Για αποκλειστικά επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας και εμμονική άρνηση της κυβέρνησης να ενισχύσει με οποιονδήποτε τρόπο τις δημόσιες δομές υγείας, ειδικά στα νησιά, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Κυκλάδων.
Αν κα αναγνωρίζει την μεγάλη σημασία που έχει για την ενίσχυση του ελληνικού ΑΕΠ η «βιομηχανία» του τουρισμού, ωστόσο η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων τονίζει ότι «προέχει η ζωή και η υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών», γι’ αυτό και καλεί τις τοπικές κοινωνίες των νησιών «να μη δεχτούν άλλο ερασιτεχνισμούς και πειράματα», αλλά να διεκδικήσουν ενίσχυση των υγειονομικών μονάδων και της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, άμεσες ασφαλείς διακομιδές, αύξηση των εμβολιασμών, επιτήρηση – θεραπεία των ασθενών με κινητές μονάδες Υγείας και επισκέψεις κατ’ οίκον σε μόνιμη βάση, ξενοδοχεία καραντίνας με επιτήρηση των νοσούντων και του περιβάλλοντός τους από υγειονομικούς.
Τέλος, δεν παραλείπει να επισημάνει ότι η πανδημία «έφερε την κατάρρευση του μαζικού τουρισμού στις Κυκλάδες με δραματικές συνέπειες για τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους», επομένως ήρθε η ώρα για αλλαγή του προτύπου τουριστικής ανάπτυξης, με έναν αειφορικό, πράσινο, ήπιο χαρακτήρα που θα ενσωματώνει τη βιωματική, παραγωγική, πολιτιστική, περιβαλλοντική ταυτότητα των Κυκλάδων.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Κυκλάδων με τίτλο «Το τρίπτυχο της κυβερνητικής αποτυχίας στο ασφαλές άνοιγμα και τη λειτουργία του τουρισμού: Έλλειμμα πολιτικής βούλησης, συντονισμένου σχεδιασμού και εφαρμοστικής επάρκειας» έχει ως εξής:
Οι δεκάδες διαγνώσεις νέων κρουσμάτων και το κοκκίνισμα των Κυκλάδων στον επιδημιολογικό χάρτη της Ε.Ε. συνθέτουν μια δυσοίωνη εικόνα για τα νησιά των Κυκλάδων μας αυτή την ώρα.
Παρά τις εντατικές προσπάθειες της κυβέρνησης για επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας, ζούμε για δεύτερη χρονιά τα αποτελέσματα του ανεξέλεγκτου ανοίγματος του τουρισμού:
*χωρίς αυστηρά υγειονομικά μέτρα στις πύλες εισόδου της χώρας,
*χωρίς μαζικό τέστινγκ και ιχνηλάτηση,
*με πλημμελείς ελέγχους στα πλοία,
*χωρίς περιορισμό στον αριθμό των επιβατών,
*με συνωστισμό κατά την επιβίβαση και αποβίβαση,
*χωρίς πρόνοια για επαρκή ξενοδοχεία καραντίνας,
*χωρίς επαρκή ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας,
*με το κόστος των υγειονομικών μέτρων να καλύπτεται από τους κατοίκους, τους εργαζομένους και τους επισκέπτες.
Η προσέλευση των πολιτών στα εμβολιαστικά κέντρα έχει καταρρεύσει, μέσα από έναν ορυμαγδό παραπληροφόρησης και την απουσία σοβαρής ενημέρωσης από τους αρμόδιους. Πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία με αρνητικό πρόσημο συνιστά επίσης η διαχείριση της πανδημίας στους τουριστικούς προορισμούς από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και όχι από το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Υγείας.
Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά η επικοινωνιακή αντιμετώπιση της Πανδημίας από την Κυβέρνηση και η εμμονική της άρνηση να ενισχύσει με οποιονδήποτε τρόπο τις Δημόσιες Δομές Υγείας. Αντί να στείλουν γιατρούς και νοσηλευτές στα νησιά στέλνουν αστυνομικούς, αντί να πείσουν με σοβαρότητα για έλεγχο και εμβολιασμό, εντείνουν τις απίστευτες παλινωδίες και την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος σε εργολαβίες και απευθείας αναθέσεις για διενέργεια rapid test, αντί να λειτουργήσει επιτέλους δημοκρατικά το κράτος, επιβάλλουν τον αυταρχισμό και την καταπάτηση της προσωπικής ελευθερίας.
Είναι προφανής και θεμιτός ο στόχος της Κυβέρνησης να δουλέψει η Τουριστική Βιομηχανία για να ενισχυθεί το ΑΕΠ της χώρας. Αυτή είναι και η επιδίωξη κάθε ενεργού οικονομικά πολίτη που δραστηριοποιείται στα νησιά. Προέχει όμως η ζωή και η υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών. Δεν υπάρχει πλέον κανένα άλλοθι άγνοιας για την κυβέρνηση μετά το περσινό άνοιγμα του Τουρισμού, τους 13.000 καταγεγραμμένους θανάτους και με την εξέλιξη της Πανδημίας να θέτει πάλι στο προσκήνιο πιθανούς περιορισμούς και αναστολή δραστηριοτήτων από το φθινόπωρο.
Καλούμε τις τοπικές κοινωνίες των νησιών να μη δεχτούν άλλο ερασιτεχνισμούς και πειράματα με τη ζωή τους, να διεκδικήσουν την ενίσχυση των Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων, με νοσηλευτές, γιατρούς και διασώστες, με άμεσες ασφαλείς διακομιδές, την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης με στόχο τον έλεγχο του πληθυσμού, την αύξηση των εμβολιασμών και την επιτήρηση – θεραπεία των ασθενών με κινητές μονάδες Υγείας και επισκέψεις κατ’ οίκον σε μόνιμη βάση, ξενοδοχεία καραντίνας με επιτήρηση των νοσούντων και του περιβάλλοντός τους από υγειονομικούς. 7
Τέλος, είναι σαφές ότι η πανδημία έφερε την κατάρρευση του μαζικού τουρισμού στις Κυκλάδες με δραματικές συνέπειες για τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους. Η επιθυμία όλων να συνεχίσει ο τουρισμός στις Κυκλάδες, μέσα σε συνθήκες πανδημιών και κλιματικής κρίσης, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με αλλαγή του προτύπου τουριστικής ανάπτυξης, με έναν αειφορικό, πράσινο, ήπιο χαρακτήρα που θα ενσωματώνει τη βιωματική, παραγωγική, πολιτιστική, περιβαλλοντική ταυτότητα των Κυκλάδων.