Λαϊκή Συσπείρωση Νάξου & Μ. Κυκλάδων: Ανακοίνωση για το άνοιγμα των σχολείων

tsanta sholeio
Άκης Αξαόπουλος
26/05/2020 2:11
  •  
  •  
  •  

 

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι την 1 Ιούνη ανοίγουν τα σχολεία για την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση οι παιδικοί σταθμοί και τα ειδικά σχολεία. Ωστόσο, δεν έχουν παρθεί τα απαραίτητα μέτρα, καλλιεργώντας
έτσι προβληματισμούς και ανησυχίες σε γονείς και εκπαιδευτικούς. Το κύριο που πρέπει να μας απασχολήσει, είναι το πώς θα διασφαλιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις προκειμένου να ανοίξουν τα
σχολεία, χωρίς να διακυβεύεται η υγεία των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους, με
αποκλειστική ευθύνη του κράτους και χωρίς καμία επιβάρυνση.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε την Τρίτη 19/5, στην ενημέρωση του εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας κ. Τσιόδρα στην “ανισοτιμία στην εκπαίδευση για όσο διάστημα παραμένουν κλειστά τα σχολεία και για χαμένη γνώση”. Ποιος άλλος όμως, αν όχι η κυβέρνηση, έχει την ευθύνη που όλο αυτό το διάστημα δεν
πάρθηκε κανένα μέτρο, για να έχουν όλοι οι μαθητές πρόσβαση στην εξ αποστάσεως διδασκαλία; Πριν
μερικές μέρες το Υπουργείο Παιδείας “πανηγύριζε” για την επιτυχία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Γυρνούσε επιδεικτικά την πλάτη στα αιτήματα των σωματείων των εκπαιδευτικών για ουσιαστικά μέτρα
στήριξης των προσωπικού και μαθητών. Προτίμησαν να δίνουν πακτωλό χρημάτων στα ΜΜΕ, για να
διαφημίζουν το έργο του Υπουργείου Παιδείας (που τώρα παραδέχονται ότι δε λειτούργησε όπως έπρεπε) παρά να εφοδιάσουν τους μαθητές τουλάχιστον με ένα tablet και γρήγορο internet. Τώρα, που επίκειται η ώρα του ανοίγματος των σχολείων, θυμήθηκαν ότι υπάρχουν ανισότητες!! Απύθμενη υποκρισία!!

Επιπλέον η αναφορά του κ. Τσιόδρα πως «ό,τι και αν εισηγηθεί η Επιστημονική Επιτροπή, ό,τι και να αποφασίσει η Πολιτεία, την καλύτερη απόφαση για τα παιδιά τους θα την πάρουν στο οικογενειακό περιβάλλον οι δικοί τους άνθρωποι (…) με γνώμονα τι είναι καλύτερο για το παιδί τους», δείχνει την πρόθεση της Κυβέρνησης να προτάξει την «ατομική ευθύνη» ακόμα και για την επιστροφή των μαθητών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Είναι πρόκληση να επαφίεται η απόφαση στους γονείς για το αν θα στείλουν τα παιδιά τους στα σχολεία, ψαλιδίζοντας με αυτόν τον τρόπο κάθε έννοια της υποχρεωτικότητας στην εκπαίδευση!

Στις νέες πλέον συνθήκες, μετά τις απαγορεύσεις, το πραγματικό ζητούμενο δεν είναι απλά ο χρόνος που θα ανοίξουν τα σχολεία. Αυτό αντικειμενικά κάποια στιγμή θα γίνει. θέλουμε να ανοίξουν τα σχολεία, που εκτός από γνώσεις είναι ο αναγκαίος χώρος για την κοινωνικοποίηση του παιδιού, του νέου ανθρώπου και ενώ είναι ευθύνη της κυβέρνησης, ρίχνουν το «μπαλάκι» στους Δήμους, στην ευθύνη της
οικογένειας, στους εκπαιδευτικούς, στα ίδια τα παιδιά. Το κύριο είναι η Κυβέρνηση εδώ και τώρα να σταματήσει να κρύβεται και να πάρει άμεσα μέτρα, ώστε τα σχολεία να ανοίξουν με τέτοιον τρόπο, που δε θα απειλείται η υγεία των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους.

Όσες αποστάσεις ασφαλείας τηρηθούν, όσες μάσκες και αν φορέσουν, τα σχολεία χρειάζονται εδώ και τώρα:

*Προσλήψεις σε μόνιμο και επαρκές προσωπικό καθαριότητας, που θα καλύπτει τις τεράστιες ανάγκες της Πρωτοβάθμιας. Να γίνονται οι απαραίτητες απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους των σχολείων.

*Να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέσα ατομικής υγιεινής για μαθητές και εκπαιδευτικούς χωρίς να μετακυλήσει και αυτό το κόστος στους γονείς.

*Δημιουργία δομών σχολικής υγιεινής και ασφάλειας με τη στελέχωση όλου του απαραίτητου προσωπικού (σχολίατροι, νοσηλευτές κλπ).

*Να μονιμοποιηθούν και όχι να απολυθούν οι χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, ώστε να καλυφθούν όλα τα εκπαιδευτικά κενά στα σχολεία.

*Να παρθούν ειδικά μέτρα για τη μεταφορά των μαθητών από και προς το σχολείο, με ασφάλεια και όρους υγιεινής. Καθημερινή απολύμανση των οχημάτων μεταφοράς των μαθητών.

*Να ληφθούν άμεσα μέτρα ενίσχυσης των κτηριακών υποδομών και εγκαταστάσεων, ώστε να μπορούν να τηρηθούν στην πράξη τα μέτρα υγιεινής και πρόληψης της διασποράς του κορονοϊού.

*Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη στήριξη των μαθητών με Ειδικές Εκπαιδευτικές ανάγκες και όχι να μένουν έξω από κάθε σχεδιασμό, όπως έγινε με τη Δευτεροβάθμια.

*Άμεση χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών και των Δήμων.

Δυστυχώς, για όλα τα παραπάνω δε βλέπουμε καμία συγκεκριμένη δέσμευση. Η Κυβέρνηση λοιπόν να
πάψει να παίζει με την υγεία και τη μόρφωση. Να πάρει πίσω το απαράδεκτο πολυνομοσχέδιο για την
Παιδεία και την κατάπτυστη τροπολογία για την on – line αναμετάδοση μαθημάτων και να ικανοποιήσει
τα δίκαια αιτήματα των σωματείων εκπαιδευτικών και των συλλόγων γονέων.

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να απαιτήσει και να διεκδικήσει από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην
υλοποίηση όλων των παραπάνω μέτρων ώστε να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια. Να μην επιτρέψει σε
αυτή την φάση το άνοιγμα των σχολείων, εφόσον η Κυβέρνηση δεν διασφαλίσει τις προϋποθέσεις
υγιεινής και ασφάλειας για το άνοιγμα τους.

Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην εκπαίδευση να συστρατευτούν για το σήμερα και το αύριο των παιδιών μας.

(Visited 154 times, 1 visits today)