Ιάκωβος Καμπανέλλης – Μίκης Θεοδωράκης: Αντίσταση στο Mauthausen

Άκης Αξαόπουλος
08/08/2022 13:29
 
 
 

 

Πριν από λίγο καιρό, στο πλαίσιο του αφιερώματος «Ο κινηματογραφικός Καμπανέλλης» που διοργάνωσε στην αίθουσα Λαϊς η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, προβλήθηκε και η μικρού μήκους ταινία «MAUTHAUSEN: Άμα Τελειώσει ο Πόλεμος» σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Κουντουρά – Αρίσταρχου Παπαδανιήλ – σε παραγωγή Syllipsis.

Αυτή η «λυρική ονειροφαντασία» όπως την αποκαλούν οι σκηνοθέτες, είναι μια προσπάθεια έκφρασης με εικόνες της ποιητικής μαρτυρίας του κορυφαίου Έλληνα θεατρικού συγγραφέα και ακαδημαϊκού, από την εμπειρία του ως κρατούμενου στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης Μαουτχάουζεν.

Και διόλου τυχαία, την Κυριακή 15 Μαΐου 2022, στο Μαουτχάουζεν της Αυστρίας, η ταινία είχε προβληθεί στο πλαίσιο της 77ης Επετείου Απελευθέρωσης του Στρατοπέδου Μαουτχάουζεν, με θεματική την «Πολιτική Αντίσταση».

Την ίδια ημέρα, 15 Μαΐου, η εμβληματική καντάτα MAUTHAUSEN, σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και ποίηση Καμπανέλλη, παρουσιάστηκε ζωντανά στο Ελληνικό Μνημείο του Μαουτχάουζεν, από τον Αρίσταρχο Παπαδανιήλ (ερμηνεία) και τον Άρη Ζέρβα (βιολοντσέλο). Αυτή η δράση έγινε στο πλαίσιο τελετής μνήμης για τους 3.700 Έλληνες, που υπήρξαν εκεί θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, καθώς και στη μνήμη των δύο κορυφαίων Ελλήνων δημιουργών.

Η ηχογράφηση της νέας προσέγγισης (φωνή-βιολοντσέλο) της καντάτας MAUTHAUSEN έμελλε να είναι η τελευταία που κυκλοφόρησε – στις 29 Ιουλίου 2021, ανήμερα των γενεθλίων του Μίκη Θεοδωράκη – με την άδεια του παγκόσμιου Έλληνα δημιουργού, έναν μόλις μήνα πριν την εκδημία του στις 2 Σεπτεμβρίου του 2021.

Την κυκλοφορία των τραγουδιών της καντάτας MAUTHAUSEN συνόδευσε η εν λόγω ταινία μικρού μήκους, της οποίας η παγκόσμια φεστιβαλική πρεμιέρα έγινε στο Los Angeles Greek Film Festival των ΗΠΑ, δύο ημέρες πριν την προβολή στο Μαουτχάουζεν (Παρασκευή 13 Μαΐου 2022).

Και δύο μέρες μετά, στις 17 Μαΐου 2022, η ίδια ταινία κέρδισε το Βραβείο Οδυσσέας Best Experimental & Music Video στο London Greek Film Festival του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό το βραβείο, στο οποίο υπάρχει το όνομα Οδυσσέας, είχε για τους συντελεστές της ταινίας έναν ξεχωριστό συμβολισμό.

Η ταινία υλοποιήθηκε με την εμπιστοσύνη της κυρίας Κατερίνας Ι. Καμπανέλλη και την άδεια της Αυστριακής Επιτροπής Μαουτχάουζεν και του μουσείου Mauthausen Memorial.

Ο Αρίσταρχος Παπαδανιήλ και η ομάδα του, μέσω της εταιρείας παραγωγής Syllipsis, ξεκίνησαν γυρίσματα στις εγκαταστάσεις του πρώην ναζιστικού στρατοπέδου στο Μαουτχάουζεν, για ένα κινηματογραφικό ποιητικό ντοκιμαντέρ, που βασίζεται σε αδημοσίευτο χειρόγραφο κείμενο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, με τίτλο «Οδοιπορικό Μαουτχάουζεν, Μάιος 1988 – Ανέκδοτο Κείμενο για Τηλεοπτικό Γύρισμα».

Επίσης, την περασμένη Παρασκευή 29 Ιουλίου και με αφορμή την πρώτη επέτειο γενεθλίων του εκλιπόντος Μίκη Θεοδωράκη, ανέβηκαν στο κανάλι της εταιρείας Syllipsis στο YouTube, δύο βίντεο από την ζωντανή παρουσίαση της καντάτας Μαουτχάουζεν με τον Αρίσταρχο Παπαδανιήλ (φωνή) και τον Άρη Ζέρβα (βιολοντσέλο) στο Ελληνικό Μνημείο του Μαουτχάουζεν.

Το πρώτο βίντεο προβάλει το τραγούδι «Ο Δραπέτης» όπως καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της πρόβας μία ημέρα πριν την επίσημη εκδήλωση, στις 14 Μαΐου 2022 και το δεύτερο, το τραγούδι «Άμα Τελειώσει ο Πόλεμος» από τη ζωντανή παρουσίασή του στις 15 Μαΐου 2022, όπου ακούγεται επίσης απόσπασμα από το αδημοσίευτο κείμενο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, που το είχε εμπνευστεί σε μια άλλη Ημέρα Μνήμης Απελευθέρωσης, το 1988.

 

Πηγή: tovima.gr

(Visited 170 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*