Θωμαή Μενδρινού (αντιδήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης): «Ο Πολιτισμός είναι το αντίδοτο σε ό,τι μας δηλητηριάζει»

mendrinoy thomai
admin
15/06/2016 22:45
 
 
 

Ως έναν από τους κύριους μοχλούς ανάπτυξης ενός τόπου θεωρεί τον Πολιτισμό η αρμόδια αντιδήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης Θωμαή Μενδρινού, τονίζοντας ότι πρέπει να είναι προσιτός σε όλους, αφού στις δύσκολες μέρες που διανύουμε, «είναι το αντίδοτο σε ό,τι μας δηλητηριάζει».


Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο naxostimes.gr και τη δημοσιογράφο Ελένη Τσελεμπή, η κ. Μενδρινού αναφέρεται επίσης στο φετινό, ιδιαίτερα πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων του δήμου «Σύρος – Πολιτισμός 2016», το οποίο περιλαμβάνει εκδηλώσεις για όλα τα γούστα και τις ηλικίες (συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, μουσικοχορευτικά δρώμενα, εκθέσεις, παραδοσιακές βραδιές και φεστιβάλ).

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού χαρακτήρισε το πρόγραμμα «Μαγικό Ταξίδι Πολιτισμού» και έκανε ξεχωριστή μνεία στο Πρώτο Ρεμπέτικο Φεστιβάλ με τίτλο «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» που έρχεται να τιμήσει τον μεγάλο Συριανό δημιουργό και θεμέλιο λίθο της λαϊκής μουσικής στην Ελλάδα, τον αλησμόνητο Μάρκο Βαμβακάρη. «Άνθρωποι όπως ο Μάρκος, που είτε το θέλουν κάποιοι, είτε όχι, έχουν γράψει ιστορία για αυτόν τον τόπο και σε αυτή τη χώρα, οφείλουμε να τους το αναγνωρίζουμε και να τους τιμάμε!» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μενδρινού.

 

Είστε αντιδήμαρχος Πολιτισμού στη Σύρο, ένα νησί με τεράστια πολιτιστική παράδοση και κληρονομιά. Πόσο διευκολύνει ή δυσκολεύει το γεγονός αυτό το έργο σας; 

Η Σύρος είναι ένα νησί, το οποίο έχει διανύσει μια τεράστια πολιτιστική διαδρομή εδώ και αιώνες. Είναι επιβεβλημένη από εμάς η διατήρηση και ανάδειξη του πολιτισμού και της ιστορίας της, η οποία μαρτυρά την γέννηση και την δημιουργία της νεότερης Ελλάδας.

Στο νησί μας έχουμε πολλούς δραστήριους Πολιτιστικούς Συλλόγους, των οποίων το έργο είναι βαρυσήμαντο και ο Δήμος μας πάντα είναι αρωγός σε κάθε τους προσπάθεια. Η Σύρος, στο κομμάτι του πολιτισμού, βρίσκεται πολύ υψηλά, τόσο από ποιότητα εκδηλώσεων, όσο και από υποδομές, με ναυαρχίδα πολιτισμού το ιστορικό Θέατρο Απόλλων. 

Στόχος είναινα πραγματοποιούμε συνεργασίες, αναβαθμίζονταςακόμη περισσότερο το πολιτιστικό μας προϊόν, πάντα με σεβασμό στην παράδοση και την ιστορία του τόπου μας και αναδεικνύοντας το νησί μας.Το ίδιο το νησί διευκολύνειτο έργο μας, καθώς είναι ένα υπαίθριο μουσείομε μια τεράστια ιστορία.

 

Ο πολιτισμός θεωρείται ως ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Σύρου, που κάποιοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να αξιοποιηθεί ακόμη περισσότερο. Άλλοι, πάλι, θεωρούν ότι πλέον το «χαρτί» αυτό δεν έχει να προσφέρει και τόσα πολλά. Τι από τα δύο ισχύει; 

Θέλω να πιστεύω πως δεν υπάρχει άνθρωποςπου να ισχυρίζεταιπως το κομμάτι του πολιτισμού δεν έχει να προσφέρει στο νησί, δεδομένου ότι ο Πολιτισμός είναι ένας από τους κύριους μοχλούς ανάπτυξης ενός τόπου. 

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, παρατηρούμε ότι η Σύρος έχει δώσει ιδιαίτερο βάρος στην τουριστική της προβολή και ανάπτυξη. Πιστεύετε ότι τουρισμός και πολιτισμός μπορούν να συμβαδίσουν και να συνυπάρξουν;

Ο τουρισμός και ο πολιτισμός είναι αποδεδειγμένο ότι πορεύονται μαζί για οικονομικούς και αναπτυξιακούς λόγους, παρά το γεγονός ότι συχνά έχουν διαφορετικούς σχεδιασμούς και προσεγγίσεις.

Η Σύρος έχει κάθε λόγο να εστιάσεικαιστον πολιτιστικό τουρισμό, ο οποίος αδιαμφισβήτητα προσελκύει τουρίστες υψηλού εισοδηματικού και μορφωτικού επιπέδου, αναδεικνύειτα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου και σίγουρα είναι πιο φιλικός προς το περιβάλλον. 

 

Χθες δημοσιοποιήθηκε το πρόγραμμα των φετινών πολιτιστικών εκδηλώσεων. Πώς θα το περιγράφατε με τρεις λέξεις; Υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε σχέση με άλλες χρονιές;

Μαγικό Ταξίδι Πολιτισμού! Κάθε χρόνο προσπαθούμε να ανανεώνουμε και να εμπλουτίζουμε το πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου μας, ικανοποιώντας όλες τις προτιμήσεις και διασφαλίζοντας πάντα την ποιότητα των εκδηλώσεων.

Από την  ανάληψη των καθηκόντων μας, κοινός στόχος της Δημοτικής Αρχής ήταν να τιμήσουμε τον θεμέλιο λίθο της λαϊκής μουσικήςστην Ελλάδα, τον Συριανό Μάρκο Βαμβακάρη, εκφράζοντας τηνεπιθυμία πολλών Συριανών και θεωρούμε πως ήταν υποχρέωση μας – έστω και μετά από τόσα χρόνια – να αναγνωριστεί από την τοπική μας κοινωνία το σπουδαίο έργο του.

Επίσης ο Δήμος μας αγκαλιάζει και στηρίζει για πρώτη φορά άλλα 2 Φεστιβάλ, το Φεστιβάλ Χορού και Αργεντίνικου Τάνγκο. Εκτιμώ μάλιστα πως αυτά τα δύο σχετικά νέα Φεστιβάλ τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσουν αφορμή προσέλκυσης ακόμη περισσότερων επισκεπτών στο νησί μας, δεδομένου ότι η δουλειά η οποία γίνεται και το επίπεδο είναι πολύ υψηλό

eksofyllo syros politismos 2016

Πέστε μας λίγα λόγια για το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου, έναν νέο και φιλόδοξο θεσμό που ξεκινά από φέτος το καλοκαίρι. Γιατί η πατρίδα του Μάρκου Βαμβακάρη άργησε τόσο πολύ να το καθιερώσει; 

Η πραγματοποίηση του Φεστιβάλ «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» είναι μια κοινή προσπάθεια του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και της Εταιρείας Ανάπτυξης και Προόδου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Γιάννη Ρούσσο και τον κ. Αντώνη Μαραγκό που πίστεψαν σε αυτό και το στηρίζουν από την πρώτη στιγμή.

Είμαστε πεπεισμένοι πως θα γίνει θεσμός στο νησί μας και το όφελος που θα έχει η Σύρος θα είναι πολύ μεγάλο. Από τις 31 Αυγούστου έως τις 4 Σεπτεμβρίου 2016 θα πραγματοποιηθούν μια σειρά εκδηλώσεων, παρουσιάσεων βιβλίων, ντοκιμαντέρ, σεμιναρίων, μικρών και μεγάλων συναυλιών αφιερωμένων στον Βαμβακάρη.

Άνθρωποι όπως ο Μάρκος, που είτε το θέλουν κάποιοι, είτε όχι, έχουν γράψει ιστορία για αυτόν τον τόπο και σε αυτή τη χώρα, οφείλουμε να τους το αναγνωρίζουμε και να τους τιμάμε!

Τελικά, εν καιρώ οικονομικής κρίσης, ο πολιτισμός είναι πολυτέλεια ή καταφύγιο; 

Επιδιώξαμε το Πολιτιστικό μας Πρόγραμμα να περιλαμβάνει πολλές εκδηλώσεις, στις οποίες η είσοδος να είναι ελεύθερη στους συμπολίτες μας και στους επισκέπτες του νησιού μας.

Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε πως πραγματοποιούμε πολλές δραστηριότητες για παιδιά οι οποίες και αυτές είναι δωρεάν, με απώτερο στόχο την πραγματοποίηση ενός Παιδικού Φεστιβάλ.

Αδιαμφισβήτητα, ο Πολιτισμός είναι καταφύγιο, είναι το αντίδοτο σε ό,τι μας δηλητηριάζει στις δύσκολες μέρες που βιώνουμε. Ως Δήμος οφείλουμε ο Πολιτισμός να είναι προσιτός σε όλους, ανεξαρτήτως εισοδηματικού επιπέδου. 

Δείτε εδώ το πρόγραμμα του “Σύρος-Πολιτισμός 2016”

(Visited 107 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*