Δήλωση της υποψήφιας βουλευτή Κυκλάδων Χριστίνας Ευθυμιάτου

admin
15/09/2015 08:29
 
 
 

Τους λόγους για τους οποίους οι Οικολόγοι Πράσινοι επέλεξαν ξανά την προγραμματική στήριξη των ψηφοδελτίων ΣΥΡΙΖΑ, εξήγησε με δήλωση της η υποψήφια βουλευτής Χριστίνα Ευθυμιάτου.

Η κ. Ευθυμιάτου αναφέρεται, επίσης, αναλυτικά στους γενικούς στόχους της νέας προγραμματικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «στη μάχη να ξεμπερδέψουμε με το παλιό και να κερδίσουμε το Αύριο, η Αριστερά και η Οικολογία συμπορεύονται και πάλι σε μια δυνατή συμμαχία με στόχο το συλλογικό συμφέρον».

Αναλυτικά, η δήλωση της κ. Ευθυμιάτου:

 

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τη συμφωνία

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματεύθηκε σε μία αρνητική συγκυρία στην οποία πρωτοστάτησαν:

*Ένα λόμπυ οικονομικών κέντρων που απεργάζονταν το Grexit.

*Ένα εμφυλιοπολεμικό σκηνικό στην ευρύτερη περιοχή.

  1. Αναγνωρίζουμε ότι η συμφωνία είναι σκληρή αλλά επικροτούμε τα στοιχεία μίας δικαιότερης κοινωνικής κατανομής των οικονομικών βαρών και την αντιμετώπιση των δομικών προβλημάτων της χώρας.
  2. Παραμένουμε αταλάντευτοι υπέρ του ευρώ και της Ευρώπης των λαών και της αλληλεγγύης
  3. Θεωρούμε αντίβαρο στη συμφωνία την εξασφάλιση μιας ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους με κούρεμα, με διαγραφή του επαχθούς του τμήματός και επιμήκυνση της αποπληρωμής.
  4. Απαιτούμε την εφαρμογή πακέτου στήριξης της οικονομίας, με εμπροσθοβαρή χαρακτήρα και ευνοϊκούς όρους για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Προτείνουμε την επεξεργασία και χρηματοδότηση ενός Green New Deal, αρκετά μεγαλύτερου από το «πακέτο Γιούνκερ».
  5. Κατανοούμε ότι βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο πόλεμο. Δεν ξεχνάμε τις ευθύνες των κυβερνήσεων των τελευταίων πέντε ετών.

 

Οι Οικολόγοι Πράσινοι

έπρεπε να αποφασίσουμε μπροστά στην προσφυγή στις κάλπες:

*ή να δώσουμε το παρόν μας στην μάχη για μία κοινωνικά δίκαιη εφαρμογή του προγράμματος, μέσα από ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο ανασυγκρότησης της οικονομίας με οικολογικό και κοινωνικό πρόσημο, ή να αρκεστούμε στην ασφάλεια της αντιπολίτευσης,

*ή να προσπαθήσουμε να εμβολιάσουμε την κυβερνητική πλειοψηφία με τις πράσινες προτάσεις μας, ή να παραμείνουμε στην καταγγελτική τακτική των επιλογών του παλαιού κομματικού συστήματος,

 

Οι Οικολόγοι Πράσινοι

με την έγκριση της μεγάλης πλειοψηφίας του τελευταίου εκλογικού μας συνέδρίου, αποφασίσαμε την προγραμματική στήριξη των ψηφοδελτίων ΣΥΡΙΖΑ σε διάφορες εκλογικές περιφέρειες, ως αυτόνομος πολιτικός φορέας, με τη συμμετοχή 17 εκπροσώπων υποψηφίων μας

 

Οι Οικολόγοι Πράσινοι

μέσω της νέας μας απόφασης για συνέχιση της προγραμματικής στήριξης ΣΥΡΙΖΑ, αποτιμάμε έμπρακτα την επτάμηνη συνεργασία μας, τον απολογισμό του πράσινου Βουλευτή μας και του πράσινου Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, που αποδεικνύουν ότι:

*Κερδίσαμε ενδοκυβερνητικές μάχες, παρά τα σημαντικά εμπόδια παλιές νοοτροπίες της διοίκησης και τμήματος της αποχωρήσασας Αριστεράς.

*Βάλαμε τα θεμέλια μίας σειράς πράσινων πρωτοβουλιών στην οικονομία, τη διοίκηση και την κοινωνία.

 

Οι Οικολόγοι Πράσινοι

θέτουμε σαν γενικούς στόχους της νέας προγραμματικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ:

*Τη συνεργασία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο (με τη στήριξη των Ευρωπαίων Πράσινων) για την ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους σαν προϋπόθεση της βιωσιμότητας οποιαδήποτε συμφωνίας.

*Την επεξεργασία ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, με δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και προώθηση πράσινων πολιτικών και της κοινωνικής οικονομίας στην παραγωγική ανασυγκρότηση (αγροτικά, ενέργεια, τουρισμός, μεταποίηση).

*Την εξοικονόμηση πόρων στον τομέα των δημόσιων έργων και ακινήτων του δημοσίου, με αλλαγή της νομοθεσίας, μέτρα κατά της διαπλοκής κ.λ.π.

*Την εμβάθυνση της δημοκρατίας μέσω αλλαγών του εκλογικού συστήματος (απλή αναλογική), του ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ της ΒΟΥΛΗΣ, της λειτουργίας και των οικονομικών των κομμάτων, των δαπανών και προνομίων υπουργών και βουλευτών κ.α.

*Τον εκδημοκρατισμό και την αποκέντρωση στην τοπική αυτοδιοίκηση, με αναθεώρηση του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» και την ουσιαστική κατοχύρωση της νησιωτικότητας.

Εκτός από τα 22 σημεία που ανακοινώθηκαν πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 και παραμένουν η πολιτική βάση της στήριξης των Οικολόγων Πράσινων στο ΣΥΡΙΖΑ, προκρίναμε φέτος 15 συγκεκριμένα σημεία όπως αυτά προέκυψαν από την μέχρι τώρα συνεργασία μας στη Βουλή και την Κυβέρνηση. Τα σημεία αυτά δεν επιβαρύνουν τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας αλλά επιτρέπουν την μελλοντική βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη παραγωγική ανασυγκρότηση:

Ανάμεσα τους θέματα πολύ κρίσιμα και για τα νησιά μας

1ον Σχεδιασμός ενός μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού που ορίζει την σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και δεν μας δεσμεύει σε βρώμικες και ακριβές τεχνολογίες και θα δίνει έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας και τις μικρές ΑΠΕ με ταυτόχρονη ενεργοποίηση της εγχώριας βιομηχανίας (π.χ κουφωμάτων, αλουμινίων, ηλ. Θερμοσίφωνων αλλά και κατασκευαστικού τομέα). Με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

2ον Εφαρμογή στην πράξη του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων, μέσα από την αναθεώρηση των περιφερειακών και τοπικών αποκεντρωμένων σχεδίων διαχείρισης απορριμμάτων ανά νησί. Με ενίσχυση του ρόλου των φορέων κοινωνικής οικονομίας στην υλοποίηση των σχεδίων με έμφαση στη διαλογή στην πηγή.

3ον Ολοκλήρωση του νόμου για την απαγόρευση των μεταλλαγμένων στη χώρα, ύστερα από την επιτυχημένη αίτηση μη έγκρισης εισαγωγής μεταλλαγμένων σπόρων στην εταιρία Monsanto.

4ον Κεντρικό μας αίτημα: Η αφαίρεση φυσικών περιοχών ​(προστατευόμενων, υγροτοπικών, μεγάλων αδόμητων εκτάσεων στην ενδοχώρα από τους υφιστάμενους καταλόγους ΤΑΙΠΕΔ (ή κάθε άλλος χειρισμός που να διασφαλίζει τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα και που δεν επιτρέπει την αλλαγή χρήσης τους).

5ον Προστασία των περιοχών Natura και γενικότερου φυσικού πλούτου (π.χ.δασών και αιγιαλών) μέσω κατάλληλης έκδοσης Προεδρικών Διαταγμάτων για την ολοκληρωμένη διαχείριση τους και κατάλληλης χαρτογράφησης τους.

6ον Άμεση κατάρτιση των δασικών χαρτών και του κτηματολογίου με τη συνεργασία των δημόσιων Δασικών Υπηρεσιών στην σύνταξη, έλεγχο και αναρτηση τους.

7ον Ουσιαστική έμφαση στην προώθηση της κοινωνικής οικονομίας, μέσω των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων, παροχή ευρωπαϊκών κονδυλιών προς αυτή την κατεύθυνση και κατάργηση της γραφειοκρατίας.

8ον Μείωση Φ.Π.Α των συσκευασμένων βιολογικών προϊόντων και των ΠΟΠ /ΠΓΕ/ Παραδοσιακών/ νησιωτικών προϊόντων.

9ν Περιβαλλοντική Εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

10ον Προώθηση των «πράσινων επαγγελμάτων» και της νέας βιώσιμης οικονομίας στην επαγγελματική κατάρτιση και προσανατολισμό με ειδικότητες σε τεχνικές/επαγγελματικές σχολές πάνω στον πρωτογενή τομέα, τις ΑΠΕ, τις πράσινες τεχνολογίες, απαραίτητη προϋπόθεση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό.

Στη μάχη να ξεμπερδέψουμε με το παλιό και να κερδίσουμε το Αύριο η Αριστερά και η Οικολογία συμπορεύονται και πάλι σε μια δυνατή συμμαχία με στόχο το συλλογικό συμφέρον.

 

Χριστίνα Ευθυμιάτου

Συντονίστρια της Γραμματείας των Οικολόγων-Πράσινων

Υποψήφια Βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

 

(Visited 99 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*