Κίτρο Νάξου Βαλληνδράς: Ιστορία… να την πιείς στο ποτήρι

kitro ballindras 4
admin
19/08/2016 15:53
 
 
 

120 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τότε που ο Μάρκος Βαλληνδράς δημιούργησε στο Χαλκί την πρώτη ναξιώτικη ποτοποιία, όπου με οινόπνευμα και φύλλα κιτριάς έφτιαξε ένα πρωτοποριακό – για την εποχή του – απόσταγμα, το γνωστό σε όλους μας κίτρο Νάξου.

Σήμερα, η 5η γενιά της οικογένειας συνεχίζει με τον ίδιο ζήλο και μεράκι την οικογενειακή παράδοση, την οποία μπορεί να γνωρίσει κανείς αν επισκεφθεί το παραδοσιακό αποστακτήριο που στεγάζεται σε ένα όμορφο αρχοντικό στο Χαλκί. Εκεί, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ξεναγηθεί στις εγκαταστάσεις και να μάθει όλα τα μυστικά της παραγωγής του διάσημου ηδύποτου, ενώ μπορεί να δοκιμάσει τις τρεις διαφορετικές ετικέτες κίτρου, καθώς και τα υπόλοιπα αποστάγματα που παράγονται. Αξίζει να αναφερθεί ότι το κίτρο Νάξου αποτελεί προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.), μαζί με τη μαστίχα Χίου και το κουμ κουάτ Κέρκυρας.

 

kitro ballindras 1

kitro ballindras 2

Αύριο, στις 20:00 το βράδυ, στην κεντρική πλατεία του Χαλκίου, δίπλα στο αποστακτήριο, θα πραγματοποιηθεί επετειακή εκδήλωση αφιερωμένη στην ιστορία της Ποτοποιίας Βαλληνδρά, με τη συνδρομή του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραγαίας και την υποστήριξη του Φεστιβάλ Νάξου. Ομιλητής θα είναι ο Αντώνης Τζιώτης, ενώ η επιμέλεια της μουσικής θα είναι του Αλέξανδρου Καλογερά. Για την εκδήλωση μίλησε στην εκπομπή “Aliberti News” του Aegean Voice 107.5 η Ειρήνη Φραγκουδάκη, η οποία έκανε και μια μικρή αναδρομή στην ιστορία της παρασκευής του κίτρου από την οικογένεια της. Ανέφερε, μάλιστα, ότι στην αυριανή εκδήλωση θα υπάρχει επίσης, έκθεση με πολύτιμο αρχειακό υλικό, ενώ θα προσφερθούν και cocktails, με βάση το κίτρο.

kitro ballindras 3

kitro ballindras 5

(φωτό: Facebook: Κίτρο Νάξου Βαλληνδράς)

(Visited 47 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*