Μάθε που ψηφίζεις και ότι χρειάζεται να ξέρεις για τις εκλογές

Μετάδοση αποτελεσμάτων
admin
19/09/2015 21:05
 
 
 

Έφτασε η ώρα της εκλογικής αναμέτρησης της 20ης Σεπτεμβρίου, στην οποία 9,8 εκατομμύρια πολίτες καλούνται να ψηφίσουν, προκειμένου να αναδείξουν την νέα κυβέρνηση. Την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών εντός των προθεσμιών εξέφρασε χθες ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Αντ. Μανιτάκης. Χαρακτηρίζοντας αυτές τις εκλογές “τις κρισιμότερες της μεταπολίτευσης”, ο υπουργός συνέστησε στους πολίτες να προσέλθουν στην κάλπη “για να μην αποφασίζουν άλλοι για τους ίδιους”. Για την ετοιμότητα του μηχανισμού του υπουργείου Εσωτερικών να διεξάγει άμεσα και αξιόπιστα το εκλογικό αποτέλεσμα διαβεβαίωσε χθες ο γ.γ. Εσωτερικών Κ. Πουλάκης.

 

Από τις 7 το πρωί ανοίγουν οι κάλπες

Σε αυτές τις εκλογές, δεν βάζουμε σταυρό προτίμησης, καθώς το κάθε κόμμα ανά εκλογική περιφέρεια έχει ορίσει τη σειρά εκλογιμότητας των υποψηφίων του, αφού αυτή η διαδικασία προβλέπεται όταν από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση δεν έχει παρέλθει το 18μηνο.

Από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα της Κυριακής, θα είναι ανοικτά τα 19.455 εκλογικά τμήματα, εκ των οποίων τα 295 έχουν συσταθεί για τους εγγεγραμμένους ως ετεροδημότες, οι οποίοι αριθμούν 102.000. Σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουν κανονικά οι 108.000 γεννηθέντες του 1997, όπως συνέβη και στο δημοψήφισμα. Οι εκλογείς μπορούν να ενημερωθούν για το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν από την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr) στην ενότητα «Μάθε που ψηφίζεις», αλλά και στην τηλεφωνική γραμμή 213 136 1500, στην οποία μπορούν καλούν την Παρασκευή 9 π.μ. έως 7 μ.μ., το Σάββατο από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ. και την Κυριακή 7 π.μ. έως 7 μ.μ. Στρατιωτικοί και υπάλληλοι σε σώμα ασφαλείας ψηφίζουν όπου υπηρετούν.

 

Ανοιχτοί οι δήμοι και τα Γραφεία Ταυτοτήτων – Διαβατηρίων

Ανοιχτοί θα παραμείνουν οι δήμοι όλης της χώρας το Σάββατο και την Κυριακή για την εξυπηρέτηση δικαστικών αντιπροσώπων και εκλογέων. Ιδίως την Κυριακή, οι δήμοι θα παραμείνουν ανοικτοί έως τη μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων από όλα τα εκλογικά τμήματα της περιοχής τους, όπου εκτείνεται η χωρική τους αρμοδιότητα.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, τα Γραφεία Ταυτοτήτων των Αστυνομικών Υπηρεσιών, σε όλη τη χώρα, θα λειτουργήσουν το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015, από τις 8 π.μ. έως τις 4 μ.μ. και την Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2015, από τις 7 π.μ. έως τις 7 μ.μ. Ανοιχτά θα είναι και τα γραφεία διαβατηρίων της αστυνομίας το Σάββατο από τις 7.30 π.μ. έως τις 6 μ.μ. και την Κυριακή από τις 7 π.μ. έως τις 7 μ.μ.

 

Επιστρέφονται άδειες οδήγησης, κυκλοφορίας και πινακίδες

Επιστρέφονται από σήμερα άδειες οδήγησης, πινακίδες και άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων (αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων). Σημειώνεται ότι αφορά στα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας που έχουν αφαιρεθεί ή κατατεθεί στις Αστυνομικές Αρχές μέχρι και χθες. Επίσης, δεν θα εκτελεστούν οι εκκρεμείς διοικητικές αποφάσεις, επιδοθείσες ή μη, που εκδόθηκαν κατ’ εφαρμογή του άρθρου 103 του ΚΟΚ «επιβολή διοικητικών μέτρων», για τροχαίες παραβάσεις που βεβαιώθηκαν μέχρι και χθες. Εξαιρούνται και δεν επιστρέφονται στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας οχημάτων για τις παραβάσεις που αφορούν σε οδήγηση υπό την επήρεια μέθης, οδήγηση με ταχύτητα πέραν της επιτρεπόμενης, παραβίαση της ένδειξης ερυθρού σηματοδότη, κυκλοφορία ανασφάλιστων οχημάτων, κίνηση στο αντίθετο ρεύμα.

 

Διευκολύνσεις στη μετακίνηση των εκλογέων

Εκπτώσεις παρέχονται στους ετεροδημότες που θα ταξιδέψουν στον τόπο καταγωγής τους για να ψηφίσουν. Συγκεκριμένα, τα ΚΤΕΛ δίνουν έκπτωση 25{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d} από τις 17 έως και τις 22 Σεπτεμβρίου. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δίνει έκπτωση 30{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d} αποκλειστικά για ταξίδια που πραγματοποιούνται από την 16η έως και την 23η Σεπτεμβρίου. Για επιβάτες οι οποίοι, λόγω ιδιότητας, δικαιούνται έκπτωση (πχ. φοιτητές, πολύτεκνοι, ΑμεΑ κ.λπ.) εφαρμόζεται κατά περίπτωση η ευνοϊκότερη τιμολόγηση. Με εξαίρεση τα διόδια Ρίου – Αντιρρίου και της Ολυμπίας οδού, τα υπόλοιπα θα είναι ανοιχτά για τη διέλευση οχημάτων.

 

Άδειες για τις μετακινήσεις των εκλογέων

Για μετακινήσεις εκλογέων σε αποστάσεις μεγαλύτερες από 401 χιλιόμετρα θα δοθεί άδεια 2 ημερών σε όσους εργάζονται πενθήμερο και 3 ημερών σε όσους δεν εφαρμόζεται πενθήμερη εργασία, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους. Ακόμη, για όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που θα λάβουν θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες ημέρες.

Δικαίωμα να μην ψηφίσουν έχουν όσοι είναι άνω των 70 ετών, όσοι θα βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό, οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών, λόγω μη συμπληρώσεως του αριθμού των σαράντα ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας εκλογικής περιφέρειας. Για εξαιρετικούς λόγους, μπορούν να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφελείας.

 

Μετά τις 9 μ.μ. η πρώτη εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος

Μετά τις 9 μ.μ. θα γίνει από την Singular Logic η μετάδοση της πρώτης εκτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος με καταμετρημένο το 10{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d} των εγκύρων ψηφοδελτίων. Σε αυτό θα βοηθήσουν και οι 4.800 συσκευές SRT, που θα έχουν στην κατοχή τους οι δικαστικοί αντιπρόσωποι. Περί τις 12 τα μεσάνυχτα, το εκλογικό αποτέλεσμα θα θεωρείται σχεδόν οριστικό, καθώς θα έχει καταμετρηθεί το 50{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d} των εγκύρων ψηφοδελτίων. Σε αυτές τις εκλογές, το υπουργείο Εσωτερικών κάνει ένα “άλμα” στον εκσυγχρονισμό. Έτσι, σε σύνολο 13 Περιφερειών, από τις 8 (Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου) θα μεταδοθούν ηλεκτρονικά τα εκλογικά αποτελέσματα στο υπουργείο Εσωτερικών, χωρίς τη διαμεσολάβηση fax.

 

(Visited 13 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*