Εξακολουθεί να ανοίγει (πολιτιστικούς) δρόμους ο Ιάκωβος Καμπανέλλης

kambanellis iakobos
admin
14/07/2016 09:08
 
 
 

Αφιερωμένο τόσο στον μεγάλο Ναξιώτη θεατρικό συγγραφέα και ακαδημαϊκό, όσο στο θέατρο και τον πολιτισμό γενικότερα, είναι το θεατρικό μουσείο «Ιάκωβος Καμπανέλλης», το οποίο φιλοδοξεί να καταστεί ένα «ενεργό κύτταρο» που θα γίνει ευρύτερα γνωστό σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Ο πρόεδρος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ Γιάννης Τσολάκης και η υπεύθυνη των εργαστηρίων Κατερίνα Πολυχρονοπούλου φιλοξενήθηκαν στην εκπομπή «Δέκα με τόνο» του Aegean Voice 107.5 και μίλησαν με ενθουσιασμό για το Μουσείο και τις δράσεις του.

Παρόλο που αποτελούσε ένα «δύσκολο εγχείρημα», όπως είπε ο κ. Τσολάκης, η λειτουργία του Μουσείου (η οποία συνεχώς θα αναβαθμίζεται και θα βελτιώνεται) ήταν «υποχρέωση» της τοπικής κοινωνίας «απέναντι στον Καμπανέλλη». Από την πλευρά της, η κ. Πολυχρονοπούλου τόνισε ότι «για άλλη μια φορά, ο μεγάλος ανανεωτής του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου που αγαπούσε τη Νάξο, ανοίγει δρόμο» και ευχήθηκε το Μουσείο, που δεν υπάρχει όμοιο του στην Ελλάδα, να γίνει «ένας ζωντανός οργανισμός με πολλές δράσεις, καθώς και κέντρο μελέτης θεάτρου και πολιτισμού».

 

Θεατρικά εργαστήρια και… άλλα!

Από τις 20 Ιουλίου μέχρι και τις 7 Σεπτεμβρίου (κάθε Τετάρτη 11:30-13:30) θα πραγματοποιηθεί το θεατρικό εργαστήριο «Γνωρίζω το Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης» για παιδιά από 5 έως 10 χρονών.

Το εργαστήριο περιλαμβάνει τρεις θεματικούς άξονες: α) την επεξεργασία της έννοιας «μουσείο» και τι υπάρχει μέσα σ’ αυτό, β) την ανίχνευση της έννοιας του θεάτρου και τον αριθμό των δραστηριοτήτων που εμπεριέχει και γ) την γνωριμία με το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Όλα αυτά μέσα από δράσεις και θεατρικά παιχνίδια που θα αναπτύξουν τη δημιουργική φαντασία και έκφραση των παιδιών, θα τα ευαισθητοποιούν και θα τους δώσουν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν, να παίξουν και να οδηγηθούν σε ένα δρώμενο που θα προκύψει από τις δικές τους ιδέες και επιλογές.      

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 6932-460616 & 6972-315743 (11:00-14:00), καθώς και στο και στο e-mail: kambanellismuseum@naxos.gov.gr.

Η κ. Πολυχρονοπούλου έκανε, επίσης, γνωστό ότι θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχο εργαστήριο με θέμα το έργο του Καμπανέλλη για εφήβους και ενήλικες, αλλά και εργαστήριο δημιουργικής γραφής στο τέλος Αυγούστου. Ακόμη, κάθε Πέμπτη θα προβάλλεται μια ταινία του Ι. Καμπανέλλη.

 

«Πίστη και τήρηση της παράδοσης»

Η κ. Πολυχρονοπούλου δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον μπορεί να καλλιεργηθεί μόνο μέσω της παιδείας, ιδιαίτερα των νέων γενεών και πρόσθεσε ότι η Νάξος αποτελεί ένα εξαιρετικό σκηνικό για την πραγματοποίηση διαφόρων δρώμενων.

«Έχουμε μια πίστη και τήρηση της παράδοσης και είναι πολύ σημαντικό […] το θέατρο δεν σταμάτησε να υπάρχει ποτέ με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και έχει ενδιαφέρον να προβληθεί ακόμη περισσότερο και αυτό το κομμάτι» δήλωσε μεταξύ άλλων.

 

Η κρίση «χτυπά» τον πολιτισμό

Αναφερόμενος στο φετινό πρόγραμμα των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ, ο κ. Τσολάκης υποστήριξε ότι έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση, με την έννοια ότι το νομικό πρόσωπο διαχειρίζεται περίπου 35.000 ευρώ για το σύνολο των εκδηλώσεων όλου του χρόνου. Για τον λόγο αυτό, έχει δοθεί βάρος στις συνδιοργάνωσεις με τοπικούς φορείς, στους οποίους στέκεται αρωγός το ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ, προκειμένου να αναδεικνύεται περισσότερο ο πολιτισμός της Νάξου.

Επιπλέον, εξήγησε ότι το νομικό πρόσωπο του δήμου αποτελεί έναν «τεράστιο φορέα» που δεν σχετίζεται μόνο με τον πολιτισμό, αλλά και με τον αθλητισμό, τους παιδικούς σταθμούς και άλλους τομείς, για τους οποίους καταβάλλεται προσπάθεια να αντεπεξέλθουν με επιτυχία στην αποστολή τους.

(φωτό: kambanellis.gr)

(Visited 12 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*