Ομιλία του Φ. Φόρτωμα στην ολομέλεια της Βουλής για την ηλεκτροκίνηση

Άκης Αξαόπουλος
23/07/2020 01:33
 
 
 

 

Για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος που αφορά την προώθηση της ηλεκτροκίνησης το οποίο υπερψηφίστηκε την Τρίτη 21 Ιουλίου στην Ολομέλεια της Βουλής, μίλησε ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας.

Όπως είπε ο κ. Φόρτωμας, η κυβέρνηση έχει θέσει εξαρχής ως προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ μέσα στους στρατηγικούς της στόχους εντάσσεται και η προώθηση της ηλεκτροκίνησης, η οποία αποτελεί μια σύγχρονη μέθοδο μετακινήσεων στην Ευρώπη που περιορίζει τη μόλυνση της ατμόσφαιρας και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Ο Βουλευτής Κυκλάδων έκανε αναδρομή στο παρελθόν με αναφορά στο πρώτο παγκοσμίως ηλεκτρικό αυτοκίνητο, Εnfield 8000, το οποίο κατασκευάστηκε στο Νεώριο Σύρου το 1973. Παρότι δεν κυκλοφόρησε ποτέ, η ιστορία του συγκεκριμένου οχήματος είναι επίκαιρη όσο ποτέ στις μέρες μας, καθώς σύσσωμη η αυτοκινητοβιομηχανία στρέφεται πλέον στην ηλεκτροκίνηση.

Ο κ. Φόρτωμας ανέφερε ότι η ηλεκτροκίνηση είναι αντίληψη, στάση και επιλογή που συνεισφέρει χειροπιαστά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και ολοκληρώνει την εικόνα των έξυπνων πόλεων, ενώ το νομοσχέδιο το οποίο ψηφίσθηκε θέτει τις βάσεις για τη μετάβαση στις πράσινες μετακινήσεις.

Πρόσθεσε δε, ότι το Εθνικό Σχέδιο Μετάβασης στην Ηλεκτροκίνηση συγκαταλέγεται στους κεντρικούς πυλώνες της περιβαλλοντικής πολιτικής της κυβέρνησης για την εξάλειψη των ρυπογόνων καυσίμων και αποτελεί ένα ολιστικό σχέδιο το οποίο αφορά το κράτος, την τοπική αυτοδιοίκηση, τις περιφέρειες, τους δήμους, την αγορά και την κοινωνία των πολιτών στο σύνολό της. Παρότι η ηλεκτροκίνηση δεν είναι ανεπτυγμένη στην Ελλάδα, η κυβέρνηση στοχεύει, έως το 2030, το 1 στα 3 αυτοκίνητα να είναι ηλεκτρικά.

«Πρέπει να διαθέτουμε αντανακλαστικά και να στεκόμαστε μπροστά στις προκλήσεις της εποχής με ανοιχτό μυαλό. Το παρόν νομοσχέδιο, αντιμετωπίζει πολύπλευρα το θέμα της ηλεκτροκίνησης και θεσμοθετηθεί κίνητρα για την ανάπτυξη της.

Η Ηλεκτροκίνηση ήρθε για να μείνει και μέσω των σημαντικών κινήτρων που θεσμοθετούμε σήμερα, θα είναι προσιτή πλέον και στη χώρα μας», ανέφερε στο τέλος της ομιλίας του ο Βουλευτής Κυκλάδων.

(Visited 34 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*