ΜέΡΑ25: Πόσο ακόμα θα αντέξει ο κλάδος του επισιτισμού; Πόσο ακόμα τα νησιά σε κρίση;

Άκης Αξαόπουλος
10/04/2021 11:09
 
 
 

 

Μέρα δράσης για τους εργαζόμενους στον επισιτισμό και στον τουρισμό, και ο Τομέας Νησιωτικότητας του ΜέΡΑ25 πραγματοποίησε την Πέμπτη 8 Απριλίου, τηλεδιάσκεψη με θέμα τα σημαντικά προβλήματα στον κλάδο του επισιτισμού εστιάζοντας κυρίως στη Νησιωτική Επιχειρηματικότητα και στις επιπτώσεις της συνθήκης και της διαχείρισης του Covid στην επιβίωση του επισιτισμού ιδιαίτερα στα νησιά.

Καλεσμένος του Τομέα Νησιωτικότητας ήταν ο κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος – Περιφερειάρχης Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (Π.Ο.Ε.Σ.Ε.) νομού Κυκλάδων καθώς και η βουλευτής B’ Πειραιά του ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα. Την τηλεδιάσκεψη παρακολούθησαν μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του ΜέΡΑ25, τα μέλη του Τομέα Νησιωτικότητας με τοποθετήσεις και ερωτήματα καθώς και εκπρόσωπος του Τομέα Τουρισμού.

Η μαζική εστίαση, ο χώρος του επισιτισμού, αν και ο μεγαλύτερος εργοδότης μετά το δημόσιο με 88.000 περίπου επιχειρήσεις, 330.000 εργαζομένους και 100.000 συμβοηθούντα μέλη των οικογενειών, δεν στηρίχθηκε σοβαρά και υπεύθυνα. Λαμβάνοντας υπόψη πως, ειδικά στα νησιά, οι χώροι εστίασης είναι κυρίως τουριστικοί, ενώ μόνο 20% από αυτούς είναι ανοιχτοί όλο το χρόνο, με τον τζίρο τους να έχει μεγάλη απόδοση τους καλοκαιρινούς μήνες, η δεκαετής μνημονιακή κρίση, η μείωση εισοδημάτων, η πτώση του τζίρου, τα λουκέτα, οι δυσβάσταχτες δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και η απουσία κυβερνητικής πολιτικής προστασίας της νησιωτικής επιχειρηματικότητας, επιβαρύνθηκαν ακόμα χειρότερα με την καταστροφική συνθήκη αλλά και ατελέσφορη κυβερνητική διαχείριση των συνεπειών του covid. Δυστυχώς δεν ίδρωσε καθόλου το αυτί της κυβέρνησης για την ειλικρινή επιβίωση των επιχειρήσεων του επισιτισμού και των εργαζομένων στον κλάδο αυτό, ενώ η κυβέρνηση γνωρίζει καλά πως οι επιχειρήσεις και ειδικά στα νησιά έχουν να κάνουν τζίρο από το καλοκαίρι του 2019.

Είναι εμφανές, πως οι επιχειρήσεις δύσκολα και καθόλου αναίμακτα θα σταθούν στα πόδια τους και θα μπορέσουν να επιβιώσουν, ενώ το φθινόπωρο θα φανούν οι τραγικές συνέπειες για τον κλάδο του επισιτισμού.

Αδιαμφισβήτητα, μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης του τζίρου επιχειρήσεων στον επισιτισμό εμφανίστηκαν στην νησιωτική Ελλάδα, οπότε το περιβόητο πρόγραμμα στήριξης “ΝΗΣΙδΑ” θα ήταν σημαντική βοήθεια στις επιχειρήσεις αν όντως περνούσε στην υλοποίησή του χωρίς καθυστερήσεις και μειώσεις.

Είναι επιπλέον απορίας άξιο πώς η κυβέρνηση της ΝΔ, διατηρώντας στα νησιά μας διψήφιο ΦΠΑ, περιμένει η Ελλάδα να λογίζεται ανταγωνιστική τουριστική χώρα και πώς βοηθά ώστε η εστίαση να επιβιώσει.

‘Αμεσα να υλοποιηθούν:

-Επαναφορά μειωμένων Συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.

-Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών στο 100% ώστε να κρατηθούν οι θέσεις εργασίας που στην ουσία σημαίνει να επιδοτηθεί η εργασία και όχι η ανεργία.

-Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τις επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές την περίοδο της πανδημίας όπως προβλέπει η ΠΝΠ του 2020. Δυστυχώς από τους 330 δήμους μόνο οι 85 δήμοι έχουν προχωρήσει στην απαλλαγή ενώ συγκεκριμένα στις Κυκλάδες η απαλλαγή έχει εφαρμοστεί μόνο σε 3 νησιά.

-Κάλυψη όλων των παγίων αναγκών των κλειστών επιχειρήσεων της εστίασης.

-Μείωση του Δημοτικού φόρου σε επιχειρήσεις στην εστίαση με ποσοστό μείωσης τζίρου άνω του 75%. Να μειωθεί ο δημοτικός φόρος από 5% σε 0,5% όπως είναι και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

-Υγειονομική θωράκιση της νησιωτικής Ελλάδας για το ασφαλές άνοιγμα του Τουρισμού.

Κατόπιν δόθηκε έμφαση στην πρόταση του ΜέΡΑ25 για την ίδρυση του «Οδυσσέα», της Δημόσιας δηλαδή Εταιρείας Αναδιάρθρωσης & Διαχείρισης Ιδιωτικών Χρεών που θα βάλει τέλος στο σχέδιο «Ηρακλής», καταργώντας τον ζωτικό χώρο των αρπακτικών ταμείων, εξασφαλίζοντας έτσι τη δίκαιη προστασία της λαϊκής κατοικίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τέλος, τονίστηκε ομόφωνα η ανάγκη κεντρικού επανασχεδιασμού στον κλάδο του επισιτισμού αλλά και του τουρισμού γενικότερα με έμφαση στην άμεση διασύνδεση των επιχειρήσεων του επισιτισμού και του εγχώριου πρωτογενούς τομέα ειδικά στην νησιωτική Ελλάδα, θέση που αποτελεί και έναν από τους σημαντικούς προγραμματικούς πυλώνες του Τομέα Νησιωτικότητας στον δρόμο του ΜέΡΑ25 προς το Συνέδριο,το επόμενο διάστημα.

Ως ΜέΡΑ25 και συγκεκριμένα ως Τομέας Νησιωτικότητας διεκδικούμε την επαναπρόσληψη όλων των εποχικών εργαζομένων στον Τουρισμό και τον Επισιτισμό, αξιοπρεπές εισόδημα μέχρι να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα και να ανοίξουν οι επιχειρήσεις, ενώ τονίζουμε πως ήδη το ΜέΡΑ25 με απόφαση της Πολιτικής του Γραμματείας ζητάει το άνοιγμα της εστίασης, με τους όρους που ισχύουν στα σούπερ μάρκετ. Διεκδικούμε Συλλογικές Συμβάσεις με μισθούς αξιοπρεπείς και δικαιώματα, με υποχρεωτική εφαρμογή σε όλη τη χώρα, κάτι που με πρωτοβουλία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος επίσης αναμένεται να έρθει για συζήτηση στη Βουλή. Τέλος, να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.

Στο ΜέΡΑ25 και στον Τομέα Νησιωτικότητας στηρίζουμε τον αγώνα, τις κινητοποιήσεις και όλες τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στον επισιτισμό και τον τουρισμό αλλά και την προσπάθεια του κλάδου του επισιτισμού να επιβιώσει γνωρίζοντας πως ο κλάδος αυτός είναι βασικός πυλώνας της ανάπτυξης και της ευημερίας των νησιών μας αλλά και ολόκληρης της χώρας.

(Visited 86 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*