«Αντισταθείτε»: Ο τίτλος του νέου βιβλίου- μανιφέστου του Μανώλη Γλέζου που κυκλοφόρησε στην Ισπανία

admin
14/10/2015 13:50
 
 
 

RESITIDUn manifesto contra la sumision” είναι ο τίτλος του βιβλίου του Μανώλη Γλέζου που κυκλοφόρησε στην Ισπανία.

Στη «Συνόψιση» του βιβλίου, γραμμένη από τον ίδιο, ο Μανώλης Γλέζος συμπυκνώνει σε τρεις λέξεις («Αντισταθείτε – Γκρεμίστε – Χτίστε») τη φιλοσοφία του απέναντι στην κρατική βία και το καθεστώς της εκμετάλλευσης που προωθεί και υποστηρίζει το διεθνές σύστημα.

«Είναι αναγκαίο να τονιστεί ότι δεν αρκεί η αγανάκτηση, η οργή. Απαιτείται η μετατροπή τους σε αντίσταση» επισημαίνει η εμβληματική μορφή της Αριστεράς και προσθέτει: «Δεν αρκεί, όμως να γκρεμίζεις. Δεν μπορείς να ζήσεις πάνω στα ερείπια. Χρειάζεται να τα παραμερίσεις και στη θέση τους να θεμελιώσεις, να χτίσεις και να ανορθώσεις τους οίκους, τα σπίτια, τους ναούς του μέλλοντος, χωρίς βία, εκμετάλλευση, πολέμους».

ΣΥΝΟΨΙΣΗ : ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ – ΓΚΡΕΜΙΣΤΕ – ΧΤΙΣΤΕ
Συνοψίζοντας είναι αναγκαίο να τονιστεί ότι δεν αρκεί η αγανάκτηση, η οργή. Απαιτείται η μετατροπή τους σε αντίσταση.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

Απέναντι στην κρατική βία, στην καταπίεση του Διεθνούς συστήματος, στην εκμετάλλευση του ανθρώπου από την εργοδοσία του κεφαλαίου, στους πολέμους εναντίον των λαών, εθνών και των κρατών που δεν ανέχονται την παγκόσμια κυριαρχία των ιμπεριαλιστών δεν αρκεί η φραστική εναντίωση, η αγανάκτηση, η οργή, η κατάρα.

Απαιτείται η κατάρα να μεταπλαστεί σε πολιτική πράξη, η οργή να μεταφραστεί σε πολιτική ενέργεια, η αγανάκτηση να μετουσιωθεί σε πολιτική δράση.
Απαιτείται η αφύπνιση των καταπιεσμένων η εξέγερση τους και η οργάνωση της ενότητάς τους και η κοινή δράση τους εναντίον των καταπιεστών.
Η αντιστασιακή πάλη όμως δεν αρκεί αν δεν αποσκοπεί στο γκρέμισμα του καθεστώτος της βίας, της καταπίεσης, της εκμετάλλευσης.

ΚΑΤΑΛΥΣΗ

Γι’ αυτό το λόγο είναι απαραίτητο να γκρεμιστεί το καθεστώς της εκμετάλλευσης και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να γίνουν ιδιοκτήτες των μέσων παραγωγής και της υπεραξίας της εργασίας τους όπως είναι αποταμιευμένη στο κεφάλαιο.
Γι’ αυτό χρειάζεται να καταλυθεί όλο το κυβερνητικό, συγκεντρωτικό, αυταρχικό, αντιδημοκρατικό σύστημα διοίκησης που καταδυναστεύει τους πολίτες και τους αρνείται το δικαίωμα να αποφασίζουν αυτοί για την τύχη τους.
Γι’ αυτό το λόγο, είναι αδιανόητη η κάθε χρήση βίας εναντίων όσων καταπιέζονται και αντιδρούν.
Για τον ίδιο λόγο και ακόμα περισσότερο πρέπει να καταργηθούν οι πόλεμοι, άπαξ δια παντός και να κλείσουν αμέσως όλα τα εργοστάσια παραγωγής όπλων, όλων των τύπων και κατηγοριών.
Απαιτείται όμως η κατάλυση του καθεστώτος της ανυπαρξίας των ανθρωπιστικών δικαιωμάτων, του καθεστώτος της εκμετάλλευσης, της βίας και των πολέμων, αλλά και το χτίσιμο ενός καινούργιου κόσμου.

ΧΤΙΣΙΜΟ

Δεν αρκεί, όμως να γκρεμίζεις. Δεν μπορείς να ζήσεις πάνω στα ερείπια. Χρειάζεται να τα παραμερίσεις και στη θέση τους να θεμελιώσεις, να χτίσεις και να ανορθώσεις τους οίκους τα σπίτια, τους ναούς του μέλλοντος, χωρίς βία, εκμετάλλευση, πολέμους.
Το καθεστώς της λαϊκής κυριαρχίας, όπου οι πολίτες, αυτοί οι ίδιοι, ασκούν πολιτική και αποφασίζουν για τα πάντα, για το παρόν και το μέλλον τους.

Mανώλης Γλέζος – Οκτώβριος 2015

(Visited 13 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*