Μάριος Βαζαίος: «Θέλουμε τα μνημεία μας ανοιχτά και επισκέψιμα»

Marios vazaios
admin
12/07/2016 14:13
 
 
 

Η ενεργοποίηση του συνόλου της ναξιώτικης κοινωνίας είναι το «αντίδοτο» στην περιθωριοποίηση – έως και απαξίωση – που έχει υποστεί η πολιτιστική κληρονομιά της Νάξου, σύμφωνα με τον Μάριο Βαζαίο.

Μιλώντας στην Πόπη Αλιμπέρτη και την εκπομπή “AlibertiNews” του AegeanVoice 107.5, oιδιοκτήτης του επιβλητικού Πύργου Μπαζαίου (ο οποίος από το 2001 φιλοξενεί το Φεστιβάλ Νάξου, περιλαμβάνοντας πλήθος δραστηριοτήτων και δρώμενων) εξέφρασε την άποψη – και δικαίως – ότι η υποστελέχωση των μουσείων και κατά συνέπεια η υπολειτουργία τους, δεν θα έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης εν μέσω θερινής περιόδου, αλλά αντίθετα θα έπρεπε να είχε αναζητηθεί λύση πριν «ο κόμπος φτάσει στο χτένι».

«Τέτοιου είδους θέματα τα συζητάμε από το φθινόπωρο για την επόμενη χρονιά, δεν φτάνουμε στο “δια ταύτα” για να κάνουμε προτάσεις και να βρούμε λύσεις […] Μακάρι επιτέλους να μπει ο σπόρος που θα φέρει ένα καλό αποτέλεσμα για την επόμενη σαιζόν, με σεβασμό στον τόπο και τους κατοίκους του» δήλωσε σχετικά ο κ. Βαζαίος, ο οποίος χαρακτήρισε «τεράστια περιθωριοποίηση» το να παραμένουν κλειστοί και αναξιοποίητοι οι πολιτιστικοί χώροι της Νάξου. «Για 21 χρόνια, το Βυζαντινό Μουσείο είναι ένα άδειο κέλυφος» είπε σχετικά.

 

«Όλοι έχουμε ευθύνες»

Όπως υποστήριξε, μερίδιο της ευθύνης για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί φέρουν τόσο η τοπική κοινωνία και οι φορείς της αυτοδιοίκησης, όσο και η κεντρική πολιτική ηγεσία, αν και η τελευταία (διαχρονικά) έχει αποδείξει ότι τέτοιου είδους θέματα βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της ατζέντας της.

Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Βαζαίο, η ναξιώτικη κοινωνία θα έπρεπε να αναγνωρίσει τον πλούτο της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς και σύσσωμη να εργαστεί προς την κατεύθυνση της ανάδειξης και της προβολής της, η οποία μάλιστα θα μπορούσε να συμβάλλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στην καθιέρωση της Νάξου ως προορισμού καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

 

«Θέλουμε τα μνημεία μας ανοιχτά»

«Θέλουμε τα μνημεία μας ανοιχτά και επισκέψιμα, με σύγχρονες προδιαγραφές […] Έχουν τη δυνατότητα να εισπράττουν τα έξοδα του προσωπικού τους και ταυτόχρονα μπορούν να αυξηθούν και οι θέσεις απασχόλησης» δήλωσε σε άλλο σημείο της συνέντευξης του ο κ. Βαζαίος.

Τέλος, με αφορμή και τη δημιουργία «Νησίδας Μουσείων» την οποία οραματίζεται στο Κάστρο της Χώρας Νάξου ο προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρης Αθανασούλης (σ.σ. τον χαρακτήρισε μάλιστα «φωτισμένο μυαλό, με αντίληψη των πραγμάτων), τόνισε ότι σημασία θα πρέπει να δίνεται και στα μικρά έργα, ήσσονος σημασίας, καθώς και στην ανάδειξη κάποιων σημαντικών σημείων αναφοράς της Νάξου «που είναι όλη η προβολή της πολιτιστικής εικόνας της Νάξου και μέχρι στιγμής δεν είναι τακτοποιημένα».

(Visited 155 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*