Ν. Συρμαλένιος: Σχετικά με το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και την απόπειρα ενταφιασμού του «Φιλόδημου»

Άκης Αξαόπουλος
13/04/2020 17:00
 
 
 

 

Είναι τόσο μεγάλη η εμπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ απέναντι σε ότι βρήκε από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αφού πέραν από τον απόλυτο έλεγχο που έχει επιβάλλει με διάφορους τρόπους στο σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ και των ενημερωτικών ιστοσελίδων της χώρας για να μην ακούγεται σχεδόν καθόλου καμμιά αντίθετη φωνή, προχωρά και στην κατεδάφιση όλων των προγραμμάτων που είχαν δρομολογηθεί τα προηγούμενα χρόνια, με πανθομολογούμενες θετικές επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα, που θεσπίστηκε με το άρθρο 69 του ν. 4509/17 και χαιρετίστηκε όταν ξεκίνησε από όλους τους ΟΤΑ της χώρας, ανεξάρτητα κομματικής προέλευσης, είναι και τα προγράμματα Φιλόδημος Ι και Φιλόδημος ΙΙ, τα οποία χρηματοδότησαν και δρομολόγησαν εκατοντάδες έργα υποδομής σε όλη τη χώρα και στα νησιά και κυρίως κρίσιμα έργα όπως, υδρεύσεις, αποχετεύσεις, βιολογικοί καθαρισμοί, σχολικά κτίρια, παιδικές χαρές, κλπ.

Στην αρχή, η κυβέρνηση δια του Υπουργού Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκου προσπάθησε να αποδομήσει το Φιλόδημο και ανήγγειλε την κατάργηση του, δήθεν επειδή δεν ήταν εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση του. Στη συνέχεια και μετά την κατακραυγή που εισέπραξε από τους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης και αφού τον διέψευσαν σημείο προς σημείο οι πρώην υπουργοί Σκουρλέτης και Χαρίτσης, αναγκάστηκε να ανακρούσει πρύμνα.

Έρχεται τώρα λοιπόν και εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, να εξαγγείλει στη θέση του Φιλόδημου Ι το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» που θα χρηματοδοτήσει μέχρι το 2023 έργα των ΟΤΑ συνολικού προϋπολογισμού 2,5 δις. Ταυτόχρονα και με βάση την πολύ πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης (07/04/2020) ακυρώνει πλήθος ενταγμένων έργων του ΕΣΠΑ της προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020 που δεν είχαν συμβασιοποιηθεί, απεντάσσονται με συνέπεια την ακύρωση σημαντικών έργων των ΟΤΑ και στα νησιά. Στην διαδικασία αυτή του Υπουργείου Ανάπτυξης αντιτίθεται και η ίδια η ΕΝΠΕ με απόφαση της (11/04/2020).

Στις Κυκλάδες μέσω των προγραμμάτων ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι είχαν ενταχθεί δεκάδες έργα με προϋπολογισμό 33.685.666,41 ευρώ και αφορούσαν έργα αποχέτευσης, ύδρευσης, αγροτικής οδοποιΐας, συντήρηση σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων, αναβάθμιση παιδικών χαρών κλπ. (Στη διάθεση σας υπάρχει και ο κατάλογος των έργων ανά νησί). Από αυτά πολλά είχαν δημοπρατηθεί και ήδη εκτελούνταν πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, ανάμεσα τους η φορητή Μονάδα Αφαλάτωσης Σύρου έχει ήδη ολοκληρωθεί, το ίδιο και η Μονάδα Αφαλάτωσης της Αντιπάρου, ενώ τα υπόλοιπα είχαν δρομολογηθεί για να συμβασιοποιηθούν και να υλοποιηθούν. Οι δήμαρχοι, νυν και πρώην, άλλωστε γνωρίζουν πολύ καλά τι είχε υλοποιηθεί και σε ποια φάση υλοποίησης βρισκόταν το καθένα. Το δε ζήτημα της χρηματοδότησης έχει απαντηθεί σαφέστατα και δεν τίθεται κανένα ζήτημα αμφιβολίας. Μιλάμε για συμβάσεις των ΟΤΑ με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και χρηματοδότηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων(ΠΔΕ) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι: ο κ. Θεοδωρικάκος και η κυβέρνηση της ΝΔ τι ακριβώς επιδιώκουν; Να εμφανίσουν τα έργα αυτά ως δικά τους; Με γειά τους και χαρά τους, γιατί αυτό που τελικά έχει σημασία είναι αν τα έργα ωφελούν ή όχι τις τοπικές κοινωνίες. Τώρα αν η οικειοποίηση τους αποτελεί τεράστιο ζήτημα ηθικής τάξης, εν πάση περιπτώσει, όσοι καταλαβαίνουν….καταλαβαίνουν. Σε τελευταία ανάλυση καμία προπαγάνδα δεν μπορεί να διαγράψει την ιστορική αλήθεια. Τους αφήνουμε στη χλεύη του ελληνικού λαού……

(Visited 49 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.