπίτι, όχι όμως να κάτσουμε απαθείς στον … καναπέ. Έχουν πολλά να γίνουν, πολλά να διεκδικηθούν από σήμερα για την κοινωνία, την υγεία, την παιδεία, την εργασία, την οικονομία. Το μέλλον είναι μπροστά, να μας βρει γερούς, πιο δυνατούς, πιο αποφασισμένους.

Τέλος, για να έχουν γνώση όλοι οι συμπολίτες μας, επισυνάπτουμε όλες τις βασικές προτάσεις που έχει καταθέσει αυτές τις μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των επιπτώσεών της στην κοινωνία και την οικονομία.

(Visited 84 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*