Σιφνίων χώρα: Ιχνηλατώντας το τοπίο της αρχαίας Σίφνου

Newsroom
13/09/2022 15:54
 
 
 

 

Την περιοδική έκθεση με τίτλο «Σιφνίων χώρα. Ιχνηλατώντας το τοπίο της αρχαίας Σίφνου» παρουσιάζει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων στο Παλαιό Σχολείο Κάστρου Σίφνου.

Η έκθεση υλοποιείται στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Αρχαίες στρατηγικές για τις χρήσεις γης υπό διαχρονική προοπτική και οι επιπτώσεις στα σχέδια σύγχρονων υποδομών: το παράδειγμα της Σίφνου» (με το ακρωνύμιο “Siphnos and beyond”), που έχει ενταχθεί στη δράση «Διμερής και Πολυμερής Ερευνητική & Τεχνολογική Συνεργασία Ελλάδας – Γερμανίας» του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, του Πανεπιστημίου Friedrich Schiller της Jena Γερμανίας και της εταιρείας ανάπτυξης λογισμικού Dataverse LTD, καθώς και με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ιχνηλατώντας το τοπίο της αρχαίας Σίφνου

Αφετηρία του αναπτύγματος της έκθεσης θα αποτελέσει σύντομη αναδρομή στις αρχαιολογικές έρευνες που ξεκίνησαν στο νησί στα τέλη του 19ου αιώνα από τον πρωτοπόρο αρχαιολόγο Χρήστο Τσούντα.

Ο Κατάλογος της Αρχαιολογικής Συλλογής Σίφνου που συνέταξε ο Ι. Δραγάτσης το 1922 [Αρχείο Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων
Οι παράμετροι, οι κατευθύνσεις και τα κύρια παραδοτέα του προγράμματος, θα συνθέσουν την επόμενη υποενότητα, εισάγοντας τον επισκέπτη στους βασικούς άξονες του αφηγήματος.

Αυτοί θα αναπτυχθούν σε δύο κατευθύνσεις. Αφενός στην ενδιαφέρουσα περίπτωση της μυκηναϊκής ακρόπολης «της Μπαρώνας το Φρούδι» και της μείζονος περιοχής της, που διερευνήθηκε εκτενώς από το διδακτορικό ερευνητή του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων. Αφετέρου, στο σύστημα κατοίκησης και εκμετάλλευσης της σιφναϊκής υπαίθρου με την ίδρυση πολυάριθμων πύργων κατά τους αρχαίους χρόνους, θέμα το οποίο μελετήθηκε από τον διδακτορικό ερευνητή του Πανεπιστημίου Friedrich Schiller της Jena.

Πανοραμική άποψη της θέσης της μυκηναϊκής ακρόπολης της Μπαρώνας το Φρούδι

Η καταγραφή στοιχείων της διαχρονίας του τόπου μέσω των καταλοίπων που συμπλέκουν την αρχαιότητα με τη δραστηριότητα κατά τους βυζαντινούς και νεότερους χρόνους θα σκιαγραφηθεί με την παρουσίαση του παραδείγματος του «Μαύρου χωριού».

Η ανάπτυξη του υλικού θα βασιστεί στη χρήση ποικίλων ερμηνευτικών μέσων (κείμενα, φωτογραφίες, σχέδια, βιντεοπροβολές) ενώ ο καταληκτικός σταθμός της θα περιλαμβάνει, σε πιλοτική μορφή, τη διαδραστική ψηφιακή εφαρμογή που έχει σχεδιαστεί από την εταιρεία Dataverse LTD σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα του πύργου στου Καλαμιτσιού το Φρούδι, στο Μαύρο Χωριό

Η έκθεση υλοποιείται με τη σύμπραξη του Δήμου Σίφνου, του Σωματείου «Οι φίλοι του Κάστρου της Σίφνου», της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Σίφνου και φιλοδοξεί, πέραν της παρουσίασης του προγράμματος και των κύριων αποτελεσμάτων της αρχαιολογικής έρευνας, να αναδείξει και τα βασικά συμπεράσματα που στηρίχθηκαν στην καταγραφή των διαχρονικών αλλαγών της χρήση γης, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες για τη βιώσιμη ανάπτυξή της.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022, στις 20:00.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό με ελεύθερη είσοδο και θα διαρκέσει έως τις 23 Οκτωβρίου 2022.

Παλαιό Σχολείο Κάστρου Σίφνου
Ωράριο επίσκεψης
Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή| 10:00 – 13:00 και 18:00 – 21:00
Τρίτη, Πέμπτη|10:00 – 13:00
Σάββατο-Κυριακή| 18:00 – 21:00

 

*Η κεντρική φωτογραφία του παρόντος κειμένου δείχνει τη γερμανική ομάδα να προσεγγίζει τους αρχαίους πύργους της Σίφνου

(Visited 148 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*