Την πεποίθησή του ότι το 2021 «θα είναι η χρονιά της συνολικής επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας» εξέφρασε ο Γιάννης Βρούτσης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ.
Σε άρθρο του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», ο κ. Βρούτσης χαρακτήρισε «πετυχημένες και αποτελεσματικές» τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της πανδημίας, κάνοντας παράλληλα αναφορά και σε μια σειρά «θετικών εξελίξεων», όπως είπε, σχετικά με την αγορά εργασίας, την εκπαίδευση τους συνταξιούχους, την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση κλπ.
Αναλυτικά, το άρθρο έχει ως εξής:
Το 2020, θα καταγραφεί στην παγκόσμια ιστορία ως έτος πανδημίας. Το 2021, ωστόσο, θα είναι η χρονιά της συνολικής επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Κάνοντας μια συνολική αποτίμηση του 2020, μπορούμε πλέον με βεβαιότητα να πούμε ότι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη συνολικά, για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ήταν πετυχημένες και αποτελεσματικές. Γεγονός, που αναγνωρίστηκε και διεθνώς, ειδικά όσον αφορά τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και κυρίως την στήριξη της αγοράς εργασίας.
Ειδικότερα, το 2020, δαπανήθηκαν συνολικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας 24 δισ. ευρώ, περίπου το 15% του ΑΕΠ. Στο Υπουργείο Εργασίας, με την ΕΡΓΑΝΗ, πραγματοποιήσαμε 5.248.597 πληρωμές σε εργαζόμενους, είτε διαμέσου αναστολών συμβάσεων εργασίας, είτε διαμέσου μονομερών υποβολών, συνολικού ύψους 3,5 δις ευρώ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, ενώ σε μερικές περιπτώσεις δημιουργήθηκαν ακόμη και νέες.
Η ΕΡΓΑΝΗ το 2020, πάρα την πανδημία, δείχνει θετικό ισοζύγιο (+ 93.003 θέσεις εργασίας). Ενώ, η εξέλιξη της ανεργίας φαίνεται ότι θα διαψεύσει θετικά την πρόβλεψη του προϋπολογισμού 2020, καθώς αναμένεται χαμηλότερη από το 17,3% -όσο ήταν η ανεργία το 2019- αλλά και σε σχέση με το προβλεπόμενο 18,9% για το 2020.
Ένα ακόμη θετικό στοιχείο που προκύπτει με το κλείσιμο του 2020, είναι ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού -για την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2020- παρουσιάζεται χαμηλότερο κατά 1,5 δισ. ευρώ, σε σχέση με αυτό που είχε προβλεφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2021 (22.808 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 24.319 εκατ. ευρώ).
Το 2021, ξεκίνησε επίσης θετικά με δυο ιστορικά και σημαντικά νομοσχέδια στη Βουλή. Εκείνο της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια, καθώς και εκείνο που επικύρωσε την αγορά των 18 υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών RAFALE. Δύο νομοσχέδια Εθνικής ενότητας και Εθνικής ομοψυχίας.
Επιπρόσθετα, μια σειρά από θετικές εξελίξεις στην αρχή του 2021 είναι δρομολογημένες:
Οι εμβολιασμοί, που προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς και στόχος είναι να φτάσουν μέχρι τα τέλη Μαρτίου τα 2 εκατ.
Η είσπραξη 5,5 δισ. ευρώ από τα 32 δισ. ευρώ συνολικά του Ταμείο Ανάκαμψης που αντιστοιχούν στη χώρα μας.
Η αύξηση που θα δουν στις αποδοχές τους οι περίπου 2 εκατ. μισθωτοί-εργαζόμενοι, λόγω της μείωσης -κατά 3,9 μονάδες- των ασφαλιστικών τους εισφορών.
Η αύξηση που θα δουν στη σύνταξή τους περισσότεροι από 250.000 συνταξιούχοι, καθώς και όλοι οι μελλοντικοί συνταξιούχοι, με 30 χρόνια εργασίας και άνω, ενώ παράλληλα θα λάβουν και αναδρομικά 17 μηνών ως αποτέλεσμα της ασφαλιστικής μας μεταρρύθμισης (Ν. 4670/2020).
Η ολοκλήρωση της ενοποίησης όλων των ασφαλιστικών φορέων διαμέσου του e- ΕΦΚΑ και της ψηφιακής σύνταξης ΑΤΛΑΣ μέχρι το τέλος του 2021. Μιας μεγάλης μεταρρύθμισης που αντιμετωπίζει και επιλύει για πάντα μια παθογένεια 50 ετών.
Οι μεγάλες αλλαγές που αναμένονται από το Υπουργείο Παιδείας -στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση- για σύγχρονα, ευρωπαϊκού επιπέδου και υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών Πανεπιστήμια στην Ελλάδα.
Τέλος, είναι η μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας, η αλλαγή του Συνδικαλιστικού Νόμου, η ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, η τηλεργασία, εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής κ.α.