6ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη»: 5 ημέρες γεμάτες αυθεντική λαϊκή μουσική

Newsroom
09/09/2022 00:57
 
 
 

 

Πέντε ημέρες γεμάτες αυθεντική λαϊκή μουσική είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Σύρου κατά τη διάρκεια του 6ου Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» που πραγματοποιήθηκε από τις 29/8 ως τις 2/9/2022.

Στη φετινή διοργάνωση – που ήταν αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και στα 50 χρόνια από τον θάνατο του Μάρκου Βαμβακάρη – συμμετείχαν 5 μουσικά σχήματα με 44 μουσικούς. Οι συναυλίες πραγματοποιήθηκαν σε τρεις εμβληματικούς χώρους του νησιού, όπως είναι το ναυπηγείο Ταρσανάς, το παλιό βυρσοδεψείο Κορνηλάκη και η Έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία, στους οποίους παραβρέθηκε πλήθος κόσμου αναγνωρίζοντας την αξία της μουσικής μας αυτής παράδοσης και τιμώντας τους καλλιτέχνες που ταξίδεψαν στη Σύρο από όλα τα μέρη της Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια των συναυλιών παρουσιάστηκαν στο κοινό έργα από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, κατά τις οποίες επικράτησε το μικρασιατικό ύφος που επέδρασε καθοριστικά στην εξέλιξη της αστικής λαϊκής μουσικής, αλλά και δημιουργίες του νέου ρεύματος που δημιούργησε η Πειραιώτικη Σχολή, καθώς και σύγχρονων συνθετών που επηρεάστηκαν από τη μουσική παράδοση του ρεμπέτικου και το ύφος που καθιέρωσε ο πρύτανης του μουσικού αυτού είδους, ο συριανός Μάρκος Βαμβακάρης.

Πιο συγκεκριμένα συμμετείχαν τα σχήματα: Μαρία Κατινάρη & Γιώργος Ζορμπάς με την μουσικοθεατρική παράσταση «Με λένε Σμύρνη», Rebeti, Ηλίανθος, το τμήμα Σαντουριών από το Αναγνωστήριο Αγιάσου Λέσβου και οι Εν Χορδαίς και Οργάνοις με την παράσταση «Η Ποίηση και το Ρεμπέτικο».

DCIM101MEDIADJI_0190.JPG

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων, 12 οργανοποιοί από την Ελλάδα και την Κύπρο παρουσίασαν σε κοινό και καλλιτέχνες μια ξεχωριστή έκθεση χειροποίητων μουσικών λαϊκών οργάνων, φτιαγμένα με μεράκι, διασώζοντας έως σήμερα την τεχνογνωσία και την παράδοση της χειροποίητης κατασκευής, εισάγοντας ωστόσο και καινοτομίες στη χρήση υλικών και στην ανάπτυξη τεχνικών και εργαλείων.

Τέλος, όσοι ασχολούνται με το τραγούδι (είτε σε επαγγελματικό, είτε σε ερασιτεχνικό επίπεδο) είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα πλούσιο διήμερο μουσικό εργαστήριο και να μυηθούν στην τεχνοτροπία και την υφολογική προσέγγιση της Μικρασιατικής Σχολής, καθώς και να αναπτύξουν τεχνικές αυτοσχεδιασμού καθοδηγούμενοι από τον σπουδαίο μουσικό και καταξιωμένο δάσκαλο τραγουδιού Πέτρο Κουλουμή.

Η φετινή διοργάνωση δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την ουσιαστική συμβολή και ενίσχυση από τους χορηγούς μας ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, Γενική Γραμματεία Αιγαίου Νησιωτικής Πολιτικής και Blue Star Ferries, ενώ χορηγός επικοινωνίας ήταν ο ραδιοφωνικός σταθμός ΕΜΠΝΕΥΣΗ 107 FM. Εξίσου σημαντική ήταν και η παραχώρηση του εμβληματικού χώρου του Ταρσανά από τον Μάκη Μαυρίκο και την οικογένεια Τζώρτζη για τις δύο πρώτες μέρες του Φεστιβάλ. Ευχαριστούμε όλους τους χορηγούς μας για τη σταθερή και διαχρονική τους υποστήριξη.

Τέλος θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι τη φετινή 6η διοργάνωση έθεσαν υπό την αιγίδα τους το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης και την Κυκλαδική Εταιρεία Ανάπτυξης (ΚΕΤΑΝ) του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ μπορεί να βρει κανείς στη σελίδα στο facebook.com/syrosrebetikofestival και στο Instagram instagram.com/festivalrebetikou/.
Δείτε στο κανάλι μας στο YouTube τη στιγμή που οι οργανοποιοί κλείνουν την έκθεση και αποχαιρετούν το Φεστιβάλ με ένα τραγούδι φόρο τιμής στη Σύρο.

Το 6ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» σε αριθμούς:
5 ημέρες γεμάτες αυθεντική λαϊκή μουσική
5 μουσικά σχήματα
44 μουσικοί
12 οργανοποιοί
1 μουσικό εργαστήρι
3 εμβληματικοί χώροι

(Visited 80 times, 1 visits today)
Latest Post
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.