“Συστράτευση για τον προοδευτικό πόλο”

admin
12/09/2015 21:42
 
 
 

 

Τοποθέτηση του υποψηφίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Χρήστου Πολατσίδη

Στα πλαίσια της συστράτευσης των δυνάμεων του σοσιαλδημοκρατικού και του κεντροαριστερού χώρου συμμετέχω στα ψηφοδέλτια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με στόχο να συμβάλω στην επιτυχία του προοδευτικού πόλου διακυβέρνησης που έχει ανάγκη η χώρα.

Αυτό καθίσταται ακόμη πιο επιτακτικό, σήμερα που το δίλημμα μνημόνιο-αντιμνημόνιο αποδείχτηκε κίβδηλο και οι ψευδαισθήσεις που καλλιέργησε ο ΣΥΡΙΖΑ καταδείχθηκαν απατηλές, σήμερα που δεν εμπνέει εμπιστοσύνη το μεταρρυθμιστικό προσωπείο της ΝΔ, γιατί είναι ψεύτικο και ευκαιριακό.

Τα δύο κόμματα του πάλαι ποτέ αντιμνημονιακού μπλοκ, αφού οδήγησαν σε τέσσερις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις τη χώρα από το 2012 μέχρι και σήμερα, έρχονται τώρα να καλλιεργήσουν έναν τεχνητό διπολισμό καρικατούρα.

Αφενός η ΝΔ οδήγησε τη χώρα στον απόλυτο δημοσιονομικό εκτροχιασμό κατά την πενταετία 2004-2009 και ειδικότερα στα δίδυμα ελλείμματα (το δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν 15,9 {ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d} και το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ήταν 17{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d}). Στη συνέχεια πέρασε για δύο χρόνια την γνωστή της αντιμνημονιακή φάση με τα ισοδύναμα του Ζαππείου μέχρι που το 2012 προσχώρησε στη μοναδική εθνική στρατηγική για έξοδο από την κρίση μέσω της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Αφετέρου ο ΣΥΡΙΖΑ πλειοδότησε σε υποσχέσεις με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης . Τίποτα από αυτά δεν πραγματοποιήθηκε . Ούτε το αφορολόγητο όριο των 12.000 Ευρώ, ούτε η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, ούτε η μείωση στον ΦΠΑ, ούτε η 13η σύνταξη, ούτε η επαναφορά των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ούτε η επαναφορά του κατώτατου μισθού, ούτε το κούρεμα του χρέους. Απεναντίας το απότοκο της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν το τρίτο μνημόνιο που έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα και μάλιστα ακόμα και συγκεκριμένα μέτρα που απέρριπταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις: Κατάργηση έκπτωσης ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου , αύξηση στον ΦΠΑ, κατάργηση ΕΚΑΣ, αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μειώσεις ακόμα και στις κατώτατες συντάξεις, μείωση ακατάσχετου ορίου, αύξηση φορολογίας αγροτών και προσαρμογή πλαισίου ομαδικών απολύσεων στις διεθνείς πρακτικές.

Η πολύμηνη κωλυσιεργία και η αποτυχία στη διαπραγμάτευση οδήγησαν στην επιβολή των capital controls τα οποία έμειναν με όλα τα παρελκόμενα για την πραγματική οικονομία. Η χώρα έχει μπει σε τροχιά ύφεσης, τα πρωτογενή πλεονάσματα μετατρέπονται σε ελλείμματα, η ανεργία αυξάνεται, προβλήματα παρουσιάζονται στις εισαγωγές και τις εξαγωγές και οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας εκτινάχθηκαν για την επόμενη τριετία στα 90 δισ.

Κάποτε έλεγαν ότι δεν υπάρχει ούτε μια στο εκατομμύριο να μη γίνει δεκτό το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης από τους δανειστές, τώρα λένε ότι ήταν μονόδρομος το τρίτο μνημόνιο. Κάποτε έλεγαν ότι θα άλλαζαν την Ευρώπη και ότι οι δανειστές θα φοβηθούν μπροστά στο grexit, τώρα λένε ότι έκαναν εσφαλμένες εκτιμήσεις. Κάποιοι δειλά δειλά άρχισαν να παραδέχονται ότι η επιθετική, ενίοτε υβριστική, ρητορική που χώριζε τους Έλληνες σε πατριώτες και προδότες δίχασε βαθιά την κοινωνία και δηλητηρίασε τον δημόσιο βίο.

Τα προβλήματα της χώρας δεν μπορούν να περιμένουν. Ήρθε η ώρα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για τις αναγκαίες συναινέσεις. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ θα σταθεί, την επομένη των εκλογών, δύναμη επιβολής ευρύτερων συνεργασιών.

 

Ο Χρήστος Πολατσίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Τήνο. Είναι Πτυχιούχος Οικονομολόγος με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Εργάζεται στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Διετέλεσε Γραμματέας της ΠΑΣΠ στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Γραμματέας της Δ.Ο.ΠΑΣΟΚ Τήνου από το 2013 μέχρι και σήμερα.

(Visited 12 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*