Σύρος: Η Γενοκτονία των Αρμενίων μέσα από τον φωτογραφικό φακό

Newsroom
21/09/2022 18:47
 
 
 

Μια ενδιαφέρουσα έκθεση ιστορικής φωτογραφίας, με σπάνιες ανέκδοτες φωτογραφίες από την Γενοκτονία, αλλά και την άφιξη και εγκατάσταση των Αρμενίων προσφύγων στην Ελλάδα του μεσοπολέμου και μετέπειτα, θα φιλοξενηθεί στην Αίθουσα Τέχνης “Γ. & Ε. ΒΑΤΗ” στην Πλατεία Μιαούλη στην Ερμούπολη.

Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει, επίσης και στο Ορφανοτροφείο της Near East Relief της Σύρου, που φιλοξένησε περισσότερα από 2.000 παιδιά, στα πρώτα χρόνια της Μικρασιατικής καταστροφής.

Η έκθεση με τίτλο “Η Γενοκτονία των Αρμενίων και η εγκατάσταση των Αρμενίων προσφύγων στην Ελλάδα” πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την καταστροφή της Σμύρνης και την Μικρασιατική τραγωδία, που αποτελεί ένα από τα πλέον μελανά σημεία της ιστορίας μας.

Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τις ιστορικές περιοχές της Μικράς Ασίας, Έλληνες και Αρμένιοι, κατέφυγαν στη φιλόξενη Ελλάδα, για να γλιτώσουν από τις απάνθρωπες τακτικές της Τουρκίας κατά την εφαρμογή του παντουρκικού της οράματος. Το 1922 κατέφυγαν στην Ελλάδα περίπου 90.000 Αρμένιοι, σχηματίζοντας κοινότητες, σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Στην Ελλάδα τους επιφυλάχθηκε εγκάρδια υποδοχή από τους αδελφούς Έλληνες, μεταξύ των οποίων και οι κάτοικοι της Σύρου. Η τοπική κοινωνία της Σύρου, από την πρώτη στιγμή, επέδειξε ευαισθησία και φιλόξενη στάση, φροντίζοντας να βοηθήσει στην επούλωση των πληγών των ξεριζωμένων Αρμενίων.

Διάρκεια έκθεσης: Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022 έως Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022, ώρα 19:00. (Χαιρετισμοί επίσημων φορέων και καλλιτεχνικό πρόγραμμα).

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: 10:30-14:00 & 17:30-20:30.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης και της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδας και φέρει την αιγίδα της Α.Ε. Πρέσβη της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελλάδα κ. Τιγκράν Μκρτσιάν.

(Visited 101 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*