Ερώτηση στη Βουλή για την αποκατάσταση του Πύργου Χειμάρρου

pyrgos xeimarrou
Άκης Αξαόπουλος
11/07/2020 16:01
 
 
 

 

Ερώτηση με θέα την έναρξη και αποπεράτωση εργασιών αποκατάστασης του Πύργου Χειμάρρου, στο Φιλώτι Νάξου κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος.

Όπως αναφέρει η ερώτηση, ο Πύργος Χειμάρρου βρίσκεται στην Κοινότητα Φιλωτίου Νάξου, στο δρόμο προς Καλαντό, την νοτιότερη παραλία του νησιού. Είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία ελληνιστικής περιόδου (4ος-3ος αιώνας π.Χ.), καθώς υψώνεται στα 15 μέτρα και είναι από τους ελάχιστα σωζόμενους στον Αιγιακό χώρο, αποτελώντας ένα εξαιρετικό δείγμα αμυντικής αρχιτεκτονικής της περιόδου αυτής. Δυστυχώς, όμως η τραγική καθυστέρηση στη συντήρηση και ανάδειξη του μπορεί να αποβεί μοιραία για την ίδια την ύπαρξη του. Το μνημείο είναι εκτεθειμένο σε διάβρωση από τα υποστυλώματα (σκαλωσιές) και σε περαιτέρω φθορά και κίνδυνο κατάρρευσης.

Με βάση πληροφορίες από την πρόσφατη Έκτακτη Διάσκεψη για τη σωτηρία και την ανάδειξη του Πύργου Χειμάρρου που διοργανώθηκε την 31/05 από τον Σύλλογο Φιλωτιτών, έχει ήδη εκδοθεί βεβαίωση πίστωσης για τις απαλλοτριώσεις από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (Τ.Α.Π.), και αναμένεται ο ορισμός της κύριας τιμής μονάδας.

Η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά των Κυκλάδων, αρχαιοελληνική, βυζαντινή ή ενετική, χρήζει της μέγιστης προσοχής εκ μέρους των τοπικών κοινωνιών, των συναρμόδιων υπουργείων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, συγκινεί με τον πλουραλισμό και την αισθητική της, διαμορφώνει ένα μοναδικό ανθρωπογενές πολιτισμικό περιβάλλον για τους κατοίκους και τους επισκέπτες, και κρίνεται ανεκτίμητης αξίας σε επίσημες ανακοινώσεις και επιστημονικά συνέδρια.

Αναλυτικά

Προς την κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: «Έναρξη και Αποπεράτωση Εργασιών Αποκατάστασης Πύργου Χειμάρρου, στο Φιλώτι Νάξου»

Ο Πύργος Χειμάρρου βρίσκεται στην Κοινότητα Φιλωτίου Νάξου, στο δρόμο προς Καλαντό, την νοτιότερη παραλία του νησιού. Είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία ελληνιστικής περιόδου (4ος-3ος αιώνας π.Χ.), καθώς υψώνεται στα 15 μέτρα και είναι από τους ελάχιστα σωζόμενους στον Αιγιακό χώρο, αποτελώντας ένα εξαιρετικό δείγμα αμυντικής αρχιτεκτονικής της περιόδου αυτής. Δυστυχώς, όμως η τραγική καθυστέρηση στη συντήρηση και ανάδειξη του μπορεί να αποβεί μοιραία για την ίδια την ύπαρξη του. Το μνημείο είναι εκτεθειμένο σε διάβρωση από τα υποστυλώματα (σκαλωσιές) και σε περαιτέρω φθορά και κίνδυνο κατάρρευσης.

Με βάση πληροφορίες από την πρόσφατη Έκτακτη Διάσκεψη για τη σωτηρία και την ανάδειξη του Πύργου Χειμάρρου που διοργανώθηκε την 31/05 από τον Σύλλογο Φιλωτιτών, έχει ήδη εκδοθεί βεβαίωση πίστωσης για τις απαλλοτριώσεις από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (Τ.Α.Π.), και αναμένεται ο ορισμός της κύριας τιμής μονάδας.

Με βάση τα παραπάνω και επειδή η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά των Κυκλάδων, αρχαιοελληνική, βυζαντινή, ενετική:
χρήζει της μέγιστης προσοχής εκ μέρους των τοπικών κοινωνιών, των συναρμόδιων υπουργείων και της τοπικής αυτοδιοίκησης,
συγκινεί με τον πλουραλισμό και την αισθητική της,
διαμορφώνει ένα μοναδικό ανθρωπογενές πολιτισμικό περιβάλλον για τους κατοίκους και τους επισκέπτες,
κρίνεται ανεκτίμητης αξίας σε επίσημες ανακοινώσεις και επιστημονικά συνέδρια.

Ερωτάται η κ. Υπουργός:
Πότε προβλέπεται να εκδοθεί το ΦΕΚ για τη Βεβαίωση Πίστωσης για τις απαλλοτριώσεις;
Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των απαραίτητων σωστικών ενεργειών, όπως τα επείγοντα στερεωτικά μέτρα; έχουν προϋπολογιστεί τα αντίστοιχα κονδύλια στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2020;
Έχει γίνει μελέτη για το κόστος πλήρους αποκατάστασης του μνημείου; Πότε προβλέπεται να γίνει ώστε να εξευρεθούν οι απαιτούμενοι πόροι προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης;
Υπάρχει πρόβλεψη για φύλαξη και περίφραξη του μνημείου ώστε να είναι ασφαλείς οι επισκέπτες;

(Visited 151 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*