Μόλις κυκλοφόρησε το 42ο τεύχος (Ιανουαρίου-Μαρτίου 2022) του τριμηνιαίου περιοδικού Ναξιακά Γράμματα, με πρωτότυπη και ποικίλη, όπως πάντα, επιστημονική, ερευνητική και λογοτεχνική ύλη.
Στο νέο τεύχος δημοσιεύονται τα εξής Μελετήματα:
Γιάννης Λογαράς, Μικρασιάτες και απόγονοί τους στη Νάξο. (Αδημοσίευτες αφηγήσεις από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τη ζωή των προσφύγων στη Νάξο).
Ιωάννης Κ. Προμπονάς, Το Φιλωτίτικο τοπωνύμιο Λήματα (τα) προέρχεται από την αρχαία λέξη αντλήματα;
Ευδ.-Θ. Αγαπητού- Στ.-Β. Αγαπητός-Ευ.-Παρ. Σερέτης-Στέφ. Σταυριανός, Τουρισμός και παραγωγική δραστηριότητα. Η περίπτωση της Νάξου.
Παντελής Ζωιόπουλος, Ιωάννης Παπαδάκης: Ο ογκόλιθος της ελληνικής γεωπονίας.
Γεώργιος Στυλ. Μαστορόπουλος, Και πάλιν περί της θεμελιώσεως της Παναγίας Φιλωτίτισσας.
Αντώνης Ι. Τάντουλος: Η άγνωστη εκστρατεία στην Ουκρανία και οι Ναξιώτες στρατιώτες που δεν επέστρεψαν στην πατρίδα.
Μυρτώ Κατσιγίνη: Εκλεκτικοί επισκέπτες στον παλιό Απόλλωνα.
Νίκος Ι. Λεβογιάννης: Περί το όνομα του Οικουμενικού Πατριάρχη Άνθιμου Γ΄ Χωριανόπουλου (1762-1863).
Επίσης, στην ενότητα Λόγος και Τέχνη δημοσιεύονται κείμενα και ποιήματα των Νατάσας Κεσμέτη, Σοφίας Γρατσία-Χατζούδη και Γιάννη Δ. Παπακωνσταντή.
Το παρόν τεύχος εμπλουτίζουν οι μόνιμες στήλες σχολιασμού της φωτογραφίας του εξωφύλλου (ο Ιωάννης Στυλ. Βερώνης και ο Ευάγγελος Ι. Μανωλάς περιγράφουν την εξέλιξη του οργώματος της γης και ειδικά στη Νάξο), Ήτανε στιγμές… του Ευάγγελου Ι. Μανωλά, με το σχετικό καίριο ερμηνευτικό σχόλιο για την προβεβλημένη Πορτάρα και Επισημάνσεις του Αντώνη Τζιώτη, που αναφέρονται στο «παρελθόν και μέλλον του μικρασιατικού ιδεώδους», με αφορμή το έτος υπόμνησης της μικρασιατικής τραγωδίας που διανύουμε.
Το Ναξ-Αρχείον αναδημοσιεύει ένα άρθρο του Ιάκωβου Καμπανέλλη (100+1 χρόνια από τη γέννησή του) για το Κάστρο της Νάξου, που δημοσιεύτηκε το 1964 στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ενώ η στήλη Ναξιακά Θέματα και Νάξιοι συγγραφείς επισκοπεί τη βιβλιογραφική και αρθρογραφική παραγωγή.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν το νέο ή παλαιότερα τεύχη του περιοδικού Ναξιακά Γράμματα από τον Εκδότη του Ιωάννη Στυλ. Βερώνη (κινητό τηλέφωνο: 6944290450), είτε από τα λοιπά μέλη της Συντακτικής Επιτροπής, είτε αποστέλλοντας μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@veronis.net, όπου μπορούν να δηλώσουν και την εγγραφή τους στον συνδρομητικό κατάλογο.
Tα εξώφυλλα και εσώφυλλα των νέων Ναξιακών Γραμμάτων καθώς και ο πίνακας των περιεχομένων είναι τα εξής: