Γιώργος Πίττας: «Η γαστρονομία είναι ένας ολόκληρος κόσμος»

pittas giorgos
admin
26/07/2016 10:02
 
 
 

Η γαστρονομία δεν είναι μόνο μαγειρική. Η γαστρονομία είναι αποτύπωση, αλλά και έκφραση του πολιτισμού μας, σύμφωνα με τον Γιώργο Πίττα, ο οποίος εδώ και 25 χρόνια ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα, ανακαλύπτοντας και καταγράφοντας λεπτομερώς την γαστρονομική ταυτότητα κάθε περιοχής, μέσα από μια ολιστική, αλλά κυρίως ανθρωποκεντρική προσέγγιση.

Σύμφωνα με τον κ. Πίττα, η Ελλάδα είχε παραμελήσει τον σπουδαίο γαστρονομικό πολιτισμό που διαθέτει, παρασυρόμενη από ευρωπαϊκές «σειρήνες» («είχε φτάσει η ρόκα-παρμεζάνα να θεωρείται η εθνική μας σαλάτα» δήλωσε χαρακτηριστικά στον AegeanVoice 107.5), ωστόσο την τελευταία δεκαετία η χώρα μας έκανε μια μεγάλη στροφή προς τα τοπικά της προϊόντα, τα οποία πλέον πιστοποιούνται και τυποποιούνται. «Αποκτήσαμε αυτοπεποίθηση, αναδεικνύουμε τα προϊόντα μας, είμαστε περήφανοι γι’ αυτά και δημιουργούμε την τοπική μας ταυτότητα» επισήμανε ο κ. Πίττας.

Ο «Ταξιδευτής του Αιγαίου», όπως τον χαρακτήρισε η Πόπη Αλιμπέρτη, στάθηκε επίσης και στο γεγονός ότι η γαστρονομία είναι ένας θησαυρός που – όπως αναφέρει και στην ιστοσελίδα του www.greekgastronomyguide.gr– περιλαμβάνει «όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες και δημιουργίες, που εμπεριέχουν γνώση, φροντίδα, μεράκι, τέχνη και τεχνική και αφορούν, εκτός του μαγειρέματος, στο σύνολο των αγροτικών προϊόντων, τους τύπους καλλιεργειών όπως και τις τεχνικές επεξεργασίας των βρώσιμων προϊόντων, την τυροκόμιση, την αμπελουργία και τις πρακτικές γεωργίας, οινοποίησης, κτηνοτροφίας, αλλαντοποιίας, και όλα τοποθετημένα σ’ ένα πλαίσιο τελετουργικών εκδηλώσεων, ηθών, κωδικοποιημένων αντιλήψεων και αξιών (συμβολική, διατροφική, κοινωνική) που κάθε πολιτισμός δίνει σε αυτές της διαδικασίες αλλά και στην ίδια την παραγωγή των προϊόντων».

Μάλιστα, ο κ. Πίττας δεν διστάζει να υποστηρίξει ότι η ελληνική γαστρονομία «είναι ένας ολόκληρος κόσμος» κι αν τη δει κανείς «πλατύτερα από τη γεύση», θα μπορέσει να στηρίξει επάνω της πλήθος πρότυπων δραστηριοτήτων, συμβάλλοντας ταυτόχρονα και την πολυεπίπεδη ανάπτυξη κάθε περιοχής.

(φωτό: greekgastronomyguide.gr)

(Visited 176 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*